به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، در شب هشتم ماه محرم در حسینیه ثارالله در سخنانی با بیان اینکه یکی از مسائل مهمی که توجه اندیشمندان و دانشمندان را به خود جلب کرده، موضوع علل ماندگاری حادثه عاشورا است؛ افزود: انقلاب های متعددی در جهان رخ داده اما بعد از مدتی یا به کلی به فراموشی سپرده شده یا کم فروغ گشتند که جز نامی از آنان باقی نمانده است.
امام جمعه موقت قم با اشاره به عوامل نقش آفرین و تأثیرگذار در ماندگاری حادثه عاشورا؛ اراده و مشیت الهی، حق طلبی و عدالت خواهی، مصداق عمل صالح بودن و پیشوایی امام معصوم را از جمله این عوامل برشمرد و افزود: اراده الهی بر این قرار گرفته که نور خدا خاموش نشود(صف/8 ) و بر اساس بعضی از زیارت نامه ها که مربوط به حسین بن علی است نیز به این موضوع شهادت می دهیم.
وی با بیان اینکه هر حرکت و نهضتی که بر اساس حق طلبی و عدالت خواهی و مبارزه با ظلم و ستم پایه ریزی شده باشد، چنین حرکت و نهضتی چون رنگ خدایی دارد ماندگار است؛ گفت: قیام و نهضت ابی عبدالله مصداق بارز عمل صالح است و آنگونه که علامه طباطبایی در تعریف عمل صالح فرمودند، اینکه با قصد قربت و اخلاص انجام شود و در نتیجه، بعد از آنکه آن عمل را انجام داد باورهای اعتقادی او تقویت شود.
آیت الله حسینی بوشهری ادامه داد: در رابطه با عمل صالح و محبوبیت حسین بن علی و قیام ایشان آیه ای(مریم/96) در قرآن است که دو چیز بر اساس این آیه قرآن شرط محبوبیت انسان ها است؛ کسانی که به راستی ایمان آورده و در رفتار آنها دیده می شود و در برابر امر الهی تمکین و در برابر نهی الهی صرفنظر می کنند و به بایدها و نبایدهایی که از جانب خدا آمده ترتیب اثر می دهند.
وی با متذکر شدن این نکته که در این آیه، به محبوبِ شیعیان و مسلمانان شدن، اشاره ندارد بلکه خدا محبت او را در دلهای حتی غیرمسلمانان قرار می دهد؛ بیان کرد: آیا{امروز} تنها شیعیان، حسین بن علی را قبول دارند؟ تنها موحدان عالم او را به بزرگی یاد می کنند؟ یا حسین محبوب دلها حتی هندوهای هند است؟ حتی بودایی ها؟ غیرمسلمانان، حتی بشریت از حسین با عظمت یاد می کند.
امام جمعه موقت قم خاطرنشان کرد: یکی از دانشمندان مسیحی می گوید آنچه از قیام حسین بن علی برای ما روشن شده اینکه فزونی عِدّه و عُدِّه در جایی که در رویارویی حق و باطل باشد اهمیتی ندارد ولو لشکریان یزید 30 هزار نفر و یاران حسین 72 نفر باشند؛ آنچه اهمیت دارد ایمان و اراده است که در حسین و یاران او بود و به تمام معنا تسلیم حق بودند.
وی بیان داشت: وقتی امام حسین علیه السلام در مدینه مقدمات سفر را فراهم می کردند نزدیک ترین بستگان ایشان حتی ام سلمه که بانویی بزرگ و مورد احترام نبی اکرم و حسین است از سرخیرخواهی نزد حضرت آمده و گفتند سفری که در پیش داری فاجعه بار است و شما را می کشند اما حسین بن علی فرمود این راه برای من ابهام ندارد و روشن است اما مأموریتی الهی دارم گرچه می دانم از روی ظلم کشته می شود و سرم را از تن جدا می کنند.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه با وجود حکومت فاسد و یزیدیانی که زمام امور جامعه اسلامی را عهده دار شده بودند اگر شهادتی مثل حسین اتفاق نمی افتاد تا جایی پیش می رفتند که نام پیامبر را دفن کنند؛ تصریح کرد: لذا راهی جز قیام و مبارزه نبود ولو آینده آن شهادت حسین بن علی باشد.
