رشد ۱۲۱ هزار واحدی شاخص بورس از ابتدای امسال/ تعیین تکلیف ۱۶۰ هزار تن برنج ثبت سفارش شده وزارت جهاد کشاورزی

ساخت حدود ۴۳۰۰ واحد آسیب دیده از سیل، رشد ۱۲۱ هزار واحدی شاخص بورس از ابتدای امسال، تعیین تکلیف ۱۶۰ هزار تن برنج ثبت سفارش شده وزارت جهاد کشاورزی، وزارت اقتصاد مشغول بررسی اصلاح قانون مالیات مستقیم برخی از اخبار اقتصادی امروز شبستان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین عناوین اخبار اقتصادی بیست و دوم شهریورماه به شرح زیر است:

ساخت حدود ۴۳۰۰ واحد از ۶۶ هزار واحد آسیب دیده از سیل

«عزیز الله مهدیان» شب گذشته (پنجشنبه 21 شهریور) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره آخرین اقدامت انجام شده برای بازسازی مناطق سیل زده کشور با اشاره به اینکه حدود ۴ هزار و ۳۰۰ واحد از ۶۶ هزار واحد آسیب دیده از سیل، ساخته و به صاحبان آن‌ها تحویل شده است، گفت: تاکنون ۲۶ هزار واحد پی کنی، ۲۰ هزار واحد پی کنی و پی سازی، ۱۲ هزار واحد نصب اسکلت، ۲۰ هزار واحد تکمیل فونداسیون، ۵ هزار و ۱۲۰ واحد مسقف و حدود ۵ هزار واحد دیوار چینی شده است.

 

معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه تا پایان سال کار واحد‌های احداثی تمام شود، افزود: به دلیل تاخیر در پرداخت تسهیلات مرحله دوم این روند کند شده و ممکن است در استان‌های سرد سیر نتوانیم ساخت واحد‌های تخریب شده براثر سیل را تا پایان سال به اتمام برسانیم البته تلاش می‌کنیم در این مناطق واحد‌ها را به سقف برسانیم تا در صورت بارندگی زیر سقف کار خود را ادامه دهیم.

 

مهدیان با بیان اینکه واحد‌های مسکونی خسارت دیده براثر سیل پس از تعمیر اگر دوباره مشکل پیدا کند حتماً کارشناسی می‌شوند و پس از تخریب دوباره احداث می وشوند، افزود: منابع مالی این کار پیش بینی شده و در استان‌ها وجود دارد. واحد‌هایی که سازه آن‌ها مشکل پیدا می‌کند اگر بخواهند دوباره آن را تعمیر کنند به دلیل خطرناک بودن آن سازه اجازه تعمیر نمی‌دهیم و باید برای آن واحد‌ها پرونده احداثی تشکیل شود.

 

 

رشد ۱۲۱ هزار واحدی شاخص بورس از ابتدای امسال

از ابتدای امسال تاکنون در مدت ۱۱۱روز معاملاتی تعداد ۴۴۷میلیارد و ۷۰۱میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۱۴۲۶هزار و ۶۵۳میلیارد ریال در ۳۷میلیون و ۲۳هزار و ۳۹۶دفعه مورد در بورس اوراق بهادار معامله قرار گرفته است.

 

همچنین بررسی معاملات بازار سهام به تفکیک بازار نشان می‌دهد در این مدت ۳۰۲میلیارد و ۱۹۶میلیون سهم به ارزش ۷۳۳هزار و ۵۴میلیارد ریال در ۱۷میلیون و ۶۲۲هزار و ۴۵۴نوبت در بازار اول؛ ۱۳۸میلیارد و ۶۵۹میلیون سهم به ارزش ۵۷۶هزار و ۴۰میلیارد ریال در ۱۹میلیون و ۹۳هزار و ۹۲۵نوبت در بازار دوم؛ ۴۶میلیون و ۹۰۰هزار برگه به ارزش ۴۵هزار و ۱۷۹میلیارد ریال در ۱۱هزار و ۷۴۴نوبت در بازار بدهی، ۱۳۳میلیون و ۵۳هزار قرارداد به ارزش ۷۴۷میلیارد ریال در ۴۰هزار و ۳۳نوبت در بازار مشتقه و ۶میلیارد و ۶۶۵میلیون واحد از صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش ۷۱هزار و ۶۳۴میلیارد ریال در ۲۵۵هزار و ۲۴۰نوبت مورد معامله قرار گرفته است.

