آبخیزداری؛ راهکاری مطمئن برای نجات از خشکسالی

آبخیزداری باعث نفوذ آب به لایه های زیرین خاک و تقویت پوشش گیاهی می شود و همین مسأله جلوگیری از حرکت ریزگردها و جاری شدن سیلاب را در پی دارد و راهکار مطمئنی برای نجات از خشکسالی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، معمولا غالب بارندگی استان هرمزگان از اوایل آذر تا اواخر اسفند است و البته در تابستان نیز تحت تاثیر پدیده جوی مانسون مردم شهرستان های بشاگرد، رودان و بخشی از شمال استان  هرمزگان باران های سیل آسیایی را تجربه می کنند.

 

 نقشه های هواشناسی امسال نیز نوید روزهای پرباران در پاییز امسال را دارد تا هم کشاورزان را امیدوار و هم زمین های تشنه استان را سیراب کند.

 

معمولا بارش های سیل آسا در مناطق جنوبی کشور، خسارت بار هم است اما بیشتر از خسارت های سیل، آنچه که همیشه باعث ناراحتی مردم می شود هدررفت روان آبها و نبود برنامه ریزی برای بهره گیری حداکثری از روان آبها است.

 


آمارها می گوید کمتر از 25 درصد نزولات جوی، در پشت سدها، سیل بندها و یا گورآب ها مهار می شود و حدود 75 درصد دیگر تبخیر شده و از دست می رود.

 

راهکار چیست؟

 

به گفته یکی از کارشناسان آبخیزداری؛ مهار این روان آبهای ارزشمند، فقط و فقط در سایه اقدامات آبخیزداری و آبخوان‌داری ممکن است.

 

«جعفری تختی »، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان نیز می گوید: آبخیزداری باعث نفوذ آب به لایه های زیرین خاک و تقویت پوشش گیاهی می شود و همین مسأله جلوگیری از حرکت ریزگردها و جاری شدن سیلاب را در پی دارد.

 

وی افزایش آبدهی چشمه ها، قناتها و چاه ها و نیز بهبود وضع اشتغال روستائیان از دیگر فواید مهم اجرای طرح های آبخیزداری می داند.

 

« رستمی »، رئیس اداره آبخوانداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان هم به اثرات مثبت احداث سیل بند نیز اشاره کرد و گفت: ایجاد سیل بند، سبب نجات خیلی از شهرها و روستا شده است چون آب را از سمت شهر و زمین های مردم به سمت رودخانه های فصلی هدایت می کند.

 

« ابوالقاسم حسین پور »، مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان‌داری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، گفت: ۷۰ درصد از خسارت سیل با آبخیزداری و آبخوان‌داری کاهش می‌یابد.

 

حسین‌پور افزود: بیش از 280 پروژه کنترل سیلاب در شش ماهه نخست امسال به بهره‌برداری رسیده و توانست پاسخ کوچکی به نیاز مردم و کشور برای کنترل سیلاب و کم‌آبی‌ها باشد که امیدواریم تا پایان سال فعالیت‌های آبخیزداری جدیدی به پایان برسد.

 

امسال 1200میلیارد تومان از اعتبارات صندوق توسعه ملی برای توسعه طرح های ابخیزداری در کشور اختصاص یافته که 62 میلیارد تومان سهم هرمزگان است.

 

« امید ذاکری »، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان هم گفت: امسال 110 سازه های آبخیزداری از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی اجرا می شود که در واقع 110 کارگاه فعال داریم و سازه های بیومکانیک به وسعت پنج هزار هکتار در حال اجراست که مشابه عملیات پخش سیلاب است و اجرای این پروژه ها را زود آغاز کردیم تا بتوانیم بارندگی های پاییزه را ذخیره کنیم.

 

وی افزود: پیش بینی می شود حجم ذخیره سازه های آبخیزداری بیش از 73 میلیون مترمکعب آب برای بارندگی های پاییزه باشد.

 

به گفته مسئولان متولی، اعتبارات دولتی برای مدیریت کامل روان آب ها کافی نیست، مردم و بخش خصوصی هم باید به کمک بیایند.

 

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان با بیان اینکه برای ساخت پروژه های آبخیزداری خیرین و مردم مشارکت داشته اند، ابراز امیدواری کرد: با توسعه مشارکتهای غیردولتی، گام های بعدی در زمینه مدیریت منابع آب، سریعتر برداشته شود.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 838820

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha