به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سیما؛ پروفسور «فرهاد ناظر زاده» در ابتدا تمایز آموزش دانشگاهی با دیگر سبک های آموزش را توضیح داد: کسانی که در دانشگاه رشته تئاتر بخوانند، اگر درست بخوانند، گذشته از یادگیری یک مهارت، اشخاص فرهیخته ای هم می شوند. به عبارتی فرهنگ پشتوانه دانشگاه است. در آکادمی به شما تنها شیوه های بازیگری را یاد می دهند اما در دانشگاه درس هایی مانند تاریخ نیز خوانده می شوند.
راه اشتغال دانش آموختگان تئاتر را بسته اند!
وی در ادامه نکاتی درباره سیستم ارزیابی دانشگاه ها بیان کرد : در آمریکا ارزیابی دانشگاه ها بر اساس چند و چون این موارد است: آموزش، آفرینش، همایش، شغل یابی. متاسفانه ما در ایران نه تنها این موارد را نداریم بلکه راه اشتغال دانش آموختگانمان را بسته ایم. در کشورهای پیشرفته، تئاتر در دبستان و دبیرستان آموزش داده می شود، بنابراین مدارس موظف به جذب دانش آموختگان تئاتر هستند. اگر ایران هم به این جریان بپیوندد، هزاران تن از دانش آموختگان تئاتر جذب مدارس می شوند. من از وزیر آموزش پرورش خواهش می کنم به این مسئله توجه کند تا راه استخدام دانش آموختگان تئاتر باز شود. تئاتر یک موضوع مهم پرورشی است. مملکتی که هزینه برای تئاتر نکند باید همان هزینه را هزینه زندان سازی و مبارزه با مواد مخدر بکند. رواج تئاتر در دبستان ها و دبیرستان ها از راه های کاهش آسیب پذیری است.
چرا انتشارات سمت با بودجه ی عظیمش کتاب درسی نمی نویسد؟!
اکبرلو بخش دوم برنامه را با طرح این سوال که آیا این تعداد دانشجوی تئاتر گرفتن به ضرر تئاتر نیست آغاز کرد.
موسس دانشگاه سوره در پاسخ به این سوال گفت: خیر. ما باید با امکانات موجود کار کنیم و کوشش و ابتکارمان را زیاد کنیم. باید به خودمان و آینده ایمان داشته باشیم. منتها در هر زمینه ای باید آسیب شناسی کنیم و ایراد را اصلاح کنیم. اگر مدرسمان کم سواد است باید یاد بگیرد، کتاب های درسی باید نوشته شوند. ما یک انتشارات سمت داریم با بودجه ای عظیم، که باید کتاب درسی بنویسد. چرا کم کاری در این زمینه ها باعث می شود ما صورت مسئله را پاک کنیم!
وی در مورد اینکه دانشجویان دکترا هیچ نظریه و پژوهش و حضور علمی ندارند اما بعد از فارغ التحصیلی استخدام دانشگاه می شوند گفت: متاسفانه این هرج و مرج است و باید از آن جلوگیری شود. من دیده ام دانشجوی متوسطی که به هر زوری دکتری گرفته و بعد در مقطع دکتری هم درس می دهد. خب دانشجوی او چه چیزی قرار است از او یاد بگیرد؟ متاسفانه استادها یا رفاقتی انتخاب می شوند و یا کدورتی دفع می شوند. در مقطع دکترا این کار بسیار خطرناک است.
پروفسور ناظر زاده در مورد علاقه اش به تئاتر دانشجویی توضیح داد: سرمایه آینده تئاتر ایران دانشجویان هستند که در حال حاضر بسیار خوب کار می کنند. من به آینده تئاتر ایران بسیار امیدوارم. مخصوصا زنان بسیار هنرمندی در عرصه تئاتر ایران پیدا شده اند. بازیگری و کارگردانی بسیار جلوتر از بقیه عرصه ها در حرکت است.
وی در مورد تئاتر شهرستان ها گفت: هنرمندان بسیار درخشانی در شهرستان ها هستند اما خودباوریشان و ارتباطشان با دنیای تئاتر کم است. داد و ستدهای فرهنگی با کشورهای دیگر در ایران بسیار کم است.
منتقد، دیده بان تئاتر است.
پروفسور ناظر زاده در پایان به بررسی نقد پرداخت: برای پیشرفت سیستم تئاتری، آموزش، پژوهش، آفرینش و نقد باید با هم باشد، که اینها بودجه لازم دارند. تئاتر باید زندگی و تجربه کند و اینها هزینه دارد. منتقد دیدبان تئاتر است. نقد وجدان هنر ادبیات است. نقد یک تخصص است و نیاز به آموزش دارد اما متاسفانه در ایران چنین گرایشی نداریم.
«شب تئاتر» از مجموعه «شب های هنر» محصول گروه ادب و هنر شبکه چهار سیما است که شنبه ها ساعت 23 به صورت زنده روی آنتن می رود. تهیه کنندگی این برنامه را امین اشرفی بر عهده دارد و سردبیری و اجرای آن را منوچهر اکبرلو عهده دار است.
نظر شما