«علی هاشمی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان در خصوص نویسندگی کتاب دفاع مقدس با عنوان «دی هشت» گفت: واحد فنی مهندسی رزمی در دفاع مقدس شاید برای بسیاری از افراد ناشناخته مانده ولی برای بسیاری از اهالی جنگ، از نامآشناترین نامهاست که در تمام عملیاتها نقش حیاتی داشته است.
رزمنده دفاع مقدس با بیان اینکه عملیاتهای مهندسی رزمی تنها مربوط به احداث سنگر و دژ و خاکریز نبوده است، اظهارداشت: واحد فنی مهندسی رزمی در دفاع مقدس، همیشه یک قدم جلوتر از بقیه زمندگان بودند و سنگرهای رزم را این ازجان گذشتهها میساختند.
نویسنده کتاب های دفاع مقدس ادامه داد: این دلیرمردان بدون هیچ حفاظی به میدان جنگ میرفتند و خاکریزهایی را میساختند که قرار بود رزمندهها، نیمخیز پشت آنها پناه بگیرند و بجنگند، رانندگان بولدوزر و لودر، شاهدان بین راه گلولههای سرخ و زردی بودند که به سمت رزمندگان ایرانی میرفتند.
هاشمی به همراه شدن با یکی از همین مردان غیور در کتاب «دی هشت» اشاره کرد و افزود: محمدرضا رمضانیان، فرمانده واحد مهندسی رزمی لشکر 14 امام حسین(ع) کسی است که بیریا، هر آنچه بر او و همراهانش گذشته را توصیف میکند و ما را سوار بر بولدوزر خود در مناطق عملیاتی غرب و جنوب کشور میچرخاند تا جنگ را از زاویه دید و از بالای بولدوزر او و با قلم و نگارش من، ببینیم.
وی با بیان اینکه بولدوزر کاترپیلار دی هشت(D8) یکی از ماشینآلات سنگین معدن و راهسازی است، خاطرنشان کرد: این کتاب به 12 فصل تقسیم شده است و هر فصل مختصات یکی دو عملیات دفاع مقدس را از نگاه راوی بررسی میکند.
وی که آثاری همچون «بیبیجان» و «ابودردا» را در کارنامه خود دارد، متذکر شد: میتوانستم نام عملیاتها و مناطق مربوطه را برای عنوان هر فصل انتخاب کنم اما با کمی نکتهسنجی و ظرافت، عناوین فصول کتاب را براساس روال زندگی محمدرضا رمضانیان و حال و هوای روحی او در میدانهای جنگی انتخاب کرده ام.
هاشمی عناوین دوازده فصل کتاب را به ترتیب؛ گردش روزگار، وقت آزمون، عروج عبدالرزاق، سوز عشق، گذری بر مرزها، شهادت حسن، فقط کار، زخم عاشقی، توفیق تشرف، زمینهای بلند، انجامی بر آغاز و اسناد عنوان کرد.
نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس اضافه کرد: متن کتاب به صورت پرسش و پاسخ تدوین و نکات گنگ و سؤالبرانگیز در پانویسها پاسخ داده شده است.
وی یادآور شد: کتاب «دی هشت» با روندی خطی و مستقیم وارد زندگی رمضانیان میشود و در فصل اول با عنوان «گردش روزگار»، دوران کودکی راوی را بازگو می کند و در فصل دوم «وقت آزمون» میرسد و محمدرضای جوان عازم جبهههای کردستان میشود؛ اما علیرغم میل باطنی، به جای آموزش رزم و گرفتن تفنگ در دست، در واحد فنی پادگان مشغول به فعالیت میشود و مسیر تقدیر برای او آنگونه رقم میخورد که سوار بر لودر و بولدوزر روبهروی عراقیها قرار گیرد.
هاشمی با اشاره به اینکه رمضانیان پس از انتقال به پادگان دوکوهه، کمکم وارد واحد مهندسی لشکر 14 امام حسین(ع) میشود و اولین بار در عملیات بیتالمقدس سوار بر لودر و بلدوزر وارد میادین نبرد میشود، گفت: در فصل «عروج عبدالرزاق» عملیات رمضان و شهادت عبدالرزاق زارعان، دوست و فرمانده محمدرضا رمضانیان روایت میشود.
وی ادامه داد: در «سوز عشق» عملیات محرم را مرور میکنیم و «گذری بر مرزها» خاطرات عملیاتهای والفجر مقدماتی، والفجر یک، والفجر دو، والفجر چهار و خیبر را پیش روی ما قرار می گیرد.
نویسنده دفاع مقدس افزود: در فصل ششم، حسن منصوری، فرمانده واحد مهندسی لشکر به شهادت میرسد و «شهادت حسن» بیانگر همین حادثه است، حادثهای که پایانی غمانگیز برای نیروهای واحد فنی مهندسی در عملیات رقم میزند.
وی فصل هفتم با عنوان «فقط کار» را بازگو کننده خاطرات راوی در روزهای بین عملیات های خیبر و بدر دانست و تصریح کرد: همانطور که از عنوان این فصل پیداست، در این دوران، نیروهای واحد مهندسی روزهای سخت آموزش و کار در تهران و اهواز و تمرین پلسازی و کار با لودر و بولدوزر در مناطق باتلاقی را پشت سر میگذارند؛ تمریناتی که در نهایت در عملیات بدر نتیجه خود را نشان میدهند؛ اما محمدرضا رمضانیان در جریان همین عملیات «زخم عاشقی» خورده و مجروح میشود.
هاشمی مجروحیت و توفیق تشرف به مکه مکرمه را از عواملی عنوان کرد که باعث شدند رمضانیان در روزهای سخت عملیات کربلای پنج، در جبهه حضور نداشته باشد و در روزهای پس از عملیات، وارد منطقه جنگی شود؛ در اینجاست که خبر مجروحیت حاج حسن فتاحی را میشنود و به سفارش حاج حسین خرازی، مسئولیت فرماندهی واحد مهندسی رزمی لشکر 14 امام حسین(ع) را برعهده میگیرد و چند روز بعد هم، حاج حسین خرازی به شهادت میرسد.
وی ادامه داد: روایت «دی هشت» در عملیات کربلای ده، وارد «زمینهای بلند» کردستان و بانه میشود و در فصل آخر با عنوان «انجامی بر آغاز» روزهای ادامه جنگ تحمیلی ارتش صدام علیه جمهوری اسلامی ایران تا پذیرش قطعنامه 598 را بازگو میکند.
این رزمنده دفاع مقدس در پایان یادآور شد: «دی هشت» خاطرات راننده خود را در 238 صفحه برای ما تعریف میکند، خاطراتی متفاوت، از جنس گلوله داغ و آهن که راوی لحظات حساسی است که بسیاری از رانندگان بولدوزر و لودر در مواجه مستقیم با پدافند دشمن تجربه کردهاند.
گفتنی است این کتاب در تابستان 1397، به سفارش حوزه هنری اصفهان، توسط نشر اسپانه راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما