جمال شورجه تهیه کننده و کارگردان سینما در گفت و گو با خبرنگار شبستان در مورد فعالیت های خود گفت: جدی ترین پروژه ای که در دست دارم «آخرین سفر»است که به زندگی شیخ احمد قمی می پردازد که تشیع را به تایلند برد و پس از چند سال تلاش، خوشبختانه این پروژه به مرحله تولید نزدیک شده و به زودی سفری برای گرد آوری اطلاعات و شروع مراحل اجرایی به تایلند خواهیم داشت.
وی افزود: روح الله برادری (تهیه کننده)مجید میرفخرایی(طراح صحنه)،امیر رضا معتمدی(جلوه های ویژه)و مصطفی احمدی(دستیار کارگردان و برنامه ریز)عواملی هستند که حضورشان در این فیلم قطعی شده و صحبت هایی هم با تورج منصوری برای فیلمبرداری این فیلم انجام داده ایم که هنوز قطعی نیست.
شورجه تصریح کرد: هفته آینده برای مشخص شدن لوکیشن ها به تایلند می رویم و با تیم تایلندی که هم اکنون بخشی از مقدمات تولید را در آنجا انجام می دهند برای انتخاب بازیگران تایلندی فیلم مشورت ها را آغاز می کنیم و نیمی از بازیگران فیلم نیز از ایران انتخاب می شوند.
بنا بر این گزارش، شیخ احمد قمى در سال 922 قمرى (1543 میلادى) در محله پایین شهر قم متولد شد.سالهاى اولیه زندگى را به تحصیل دروس اسلامى شغول و پس از مدت زمانى کوتاه لقبشیخ یافت. دوران جوانى شیخ احمد با تاسیس سلسله صفویه در ایران مقارن بود. با استحکام قدرت سلسله صفوى و توسعه روابط ایران با کشورهاى دیگر، هیاتهاى مذهبى وتجارى از ایران به سوى دیگر کشورها رهسپار شدند.
تقریبا در پایان قرن شانزدهم و حدود ده سال پس از آغاز سلطنت «نارسون» یک کشتىزیبا و بزرگ ایرانى پس از سفرى پر مخاطره به قصد توقف رهسپار آیودیا پایتختسابقتایلند شد. به دلیل رونق تجارى آیودیا، گروههاى زیادى از تجار اروپایى، عرب و ایرانىدر این شهر به سر مىبردند. مدیریت کشتى بر عهده شیخ احمد بود. وى در آن زمان حدود پنجاه سال داشت و هوشو ذکاوت بسیار داشت و به چند زبان خارجى مسلط بود. تعدادى از تجار و ملاحان از جمله محمدسعید برادر کوچکتر شیخ، وى را همراهى مىکردند.
تاریخنویسان معتقدند که در آن زمان به دلیل حضور وسیع نمایندگان خارجى، فضایىآزاد و مناسب براى فعالیتهاى تجارى - فرهنگى در پایتختسیام به وجود آمده بود و دولتبه کسانى که درصدد فعالیتهاى مذهبى بودند، چندان سخت نمىگرفت، همین وضع موجب شد تا شیخ احمد بتواند نوعى فعالیت دوگانه تجارى - مذهبى را آغاز کند.
او پس از یک دهه فعالیت پرتلاش گروه «چائومن» را به وجود آورد، گروهى که او را در تبلیغ آیین اسلام و روابط بینالمللى یارى مىدادند. پس از ده سال اقامت در آیودیا، شهرت شیخ چندان زیاد شده بود که ملاقات و همکارى با او در امور تجارتى و فرهنگى جزو آرزوهاى خانوادههاى بزرگ و معروف شهر شده بود.در همین زمان شیخ با دخترى جوان از خانوادهاى متشخص به نام «ابچواى» ازدواج کرد. از این وصلت یک دختر و دو پسر حاصل آمدند. پسر بزرگتر «چوئن» نامیده شد و پسرکوچکتر پیش از این که به ده سالگى برسد درگذشت.
دختر نیز «شى» نام داشت و با اینفرزندان نخستین شاخه خانواده تایلندى تبار شیخ احمد قمى شکل گرفت. موقعیت تجارى شیخ احمد باعثشد تا از سوى تعدادى از بازرگانان به عنوان رئیسصنف انتخاب شود و همین انتخاب به او امکان داد تا هر چند گاه یک بار به دیدار شاه برود و امتیازهاى مهمى براى رونق کارهاى خود و یارانش به دست آورد. در این هنگام نارسون کبیر درگذشته و برادرش «اکاتوت ساروت» به قدرت رسیده بود.از آنجا که سلطان جدید برخلاف برادرش به فعالیتهاى نظامى علاقه چندانى نداشت و بیشتربه توسعه اقتصادى آیودیا مىاندیشید، طبیعى بود که تجار هوشمند و کاردان موقعیتمناسبترى یافتند و زمینه بسط قدرتشان بیشتر شد.
