«حمیدرضا خورشیدی» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان، ضمن بیان اهمیت مدیریت منابع آبی در استان گفت: استان اصفهان در وضعیت خشکسالی هیدرولوژی قرارگرفته است و همچنان مدیریت منابع آبی، از مهمترین اولویت های مدیریت استان محسوب میشود.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان در پاسخ به چگونگی روند خشکسالی در یکساله اخیر در استان اصفهان گفت: از لحاظ پراکنش مکانی،۹۴/۳درصد مساحت استان درگیر خشکسالی درازمدت بوده و تنها ۵/۷ درصد مساحت استان از لحاظ خشکسالی دراز مدت در وضعیت نرمال و ترسالی می باشد.
خورشیدی افزود: با در نظر گرفتن پراکنش جمعیت در مناطق مختلف استان ۹۵ درصد از جمعیت استان درگیر خشکسالی بلند مدت میباشند.
وی با اشاره به روند بارش ها در بازه زمانی یکساله گذشته گفت: میزان بارش ها از ابتدای مهرماه سال ۱۳۹۷ تا پایان شهریور ماه سال جاری در شهر اصفهان، در سال زراعي گذشته ۱۲۰ ميليمتر بوده است و ۹درصد نسبت به بلند مدت افزایش و ۴۵ درصد نسبت به مدت مشابه گذشته افزایش داشته است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان میانگین وزنی بارش تا پایان سال زراعی ۹۷-۹۸ در استان را معادل ۱۹۵/۹ میلی متر اعلام کرد و افزود: این میزان بارش نسبت به سال زراعی گذشته ۸۱ درصد افزایش داشته است.
خورشیدی با اشاره به میزان بارش در شهرستان کوهرنگ تصریح کرد: در بازه زمانی مذکور میزان بارش دریافتی در شهرستان کوهرنگ معادل ۱۵۱۴میلی متر می باشد که نسبت به مقدار بلند مدت ۴۳/۹ درصد و نسبت به سال گذشته ۱۷۲ درصد افزایش داشته است.
وی در پاسخ به این پرسش که بر اساس پیش بینی های سازمان هواشناسی، رعایت چه نکاتی توسط کشاورزان ضروری است، گفت: با توجه به پیش بینی به هنگام بارشهای در حد نرمال و متمایل به بالاتر در پاییز۹۸، زمان مناسب جهت کشت دیم در مناطق دیمکاری استان بر تقویم نرمال زراعی منطقه انجام گیرد.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان ادامه داد: آخرین مدل های پیش بینی فصلی و تحلیل های هواشناسی، فعالیت سامانه های جوی به تدریج از اواسط مهرماه آغاز شده بر همین اساس با وقوع بارش های به هنگام پاییزی، مقدار بارش در سطح استان طی ماههای پاییز نرمال و متمایل به کمی بالاتر خواهد بود.
خورشیدی با تشریح بارش در ماه های پاییز خاطر نشان کرد: بر اساس آمار بلند مدت مهر ماه جز ماه های بارشی استان محسوب نمی شود و سهمی بر منابع آبی ندارد و بارش در مهرماه نرمال و متمایل بالای نرمال است.
وی با بیان اینکه آبان ماه جز ماه های بارشی استان محسوب می شود، ادامه داد: در آبان ماه میزان بارش ها در اکثر مناطق استان نرمال و متمایل به بالاتر از نرمال و بارش های آذرماه در استان در حد نرمال و متمایل به کمتر از نرمال انتظار می رود.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به افزایش بارش در سال زراعی ۹۷-۹۸ هشدار داد: در حالی که افزایش بارش ها از شدت خشکسالی کوتاه مدت کاسته است اما با توجه به شاخص خشکسالی (SPEI)تاثیر آن بر روی خشکسالی بلند مدت کمتر محسوس بوده است.
وی در پاسخ به روند کاهش هوا در پاییز گفت: بر اساس پیش بینی های انجام شده میانگین دما طی مهرماه در حد ۰/۵درجه تا یک درجه سانتی گراد بالای نرمال انتظار می رود.
خورشیدی افزود: بر اساس نقشه های هواشناسی از اواسط آبان ماه و طی ماه آذر برودت هوا محسوس تر خواهد بود و انتظار داریم دما طی ماه های آبان و آذر تعدیل یافته و به مقدار نرمال نزدیک شود و در بازه های زمانی کوتاه مدت کاهش دما خواهیم داشت.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان در پاسخ به چگونگی غلظت آلاینده ها گفت: با توجه به کاهش فعالیت سامانه های جوی از نیمه آذر و دی ماه، شرایط برای افزایش غلظلت آلاینده ها محتمل خواهد بود.
وی با هشدار در رابطه با افزایش آلاینده ها افزود: در کلان شهر اصفهان و مناطق صنعتی پرتردد اجرای مصوبات طرح کاهش آلودگی هوا توصیه می گردد.
خورشیدی در پاسخ به چگونگی توزیع کانون های گرد و غبار در استان اصفهان گفت: با استمرار شرایط خشکسالی و کاهش بارش در ده سال اخیر، مناطق مرکزی و شرقی استان درگیر خشکسالی بسیار شدید گردیده و بسیاری از اراضی این مناطق به کانون های گرد و خاک تبدیل شده اند.
وی با اشاره به گسترش مناطق مستعد کانون های گرد و خاک در استان، پايش گرد و خاك را از ديگر وظايف مهم هواشناسي دانست و افزود: روش های سنتی و دیرینه دیگر کفایت لازم جهت مهار نمودن کانون های گرد و خاک را ندارد و به سبب کاهش رطوبت خاک، خیزش ذرات گرد و خاک به آسانی میسر گردیده و مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی در استان به وضعیت نامساعدتری تبدیل شده اند.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان افزود: بر اساس تصاویر ماهوارههای هواشناسی ویژه پایش گرد و خاک نشان میدهد پهنه های گسترده ای از نواحی جنوبی سمنان، شمال و شرق اصفهان از کانون های گرد و خاک هستند.
وی در پایان تغییر در الگوی جوی را عامل اساسی وقوع پدیده گرد و خاک مطرح کرد و افزود: بر اساس شرایط جوی، در نیمه اول تابستان ۹۸، شرایط برای وقوع پدیده گرد و خاک در نواحی شمال، شرق و نواحی مرکزی از درصد بالایی برخوردار است.
نظر شما