وی گفت: آدم ها سه دسته هستند؛ عده ای ادعای تسلیم در برابر خدا می کنند اما زمانی که منافع شان در خطر افتاد کاری به خدا ندارند؛ دوم، کسانی که خودشان خواسته و میل دارند اما وقتی ملاحظه می کنند خداوند اراده ای دارد، می گویند اراده خدا بر اراده ما مقدم است و عالی ترین دسته و کسانی که قرآن عمدتاً به اینها اشاره می کند کسانی که از اول می گویند خدایا اراده، اراده تو است و حسین نشان داد آنچه خدا بخواهد ما همان را می خواهیم و مظهر تسلیم در برابر پرودگار عالم بود.
امام جمعه موقت قم با استناد به آیه 97 سوره نحل اظهار داشت: حسین بن علی زنده و جاودانه است زیرا عمل صالح انجام داده است.
وی ادامه داد: عامل دیگر که نقش جدی و کلیدی در ماندگاری عاشورا دارد اینکه قیام حسین بن علی، احیای فطرت بود؛ فطرت الله التی فطر الناس علیها...(روم/30) فطرت در نهاد همه انسان ها یعنی آن ویژگی خداخواهی و تمایل به ارزش ها؛ قیام ابی عبدالله قیامی بود که فطرت بشر را احیا کرد یعنی آن حس خداجویی و تمایل به ارزش ها در جای جای حادثه عاشورا وجود داشت.
آیت الله حسینی بوشهری گفت: گاهی شرایط و موانعی سیاسی، اعتقادی، اقتصادی و فرهنگی پیش می آید که غبار روی فطرت قرار می گیرد و آن ویژگی خداجویی در زندگی انسان کم فروع می شود و جامعه{آن روز} گویا فطرت خدادادی را از دست دادند لذا امام علیه السلام قیام کرد و سخن حسین سخن جامعه بشری است که فطرت را احیا کرد و گرد وغبارها را کنار زد.
وی افزود: مردمی که تحت حکومت جائر بنی امیه بود و تمام ویژگی های دینی و الهی و انسانی را از دست داده بودند به برکت این نهضت بیدار شدند؛ نهضتی با این عظمت که بتواند گرد و غبارها را از روی این فطرت دور و بشریت را به خداخواهی و خداجویی حرکت دهد آیا این قیام ماندگار نخواهد بود؟ قیامی که جامعه را با خدا پیوند می دهد؟ خدا جاودانه است؛ هرکس با خدا پیوند پیدا کند فکر و نگاه و انیدشه او را جاودانه می کند.
امام جمعه موقت قم با اشاره به پشیمانی عده ای بعد از حادثه عاشورا و شکل گیری قیام توابین؛ بیان کرد: همین ها که نامه نوشتند اما حسین بن علی که به کوفه آمد از خانه بیرون نیامدند؛ اینها امتحان است، نکند به بزرگی اطمینان خاطر بدهیم اما در مقام عمل در خانه بمانیم و آن روزی که باید در میدان حضور پیدا کنیم، خاموش باشیم؛ اهل کوفه همین کار را کردند، با دستخط های مختلف نامه نوشتند اما روزی که باید، کمک نکردند و مسلم را که نماینده تام الاختیار حضرت بود با آن شرایط بر بالای دارالاماره بردند و سرش را در کوچه انداختند.
وی یکی دیگر از عوامل جاودانگی حادثه عاشورا را پیشوایی این حادثه توسط امام معصوم دانست و اظهار داشت: اگر رهبری این نهضت و این قیام را شخصیتی غیر از حسین بن علی عهده دار می شد این همه تأثیرگذاری در جهان نداشت؛ آنهایی که کربلا آمدند{یاران امام}چه آن 18 نفر از فرزندان بنی هاشم و... هر کدام یک خورشید بودند اما وقتی حسین بن علی نمایان شد تبدیل به ستاره شدند لذا عظمت امام حسین و رهبری امام به گونه ای شد که توانست فضای جامعه را متحول کند و اگر بزرگی چون حسین نبود نمی توانست به این شکل امر به معروف کند و تمام مراتب آن را تا مرحله کشته شدن انجام دهد.
