کربلا؛ بحر در کوزه جغرافیا

مستند «کربلا جغرافیای یک تاریخ» با ترکیب قابلیت های بیانی متنوع در سینما، محصولی خلق کرده که علاوه بر جذابیت بصری، مخاطب خود را تحت تاثیر قرار می دهد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، شاید بیراه نباشد اگر مهمترین نیاز امروز هنر و سینمای دینی و به خصوص عاشورایی را «نوآوری» تلقی کنیم. در زمانه ای که مدیوم های تولید محتوا روز به روز متحول می شوند، برای رساندن پیام به مخاطب علاوه بر بهره بردن از جدیدترین رسانه ها و امکانات ارتباطی، باید قابلیت های بیانی را تقویت کرد.

 

سینما به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای بیانی در دنیای امروز، در میان مخاطبان رسانه جایگاه ویژه ای دارد. پیشرفت های تکنولوژی سال های اخیر هم به این مدیوم جهانی، قابلیت هایی تازه بخشیده است که از جمله آن ها می توان به تکنیک های نوین فیلمبرداری و جلوه های ویژه کامپیوتری اشاره کرد که به ترکیب فضای رئال و انیمیشن کمک شایانی کرده است.

 

سینمای ایران در سال های گذشته، از منظر پیشرفت های تکنیکی، مسیر قابل توجهی را پیموده که شاید در قیاس با پیشرفت های صنعت سینمایی چون هالیوود، چنان به نظر نیاید اما در جای خود ارزشمند و قابل توجه است. نکته جالب این که فیلمسازان جوان ایرانی فعال در عرصه های مختلف سینما -از فیلم بلند گرفته تا مستند و انیمیشن- سردمدار این حرکت نوین در سینمای ایران به حساب می آیند که اتفاقا در پی طرح مفاهیم ارزشمند فرهنگ دینی و ملی در قالب های تازه سینمایی هستند. 

 

واقعه عاشورا به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای مذهبی شیعیان، در میان مردم ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. به همین خاطر آثار سینمایی که بتوانند مفاهیم عاشورایی را در قالبی نو و جذاب عرضه کنند، مورد استقبال مخاطبان ایرانی قرار می گیرند.

 

یکی از این آثار که در سال های اخیر، از سینما برای انتقال مفاهیم دینی بهره برده، «کربلا جغرافیای یک تاریخ» محصول حوزه هنری است. مستندی که قرار است امروز دوشنبه 25 شهریورماه ساعت 17:30 در سالن سینماحقیقت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، بازپخش شود.

 

شاید در ابتدای با شنیدن نام مستند آن هم درباره عاشورا، تصور شود که با اثری خشک و حاوی اطلاعات فراوان روبرو هستیم اما «کربلا جغرافیای یک تاریخ» همه این تصورات را از بین می برد. چرا که فیلم با آن که از روایت «شهاب حسینی» برای نریشن هایش بهره می برد اما  هر آن چه می خواهد بگوید را در قالب تصویر به مخاطب ارائه می دهد. «داریوش یاری» کارگردان این اثر با ترکیب قابلیت های بیانی متنوع در سینما، محصولی خلق کرده که علاوه بر جذابیت بصری، مخاطب خود را تحت تاثیر قرار می دهد.

 

ماجرای «کربلا جغرافیای یک تاریخ» از تحولات منتهی به عاشورا آغاز می شود و تا اربعین حسینی ادامه می یابد. فیلم اما به روایت صرف رخدادها بسنده نمی کند و با افزودن نگرش جامعه شناسانه، به تحلیل نتایج اجتماعی واقعه عاشورا می پردازد. این جاست که کارگردان پا را فراتر از مستندهای معمول می گذارد و نگرشی نو به واقعه کربلا ارائه می دهد. داریوش یاری در این راه البته از تکنیک های متنوع سینمایی بهره برده است تا مخاطب را تا پایان با فیلم درگیر نگه دارد.

 

فیلم با بهره گیری از عوامل حرفه ای، برخی روایت های خود را در قالب پرده خوانی، شبیه خوانی و تعزیه به مخاطب ارائه می دهد. انیمیشن دیگر قالب بیانی است گه کارگردان برای انتقال بهتر مفاهیم به تماشاگر از آن بهره برده است. از سوی دیگر بازسازی صحنه های تاریخی به خوبی صورت گرفته و مخاطب با کاراکترها همذات پنداری می کند.

کد خبر 832325

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha