خبرگزاری شبستان، محمدرضا جایروند ـ قم: «تحریم، فشار اقتصادی و گرانی»؛ واژه هایی هستند که در سال های اخیر در خانه ها و خیابان ها به کثرت شنیده شده و شاید بیش از سایر واژه ها استعمال می شوند.
در چند سال اخیر به ویژه پس از پیشرفت های جمهوری اسلامی ایران در زمینه انرژی هسته ای، فشار استکبار جهانی علیه ایران به این بهانه به شدت افزایش یافته و تحریم هایی را علیه این کشور به راه انداخته اند.
البته این فشارها از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره) آغاز شد و جنگ تحمیلی که هشت سال ادامه یافت و میلیون ها ایرانی در این جنگ به شهادت رسیده، دچار نقص عضو شده و سالها طعم اسارت را چشیدند.
اما به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا و خروج وی از برجام سبب شد تا تحریم های اقتصادی در دو سال اخیر به اوج خود رسیده و گرانی شدیدی بر جامعه حاکم شود.
اما با رسیدن ماه محرم الحرام و ایام عزاداری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) گویی واژه های پرتکرار تحریم و فشار اقتصادی و گرانی از جامعه رخ بسته و مردم در عزای سرور و سالار شهیدان(ع) غرق شده اند.
دیگر خبری از شکوه و ناله از گرانی کالاها به ویژه مواد غذایی نیست و شاهد افزایش شدید خرید مواد غذایی در این دهه هستیم.
قیمت ها کاهش نیافته و وسع مردم نیز افزایش نیافته است، بلکه مردم هر آنچه دارند را تقدیم دستگاه امام حسین(ع) کرده و بدون توجه به گرانی و ... پول های پس انداز خود را نذر امام شهیدان کرده و در ایام عزای ایشان نذری می دهند.
خانم شوهانی از ساکنان منطقه یزدانشهر است. وی می گوید که در ایام عزاداری امام حسین(ع) برکت به شدت فراوان می شود به گونه ای که روزها آشپزی نکرده و از غذای ندری اباعبدالله(ع) استفاده می کنند.
وی بر این باور است که تحریم و گرانی و این حرفها مربوط به روزهای دیگر است اما در محرم برکت چنان فراوان می شود که دیگر نیازی به گله و شکایت نیست و همه مهمان امام حسین(ع) هستند.
این خانم تأکید می کند که اگر به بازارها مراجعه کنید، مشاهده خواهید کرد که مردم چگونه با عشق به اباعبدالله(ع) به خرید جنس های مورد نیاز جهت تهیه غذای نذری می پردازند و هیچ ابایی برای پرداخت پول ندارند.
با مشاهده مغازه هایی که کالاهای مرتبط با نذری به فروش می رسانند، می توان فهیمد که گرانی که مردم تا چند روز پیش از آن گله داشتند، کنار رفته و پولی که با غر زدن به مغازه دار می دادند، هم اکنون با عشق و علاقه تقدیم می کنند.
البته این به معنای رضایت از گرانی نیست، بلکه آنها از آنچه در راه امام تقدیم می کنند، خشنود هستند و از اقدامی که برای عزای سیدو سالار شهیدان انجام می دهند، احساس شعف دارند.
قرمه سبزی از غذاهای محبوب ایرانی هاست که به وفور به عنوان نذری از آن استفاده می کنند. این مساله را می توان از حجم فروش سبزی خورشتی در سبزی فروشی ها فهمید.
آقای اصغری که چندین سال است سبزی فروشی و سبزی خردکنی دارد، به تفاوت میان ایام عزاداری با ایام معمولی می پردازد و می گوید که حجم فروش در این روزها چندین برابر شده است.
وی اظهار می دارد که مردم در این روزها بیش از هر وقت سال سبزی خورشتی خرید می کنند که اکثر آنها می گویند سبزی را برای تهیه نذری می خواهند.
تأکید این سبزی فروش مبنی بر اینکه این رویه سالهاست ادامه داشته و امسال شاهد کاهش خرید سبزی نیستیم، نشان می دهد که مساله تحریم و گرانی نمی تواند این ایام را دچار اختلال کرده و از خدمتگزاری شهروندان به عزاداران بکاهد.
اوضاع در برنج فروشی ها و البته وسایل یکبار مصرف نظیر لیوان و ظرف نیز به همین شیوه است و صاحبان این مشاغل روزهای پرکاری را می گذارنند.
آقای سعیدی صاحب مغازه برنج فروشی است که این مساله را در گفت وگو با خبرنگار شبستان تأیید می کند.
وی اعتقاد دارد که گرانی برنج سبب کاهش خرید مردم شده است اما چند روز پیش از آغاز محرم جنب و جوش آغاز شده و مردم بدون توجه به گرانی به خرید می پردازند.
وی البته می گویدکه خرید مردم در همه روزهای عزاداری یکسان نیست بلکه برخی روزها خرید بیشتر می شود و این مساله برگرفته از نامگذاری روزها به نام شهدای کربلاست که برخی از این روزها برای مردم بسیار مهم است و بر این اساس نذری در این روزها بیشتر می شود.
یکی از مسائل دیگر قابل توجه در ایام عزاداری محرم، مشغول شدن مردم در هیأت های عزاداری است؛ به گونه ای که برخی افراد کار خود را در این ایام کاملا رها کرده و به خدمتگزاری کامل مشغول هستند.
این در حالی است که گرانی و مخارج باید سبب شود تا مردم بیش از گذشته مشغول به کار شوند اما گویا عشق به اباعبدالله(ع) کار و خرج و گرانی را نمی فهمد.
آقای قاسمی یکی از نمونه های چنین افرادی است که در دهه اول محرم کار را تعطیل کرده و در مسجد محل مشغول به فعالیت می شود.
وی که به لوله کشی مشغول است، می گوید که بیش از 11 ماه مشغول کار و فعالیت است و اگر این چند روز را مشغول خدمت به امام حسین(ع) باشیم، مطمئنا ضرری نخواهیم کرد.
قاسمی می افزاید که گرانی و فشار اقتصادی در همه روزها وجود دارد و ما در طول سال گله می کنیم که چرا در جامعه گرانی وجود دارد و چرا دخل و خرج ما برابری نمی کند، اما این روزها به هیچ وجه روزهایی نیستند که وقت خود را صرف چنین حرف هایی کنیم.
وی به مقایسه شرایط کنونی جامعه با روز عاشورا می پردازد و تصریح می کند که تفاوت وضع کنونی جامعه در برابر آنچه در آن روز بر اهل بیت(ع) گذشت، از زمین تا آسمان است و انسان در این روزها شرم می کند از مشکلات خود سخن بگوید در حالی که می داند چه بر سر اهل بیت(ع) آمده است.
محرم گویا همانند اکسیری عمل می کند که زمان را متوقف کرده و ذهن ها و دل ها را فقط متوجه خود می سازد و مردم با پوشیدن جامه سیاه و برافراشتن پرچم عزا تنها به مصیبت امام می پردازند که در فراق علی اکبر(ع) ناله سر داد، در فراق عباس(ع) کمرش شکست و در فراق عل اصغر(ع) چنان دلشکسته شد که ندا آمد پس ندايى از آسمان آمد كه يا حسين او را بگذار كه از براى او دايه اى در بهشت است.
نظر شما