به دلیل دوستى نزدیک میان شیخ احمد و «چاموئن سوراساکتى»، یکى از درباریان،رفت و آمد وى به دربار گسترده شد و این موقعیت را پیدا کرد که از نزدیک در جریانتحولات داخلى دربار که پس از سلطنت اکاتوت ساروت با درگیری هاى سیاسى میانشاهزادگان همراه شده بود، قرار بگیرد. درست در همین زمان، استعمارگران هلندى و در کنار آنها سیاستمداران انگلیسى نیز بهمنطقه وارد شدند و رقابتشدید سیاسى و تجارى میان نیروهاى استعمارگر بزرگ و تجار و صاحب منصبان سیامى ایجاد شد. شیخ احمد با زیرکى، خود را از درگیر شدن در اینرقابتهاى پیچیده و خطرناک دور نگه داشت و کوشید تا به تبلیغات اسلامى خود گسترشبخشد. در فضاى آشفته سیاسى سیام در سالهاى 1605 تا 1615 چاموئن سوراساکتى، نفوذ خودرا در دربار افزایش داد و در سالهاى 1609 و 1610 با کمک به «سونگهام» در کسب مقامسلطنتبه صورت یکى از متنفذترین شخصیتهاى کشور درآمد. شاه وزارت امور داخلى ومدیریت تجارت خارجى را به وى سپرد و او نیز مسئولیت مدیریت امور اقلیت هاى خارجى را به عهده شیخ احمد گذاشت.
بىتردید، موقعیت فرهنگى و تجارى شیخ احمد، همراه باشخصیت نمونهاش در روابط اجتماعى، تاثیر فراوانى در به دست آوردن سمت مشاورتوزیر و مدیریت توسعه بندر و گمرک آیودیا داشته است. به این ترتیب شیخ احمد از تجارتبه سیاست گرایید. با توسعه نفوذ شیخ در دربار، شاه وى را به سرپرستى گمرک، مسئول روابط اقلیتهاىخارجى و مدیریتبندر منصوب کرد. به عبارت دیگر او دومین فرد پس از وزیر امورخارجى و بازرگانى شد. هنگامى که نزدیکترین دوستش چاموئن سوراساکتى درگذشت، شیخ احمد به جانشینىوى منصوب شد. نکته جالب اینجا است که تا هشت نسل، تمام جانشینان شیخ احمد در اینمنصب، همگى از فرزندان او بودند.
شیخ احمد در تمام دوران سلطنت «اکاتتسرات» (1605-1610م) و «سنگتام»(پادشاه عادل 1610-1628م) در مقام خود باقى ماند. اما در سال 1628 میلادى به علتکبر سن از کار برکنار شد. ولى ظاهرا برکنارى وزیر ایرانى با وقایع دوران کوتاه سلطنت«جتا» بىارتباط نبوده است، چه، پس از جلوس «پراسرت تنگ» (1630-1657) و اخراجژاپنىها شیخ احمد لقب «چوپیا» گرفت و از آن پس «چوپیا شیخ احمد راتاناتى بودى»نامیده شد. پس از فوت شیخ احمد پسرش جانشین او گردید و اولاد وى تا سقوط ایودیا (1767م)در سمت «چوپیا مهارت تائى» خدمت مىکردند، که متصدى آن مسؤول کلیه امور ادارى و داراى مقامى مشابه وزیر کشور بود. به هر حال طى مدت اقامت و زعامتشیخ احمد در سیام، تحولات مهمى چه در زمینهسیاسى و چه از نظر فرهنگى و اجتماعى در این سرزمین به وقوع پیوست.
در این مدتحکومت مستقل سیام تشکیل شد و بر رقباى کوچکش در مناطق اطراف چیره گشت. با ورودشیخ احد به آیودیا و تشکیل تاسیسات اسلامى توسط وى در این منطقه، براى نخستین بار اسلام به صورت جدى در سرزمین تایلند رواج یافت. مذهب شیعه و خط عربى و زبان فارسى، به واسطه نفوذ شیخ احمد و پیروانش درسرزمین تایلند گسترش یافت و اصطلاحات اسلامى به زبان فارسى در میان مسلمانان اینمنطقه رایجشد، چنانچه مسلمانان تایى، واژه «نماز» را به همین صورت فارسى مىشناسند و تنها کسانى که عربى مىدانند مترادف آن یعنى صلات را به کار مىبرند. در حال حاضر مقبره شیخ احمد قمى، واقع در دانشکده تربیت معلم شهر آیودیا، همچون مزار یکى از مهمترین شخصیت هاى سیاسى و فرهنگى تایلند به شمار مىرود و با بنایىاسلامى تزئین شده است. گنبد طلایى رنگ بنا و معمارى ویژهاش به خوبى هویت اسلامى و خصیصههاى فرهنگى شیخ احمد را باز مىنمایاند. در مقابل مقبره کتبیهاى سنگى قرار دارد که به صورتى مختصر اما دقیق زندگینامه وى بر آن نقش شده است. در این کتیبه سنگى زیبابه زبان انگلیسى و تایلندى چنین آمده است: «شیخ احمد، نخستوزیر دولت تایلند در آیودیا، در محله پایین شهر در شهر قم، مرکز اسلامى ایران، در سال 1543م متولد شد، شیعه اثنى عشرى بود و در زمان شاهنارسون کبیر به آیودیا مهاجرت کرد...» سنگ مزار شیخ احمد از مرمر سفید به ارتفاع بیش از یک متر ساخته شده است و همه روزه با گلهاى رنگارنگ تازه تزیین مىشود. در کنار سنگ قبر، گاهگاه عودى روشن دیدهمىشود که به زایران غیر مسلمان تعلق دارد و نشان مىدهد که کرامات شیخ از محدودهپیروان اسلام گذر کرده و بوداییان منطقه را نیز دربرگرفته است.
پایان پیام/
نظر شما