 

تعیین تکلیف ۱۶۰ هزار تن برنج ثبت سفارش شده وزارت جهاد کشاورزی

عباس قبادی دبیرکار گروه ستاد تنظیم بازار در مکاتبه‌ای با معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به ثبت سفارش حدود ۱۶۰ هزار تن برنج در زمان تصدی آن وزارتخانه بر پورتال صدور مجوز سامانه جامع تجارت، از تامین ارز و انتقال ارز بخشی از محموله‌ها و همچنین عدم تامین ارز بخش دیگر محموله‌های برنج ثبت سفارش شده خبر داد.

 

در این نامه تاکید شده، با توجه به گذشت زمان طولانی از تخلیه برنج‌ها در بنادر کشور و گرمای شدید بنادر جنوبی و با توجه به اینکه بخشی از کالا‌ها مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران است در خصوص تامین ارز و ترخیص مواردی مثل موجودی تخلیه شده در بنادر، موجودی در راه مربوطه به محموله‌های دارای ثبت سفارش تامین ارز شده یا تامین ارز نشده است اعلام نظر کنند.

 

وزارت اقتصاد مشغول بررسی اصلاح قانون مالیات مستقیم

فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره سرنوشت لایحه مالیات بر عایدی سرمایه، گفت:  هم اکنون این لایحه در قالب اصلاح قانون مالیات‌ مستقیم در وزارت اقتصاد و دارایی در حال نهایی شدن است.

 

وزیر اقتصاد و دارایی در پایان گفت: پس از اینکه اصلاح قانون مالیات مستقیم در وزارت اقتصاد نهایی شود، به دولت ارسال شده و پس از بررسی به مجلس تقدیم می‌شود.

 

نهضت ساخت داخل فرصتی در برابر تهدیدات تحریم های خارجی است

رضا رحمانی وزیر صنعت معدن و تجارت در جلسه اقتصاد مقاومتی استان آذربایجان شرقی گفت: شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی مکلفند نیروی انسانی مورد نیاز خود را از مناطق بومی جذب کنند. معتقدیم وجود این قبیل واحدها و ثمرات آن باید برای مردمان منطقه ملموس باشد.


وی ادامه داد : همچنین گردش مالی این چنین واحدها نیز باید به استان‌ها برگردد، در همین راستا معاونت معدنی وزارت صنعت موظف به پیگیری این موضوع به ویژه در بخش صنایع معدنی است.



وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اگر تحریم‌ها برای کشور مشکل ساز شدند ولی باید قدر فرصت هایی را هم که ایجاد کرده بدانیم؛ یکی از همین فرصت ها بوجود آمدن نهضت ساخت داخل و ایجاد پیشران ها و همچنین شناسایی گلوگاه های مهم حوزه تولید و صیانت از آنهاست.



رحمانی با تاکید بر لزوم داخلی سازی صنایعی مانند لاستیک خودرو و چادر مشکی اظهار داشت: بخش محدودی از نیاز کشور به لاستیک در داخل تولید می شود که طبق برنامه ریزی انجام شده این رقم به مراتب بیشتر خواهد شد.همچنین با توجه به اقدامات انجام گرفته بزودی اخبار خوبی در مورد تولید نخ تا پارچه چادر مشکی خواهیم داشت.

 

بانک قرض الحسنه مهر ایران در صف افزایش سرمایه

مرتضی اکبری درباره افزایش سرمایه بانک قرض الحسنه مهر ایران، اظهار داشت: بانک قرض الحسنه مهر ایران در ابتدا (سال ۱۳۹۵) با  ۱۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه تاسیس شد و حدود ۷۰۰ میلیارد تومان از سرمایه سهامداران به صورت نقدی و غیر نقدی و مابقی از محل سودآوری بانک و مطالبات سهامداران تامین شد.

 

وی افزود: یکی از مباحث جدی در بانک های قرض الحسنه به دلیل اینکه این بانک ها فعالیتی غیر از قرض الحسنه ندارند و سپرده این بانک ها نیز صفر درصد است این است که  باید برنامه ریزی دقیقی برای فعالیت این بانک ها وجود داشته باشد.

 

مدیرعامل بانک قرض الحسنه مهر ایران، گفت: برهمین اساس این بانک ها نیازمند سرمایه خوبی برای فعالیت هستند زیرا در صورت بروز مشکل اقتصادی در کشور به دلیل سود صفر درصدی سپرده ها در این بانک ها، مردم سعی می کنند منابع خود را به سایر بانک ها منتقل کنند که در چنین شرایطی سرمایه بانک می‌تواند کمک موثری در تامین نقدینگی و حمایت از سپرده گذاران باشد.