آیت الله حسینی بوشهری حرکت امام حسین علیه السلام از محل تولد خود یعنی مدینه به کربلا آن هم با فرزند و خانواده را باعث ایجاد یک شوک در جهان اسلام آن روز دانست و افزود: در اصطلاح به آن، حرکت تبلیغی موفق می گویند؛ بعد از مدینه، مکه را انتخاب کرد آن هم در زمان حج؛ انسانی که هدفمند است از قدرت رسانه خوب استفاده می کند، وجود زائران خدا در مکه و پیام رسانی امام حسین علیه السلام یک رسانه قوی برای پیشبرد اهداف بود.
وی با افزودن این نکته که مبلّغ در صورتی موفق است که از قدرت رسانه خوب استفاده کند و حسین از قدرت رسانه یعنی پیام رسانی به حاجیانی که از سراسر عالم اسلام آمده بودند، استفاده کرد و در سخنرانی هایی که آنجا می کرد پیام و فلسفه آمدن خود را منتقل و روشن می کرد؛ تصریح کرد: اما مهتر از این حرکت تبلیغی اینکه روزی که حاجیان داشتند برای عرفه آماده می شدند، حسین مسیر کاروانش به کربلا شد و این سئوال بزرگ را در افکار عمومی آن روز ایجا کرد که حسین حج به جا نیاورده و کربلا می رود؟! حسین بن علی با این حرکت حساب شده، اردوگاه یزید را به چالش کشید و در مسیر راه هم خیلی زیبا بود و با آن تواضع و فروتنی و تربیت شده در مکتب رسول خدا، کسانی که در مسیر با حسین ملاقات می کنند را می خواهد سعادتمند و به اردوگاه خود دعوت کند.
امام جمعه موقت قم یکی از این ملاقات ها را ملاقات امام با زهیربن قین دانست و با اشاره به اینکه نظر زهیر این بود که در این مسیر با امام ملاقات نکند و برای همین به گونه ای حرکت می کرد که این اتفاق نیفتد؛ افزود: اما شیوه درست حرکت تبلیغی حسین بن علی، زهیر را همراه خود می کند و او وصل به خیمه امام شد.
وی در این بخش از سخنانش متذکر شد: خیلی هاهستند وقتی به مسجد نمی آیند چون با مسجد و عالم دین و خدا و عالم معنویت ارتباط ندارند، دورادور خیلی قضاوت می کنند اما وقتی با یک عالم دین، مرجع تقلید و یا یک بزرگ هم صحبت و همسفر می شوند افسوس می خورند که یک عمر در وادی دیگری بودیم.
حسینی بوشهری با بیان اینکه امام معصوم می داند حرکت تبلیغی خود را چگونه برنامه ریزی و سازماندهی کند، افزود: حضرت سراغ افراد دیگری هم چون عبیدالله حر جعفی رفت اما کسانی که خدا توفیق نداده و سعادتمند نیستند؛ به امام گفت من آمادگی آمدن ندارم، حضرت فرمود پس این سرزمین را ترک کن تا صدای مظلومیت من را نشنوی، عبیدالله دید خیلی بد شد، گفت خودم نمی توانم اما اسب راهواری دارم که در جنگ خیلی به درد می خورد، حضرت فرمود ما آمده بودیم تو را سعادتمند کنیم ما به دنبال این نبودیم که نیاز به اسب تو داشته باشیم. اکنون که سعادت مند نیستی ما کاری به تو نداریم.
وی در پایان اظهار داشت: این قیام با این ویژگی ها آیا در تاریخ فراموش می شود؟! عاشورا سال به سال نوتر پررونق تر می شود؛ قانون تحول و دگرگونی و فرسودگی و کهنگی و از رونق افتادن بر سراسر عالم ماده حاکم است اما شخصیت هایی هستند که گذر زمان آن ها را از خاطره ها نمی برد و حسین بن علی و یارانش جزو این شخصیت ها هستند.
نظر شما