خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ با وجود گذشت بیش از یکهزار سال از مصیبت شهادت امام حسین علیه السلام و یاران وفادارش، نه تنها از عمق این حادثه کاسته نشده، بلکه هرچه میگذرد، قلمرو عاشورا گستردهتر شده و از این پس نیز عشق حسین علیه السلام در دل های عاشق خیمه خواهد داشت.
پاسخ به نوای «هل من ناصر ینصرنی» این سردار بیسر را میتوان در ایام محرم دید. آنجا که عزاداران حسینی به خیابانها میریزند و در رثای اهلبیت پیامبر اسلام، بر سر و سینه میکوبند.
اما محرم فرصت مناسبی برای طرح يکی از موضوعات مهمّ وقفی است. با مروری کوتاه به وقفنامهها و موقوفات، اهداف و نيّات متعدد و گوناگونی به چشم میخورد اما بی شک یکی از جلوههای عشق و دلدادگی مردم به ساحت قدسی حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام موضوع وقفهای محرمی است.
واقفان نیکاندیش بسیاری برای اقامه عزای حسینی و زنده نگه داشتن حماسه عاشورا از گذشته تاکنون، از مال و دارایی خود گنجینههای ارزشمندی را بر جای گذاشتند به گونه ای که میان «وقف» و«عاشورا» پیوندی ماندگار و ناگسستنی برقرار گشته است و زبان اسناد وقف و سنت عاشورا گویای این پیوستگی است.
بيشترين و وسيعترين موقوفات به عزاداری سيّد مظلومان حسينبن علی (ع) و پذیرایی از زائران اختصاص يافته است و طبق آمار سازمان اوقاف و امور خيريه 60 درصد موقوفات کشور ايران به اين انگيزه تعلق دارد.
دیار آفتاب، خراسان جنوبی نیز با 813 موقوفه محرمی سهم ویژه ای در عزاداری های سید الشهدا علیه السلام دارد که بر اساس نیت واقفان عایدات این موقوفهها صرف اطعام نیازمندان، مجالس روضه و برپایی مراسم تعزیه میشود.
حجت الاسلام «اسماعیل مختاری» معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسانجنوبی با اشاره به موقوفات مرتبط با ماه محرم، میگوید: 813 موقوفه مرتبط با ماه محرم در خراسان جنوبی ثبت شده است که 42 موقوفه با نیت روضه خوانی، 426 موقوفه با نیت تعزیه داری و 345 موقوفه با نیت اطعام است.
وی می افزاید: با همت اداره کل اوقاف و امور خیریه استان در راستای طرح شمیم حسینی، اجرای نیت واقفین نیک اندیش در بیش از 300 هیات شهری و روستایی انجام میشود.
آری سالیانه هزاران مجلس عزاداری و سفره اطعام در امامزادگان، بقاع متبرکه، مساجد و تکایا برپا میشود و میلیونها نفر برخوان گسترده حسینی گرد هم جمع میشوند که بیشتر این موارد تنها به همت واقفان خیراندیشی صورت میگیرد که برای ماندگاری حماسه عاشورا تلاش کردهاند.
موقوفات محرمی در استان قدمت بیش از 300 سال دارد. یکی از این موقوفات متعلق به مرحوم «الله قلی خان» در شهرستان سربیشه است، این واقف در سال 1109هجری قمری مصادف با 1064هجری شمسی (332 سال قبل)، بخشی از آب و اراضی خود را برای عزاداری امام حسین علیه السلام وقف کرده است.
«حاج ملاحسن» نیز از واقفان نیک اندیش سرزمین طلای سرخ است که در سال 1092 هجری شمسی (306 سال قبل) با توجه به ارادت خاصی که به اهل بیت عصمت و طهارت خاصه حضرت ابا عبدالله علیه السلام داشت آب و اراضی را با نیت اطعام وعزاداری امام حسین علیه السلام در مسجد محله پایین شهر قاین وقف میکند.
از «والده امیرحسن خان» در شهرستان خوسف، «محمد حسین بیک» در بشرویه، «نجیبه بیگم» در بیرجند، « محمد علی بیک» در خضری، « کربلایی ابراهیم» در سرایان، «عبدالکریم» در زیرکوه و « میارزه» در طبس نیز وقف های با قدمت چند صد ساله برای برپاداشتن پرچم عزای حسين و احيای مکتب عاشورا به یادگار مانده است چرا که هرچه پرشورترداشتن اين حماسه بینظير تاريخ از اساسیترين امور و حياتیترين مسائل اجتماعی و فرهنگی ملتهای اسلامی است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به حضرت زهرا(علیها السلام) فرمود: در روز قیامت هر چشمی گریان است مگر آن چشمی که بر حسین گریسته. چنین فردی همیشه خندان خواهد بود و به نعمت های بهشتی بشارت داده می شود.
نظر شما