«تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه» پدیدار شناختی است

حجت الاسلام پارسانیا با بیان اینکه مرجعیت یک معناست که در نظام تاریخی خاص فرصت بروز و ظهور پیدا می کند، گفت:مسئله مرجعیت پدیده ای است که به نظام فکری شیعی باز می گردد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حجت الاسلام دکتر حمید پارسانیا» عصر دیروز در نشست نقد و بررسی کتاب «تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه» که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: در فرآیند تکوین این کتاب حضور داشتم. کار یک نوع جامعه شناسی تاریخ است که رویکرد اجتماعی به مسئله دارد. تمرکز بر حوزه اقتدار نیست. به لحاظ روش فکر می کنم رویکردی که وجود دارد نوعی از پدیدار شناختی معنا است. در واقع کتاب تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه یک کتاب پدیدار شناختی است چون برای معنا، ذات قایل است.

 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد دانشگاه تصریح کرد: مرجعیت یک معناست که در یک نظام تاریخی خاص فرصت ظهور و بروز پیدا می کند. کتاب تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه کاملا تاریخی است و حوزه معناشناسی فقهی و اصولی نیست و همچنین وارد نزاع های اصولی و کلامی اخباری نشده است. مسئله مرجعیت پدیده ای است که به نظام فکری شیعی باز می گردد. در نظام اندیشه شیعی عالم و فقیه سه مسئولیت دارد؛ فتوا، قضا و ولاء. این معنا همواره فرصت بروز اجتماعی نداشته است. کتاب تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه دنبال می کند که در دوره صفویه و قاجار مرجعیت چگونه به وجود می آید.

 

وی خاطرنشان کرد: تکنولوژی کمک می کند که عالم محلی به صورت عالم شناخته شده که مورد ستایش قرار گیرد، مطرح شود. نهادهای اجتماعی را به لحاظ مفهومی تفکیک می کنیم اما آنها از لحاظ مصداقی قابل تفکیک نیستند. بخشی از پروسه تحقق تکوین نهاد مرجعیت نظام معنایی است. کتاب تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه را در حلقه ای می بینم برای تحقیقات بعدی. بازه زمانی کتاب از اواخر قاجار تا پهلوی است که تکوین مرجعیت را بررسی می کند.

 

گفتنی است، کتاب «تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه» نوشته محسن صبوریان مشتمل بر چهار فصل و 451 صفحه با شمارگان هزار نسخه در قطع رقعی با قیمت 37 هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در سال جاری منتشر شده است

 

کد خبر 832655

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha