به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: مرکز فرهنگی شهرکتاب از سال ۱۳۹۴ با هدف تقدیر از دانشجویان دکتری رشته فلسفه و با مشاوره و همفکری، اشراف و حمایت مادی و معنوی رضا داوریاردکانی، به بهترین رساله دکتری رشته فلسفه، جایزه داوری اردکانی را اهدا می کند.
بر پایه این گزارش، مرکز فرهنگی شهر کتاب عصر سه شنبه، 9 مهر ماه میزبان مراسم چهارمین و پنجمین دوره اهدای جایزه دکتر داوری اردکانی بود که با حضور استادان و پژوهشگران فلسفه برگزار شد.
در این مراسم، «حسین معصومی همدانی» طی سخنانی با بیان اینکه یکی از مشکلات عمده علوم انسانی در کشور، پنهان کاری است، گفت: نمی توان تصور کرد که چنین مشکلی با ذکر مصیبت و مرثیه حل شود، معتقدم باید نوعی کنترل درونی قرار شود.
این پژوهشگر فلسفه گفت: از سوی دیگر ما باید جوامع علمی واقعی داشته باشیم به این معنا که در دانشگاه با افرادی که در ارتباط هستیم صحبت و بحث کنیم. یکی از دلایل سرقت پایان نامه ها در روزگار کنونی آن است که نویسنده آن هیچ جایی ظاهر نمی شود و کسی او را نمی شناسد در نتیجه فرصت سوء استفاده قراهم و پایان نامه دزدیده می شود.
وی تاکید کرد: این قبیل مراسم ها خوبی اش آن است که اولا فرد دیده می شود و از سوی دیگر اصلا همین که کسی جرات می کند و نوشته هایش را به یک جمع می فرستد تا دوباره داوری شود خود بسیار حایز اهمیت است.
معصومی همدانی در ادامه بیان کرد: به نظر من در ایران بین شاخه های مختلف فلسفه، نوعی تفکیک مصنوعی وجود دارد و ما هیچ جا دپارتمان های جداگانه فلسفه تحلیلی، فلسفه قارهای و ... نداریم، در حالی که این مانع وجود ندارد که اگر کسی فلسفه تطبیقی خواند، فلسفه تحلیلی نخواند.
وی در ادامه گفت: گمان می کنم امروز که وضع ما به آن بدی که فکر میکنیم، نیست. من از شیون گری بیزارم. لازم است تا به اتفاقات خوب هم فکر کنیم. دانشگاه های غربی هم مطلقاً خوب نیستند، هم خوب دارند و هم بد اما نیاز داریم که جنبه های خوب را تقویت کنیم.
همچنین در ادامه این نشست، «حسین شیخرضایی» طی سخنانی اظهار کرد: شکل گیری رشته فلسفه علم در ایران همواره در هم تنیده به ملاحظات و نگرانی های ایدئولوژیک بوده است. سید حسین نصر قبل از انقلاب شروع به وارد کردن درس هایی در دانشگاه شریف کرد که به نوعی تلفیق بین تاریخ و فلسفه علم بود البته نصر همان زمان هم نگرش خاصی داشت و برنامه ای طراحی کرد که ملاحظاتی راجع به علوم تجربی داشت اما پس از انقلاب، دو نفر فلسفه علم را جلو بردند یعنی عبدالکریم سروش و مهدی گلشنی که هر دو نفر انتظارات بیرونی از این رشته داشتند.
این استاد فلسفه ابراز کرد: به هر حال رشته فلسفه علم بعد از تثبیت دانشگاهی، مثل هر پدیده دیگری به راهی که بنیانگذاران آن می خواستند، نرفت، به مرور زمان، تسلطی که علوم فیزیک در فلسفه علم داشت، کمرنگ شد و فلسفه علم به سمت علوم نرم تر و انسانیتر رفت، اما خوشبختانه از جریان دانشگاهی فلسفه علم، نسخه های عمومی تری هم به بیرون راه پیدا کرد، یعنی این رشته زبانی پیدا کرد که بتوان در جامعه با آن حرف زد.
وی در پایان یادآور شد: به هر صورت رساله هایی مثل رساله ای که در این دوره از جشنواره برگزیده شده، به موضوع جالبی پرداخته اند و به نوعی به این سؤال پاسخ می دهند که آیا یک دستاورد علمی می تواند فیصله بخش یک اختلاف نظر فلسفی باشد؟
نظر شما