به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، اسماعیل بنی اردلانی، مدیر گروه فلسفه و هنر دانشگاه هنر تهران، در نشست پژوهشی "بررسی مبانی عرفانی هنر اسلامی" در حوزه هنری قزوین، گفت: امروزه آنچه که به عنوان هنر و امر زیبا یاد میشود و مورد توجه مراکز علمی و فرهنگی است، تعریف مبتنی بر جهان بینی دوره مدرن است.
وی افزود: در تعریف جدید، هنر امری ذهنی و شناخت شناسی است و این در حالی است که هنر شرقی غیر ذهنی، امری محقق و بیرونی و کاملا هستی شناسانه بوده است، بر همین اساس با تعاریف مرسوم امروز نمیتوان به تحلیل مبانی هنر اسلامی پرداخت، چرا که اساس هنر اسلامی مبتنی بر قواعد توحیدی و حقیقت محور بنا شده است.
مدیر گروه فلسفه و هنر دانشگاه هنر تهران خاطرنشان کرد: رکن اول هنر اسلامی بر تربیت انسان استوار است، در این هستی شناسی، هنر اسلامی، تربیت نفس و حسن خلق به عنوان جوهره و محور، آموختن تکنیک و فن، امری عرضی و پیرامونی قلمداد میشود چراکه اصولا تربیت باعث ظهور قوا و استعدادهای درونی فرد میشود و در همه شئون زندگی هنرمند جاری و ساری میشود.
وی بیان کرد: تناسب و نظم طبیعت، وحدت و یکپارچگی نظام هستی بزرگترین نشانههای آیات الهی برای هنرمندان مسلمان است و هرگونه تناسبی زیباست و زیباترین تناسبها در طبیعت است.
بنی اردلانی توضیح داد: یونانیان قدیم با درک این مهم به نسبتهای طلایی رسیده، پیکرهها و آثار هنری دقیقی خلق کردند، در حالی که مسلمین و هنرمندان مسلمان با وجود فهم ریاضی و درک تناسبها به دلیل تربیت و جهان بینی هستی شناسانه خود را گرفتار تناسبات ریاضی نکرده با نگاه باطنی، آیات الهی را به نظاره نشستند که نتیجه آن خلق آثاری بزرگ و ماندگار در تاریخ هنر، معماری و ادبیات این سرزمین شد.
وی خاطرنشان کرد: تربیت دینی مسلمین هرگز مروج انزوا طلبی و گوشهگیری نبوده، بلکه هنرمند مسلمان با بصیرت، تحت تعلیم مبانی اصیل دینی با خلق آثار هنری و ادبی و معماری و غیره به صورت محسوس و عینی تجربه معنوی خود را در اختیار جامعه قرار میداد که ساخت بناهای باشکوه، مساجد زیبا، باغها و خانهها، شهرها و غیره گویای جنب و جوش و سر زندگی نگاه توحیدی هنرمندان این عرصه بوده است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: در ادبیات فارسی زیبایی بخشی از انواع حسن و نیکی است، زیبایی ظاهری اما حسن و نیکی به هر نوع صفت پسندیده اطلاق میشود و تربیت دینی یعنی گام نهادن در مسیر حسن و نیکی، عشق و زیبایی است.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری قزوین، وی تأکید کرد: بر اساس آموزههای اصیل دینی به خصوص تفکر شیعی عمر محدود و فرصت اندک انسان باید صرف تقرب و در مسیر تربیت شدن قرار گیرد، تربیتی که توانایی و قوای باطنی انسان را شکوفا و عظمت او را هویدا میکند.
بنی اردلان یادآور شد: نمیتوان از هنر و تمدن ایران سخن گفت و به حکمت آن توجهی نکرد، تمدن اسلامی مرهون تلاش هنرمندان متعهدی است که با صیقل روح و تربیت نفس، توانستند تمدن بزرگی بنا نهاده و جهان را متأثر از جهان بینی خود کنند.
پایان پیام/
نظر شما