 

داده‌های اخیر نقدینگی چه پیامی دارد؟

ا اهمیت ترین تغییری که در حدود یک سال و نیم اخیر می توان مشاهده کرد، افزایش نرخ رشد پایه پولی و حجم پول و تداوم وضع موجود رشد نقدینگی است. برای اینکه تصویری دقیق تر از موضوع داشته باشیم، در جدول زیر نرخ رشد این متغیرها طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ نشان داده شده است. لازم به ذکر است که ممکن است بین اعداد جدول و آنچه در ویرایش های اصلاح شده بانک مرکزی وجود دارد، تفاوت های مختصری وجود داشته باشد که اصل مطلب را دچار خدشه نمی نماید. آنچه آمده است، بر اساس فایل داده ای است که هر سال پس از اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران توسط اینجانب به روز شده است.

 

                                                                                         جدول ۱- نرخ رشد پایه پولی، حجم پول و حجم نقدینگی، ۹۷-۱۳۹۰

 

سال

نرخ رشد پایه پولی

نرخ رشد حجم پول

نرخ رشد حجم نقدینگی

۱۳۹۰

۱۱.۴

۱۸.۳

۲۰.۱

۱۳۹۱

۲۷.۶

۲۶.۶

۳۰

۱۳۹۲

۲۱.۴

۴.۹

۲۹.۲

۱۳۹۳

۱۰.۷

۱.۳

۳۱.۵

۱۳۹۴

۱۶.۹

۱۳.۲

۳۰

۱۳۹۵

۱۷.۳

۱۹.۳

۲۳.۳

۱۳۹۶

۱۹

۱۹.۴

۲۲.۱

۱۳۹۷

۲۴.۲

۴۶.۵

۲۳.۱

 

آنچه از جدول آشکار است این است که رشد هر سه کمییت یا کل پولی پس از شدت گرفتن دور اول تحریم ها و جهش نرخ ارز و سطح قیمتها در سال ۱۳۹۱ دچار افزایش محسوسی شده است و این افزایش نرخ رشد در مورد پایه پولی بسیار شدیدتر بوده است. پس از آنکه روند افزایشی نرخ ارز در سال ۱۳۹۲ متوقف شد و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز از خرداد ۱۳۹۲ شروع به وارونه شدن نمود، نرخ رشد پایه پولی به طور قابل توجهی و نرخ رشد حجم پول(بخش سیال نقدینگی) به شدت کاهش یافتند، در حالی که نرخ رشد نقدینگی تغییر چندانی از خود نشان نداد و در سطح بسیار بالا باقی ماند. البته گسترش پوشش آماری بر داده های موسسات اعتباری اندکی در مقایسه اعداد این سال‌ها بی دقتی ایجاد می کند که نباید از نظر دور داشت.


اما آنچه بسیار قابل توجه است، آن است که دولت یازدهم پس از روی کار آمدن برای کنترل و تک رقمی کردن تورم به نوعی هدف گذاری ضمنی رشد پایه پولی روی آورد و این موضوع در اظهارات اقتصاددانان دولت به کرات دیده می شد. این موضوع خود را در کاهش چشمگیر نرخ رشد پایه پولی از ۲۱.۴ درصد در سال ۱۳۹۲ به ۱۰.۷ درصد در سال ۱۳۹۲ نشان داده است که البته تخلیه شدن اثر شوک ارزی و قیمتی بر روی پایه پولی در سال قبل از آن و افزایش شدید نرخ سود حقیقی از اعداد منفی قابل توجه به اعداد مثبت قابل توجه نیز در این کاهش نرخ رشد پایه پولی بی تاثیر نبود. اما دقت در داده های رشد حجم پول و نقدینگی نشان می دهد که رشد حجم پول از همان سال ۱۳۹۲ دچار کاهش شدید شد و در سال ۱۳۹۳ نه تنها تداوم داشت بلکه رشد حجم پول به عدد بسیار اندک ۱.۳ کاسته شد، در حالیکه رشد نقدینگی همچنان در سطح بسیار بالا باقی ماند و تداوم نرخ رشد بالا در سال ۱۳۹۴ نیز حکایت از پدیدار شدن تحولی جدید در رشد کمییت های پولی دارد. توضیح ساده این تغییر آشکار در سال ۱۳۹۳  افزایش نرخ سود حقیقی و لذا افزایش سهم سپرده های غیردیداری یا شبه پول از کل نقدینگی است که از همان سال ۱۳۹۲ شروع شد و در سال ۱۳۹۳ بسیار تشدید شد، به گونه ای که نسبت شبه پول به پول(نسبت بخش غیر سیال به بخش سیال نقدینگی) دچار افزایش شدیدی گردید که دلیل اصلی آن چیزی است که تحت عنوان افزایش ضریب فزاینده خلق نقدینگی از آن یاد می شود./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 831228

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha