نظریه ادراکات اعتباری  از مهم ترین نظریات در حوزه فلسفه اخلاق است

مرحوم علامه طباطبایی از جمله کسانی بودند که در زمینه فلسفه اخلاق با مطرح کردن نظریه ادراکات اعتباری,یکی از مهم ترین نظریان در این حوزه که در میان مسلمانان بی سابقه بود را مطرح کردند.

خبرگزاری شبستان،یکی از مهم ترین مشکلات امروز جامعه علوم انسانی ناظر به فقدان نظریه پردازی در این حوزه است.بی تردید مرحوم علامه طباطبایی از جمله کسانی بودند که در زمینه فلسفه اخلاق با مطرح کردن نظریه ادراکات اعتباری,یکی از مهم ترین نظریان در این حوزه را که در میان مسلمانان بی سابقه بود را مطرح کردند.

علامه طباطبایی بر اساس تئوری ادراکات اعتباری،به تحلیل مفاهیم اخلاقی و رابطه انسان با دیگر امور می پرازد.به طور خلاصه می توان گفت که بر اساس این نظریه،رابطه انسان با برخی امور که در حوزه عمل با آن ها سروکار دارد بصورت اعتباری است و اعتباری بودن نیز به این معناست که حد و نسبت یک چیز به چیز دیگری نسبت داده شده است.برای نمونه ریاست یک فرد انسانی بر دیگر افراد حد و نسبتی است که از رابطه دیگری مثلا رابطه سر با بدن اخذ شده است و در این مورد به کار رفته است.به عبارت دیگر حدو نسبت ریاست که اولا و بالذات به صورت حقیقی و تکوینی میان سر و بدن است ثانیا و بالعرض به رابطه فردی از انسان مثل حسن و دیگر افراد که زیر دست او هستند اطلاق می شود.

بر اساس این تئوری علامه معتقد است که مفاهیم الزام آور اخلاقی چون «باید»از اعتبارتی هستند که فرد در جامعه برای رسیدن به اهداف عملی خویش آنها را اعتبار کرده است.

 

مرحوم علامه نظریه ادارکات اعتباری را در مقاله ششم اصول فلسفه و روش رئالیسم به صورت مستوفائی مطرح کردند و بر اساس آن  به نتایج اخلاقی مهمی در حوزه علم الاجتماع رسیدند که می توان به نسبت اعتباری انسان با برخی امور که در مقولاتی همچون مالکیت و ریاست و غیره مطرح می شود اشاره کرد.

 

انتهای پیام/

کد خبر 83523

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha