به گزارش خبرنگار شبستان، علی رضا استقامتی، فوق تخصص غدد و متابلیسم بزرگسالان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران در نشست مطبوعاتی روز جهانی دیابت، در خصوص میزان شیوع بیماری دیابت گفت: بیماری دیابت به عنوان شایع ترین بیماری غدد درون ریز تا پایان عمر همراه انسان است. به عبارتی دیگر مهم ترین مشخصه این بیماری مزمن این است که بیشترین بار درمان بر عهده خود فرد بیمار است به این معنا که فرد بیمار باید در قبال این بیماری مسئولیت پذیری بالایی داشته باشد.
وی در خصوص هزینه درمان دیابت در کشور گفت: دیابت بیماری است که در صورت عدم پیشگیری می تواند مانند سونامی، اقتصاد یک کشور راتحت تأثیر قرار دهد. بر اساس آمار های جهانی در کشور های پیشرفته هزینه های مستقیم و غیر مستقیم درمان دیابت بالغ بر 30 میلیون دلار بوده است. این در حالی است که هزینه های درمان در کشور در سال گذشته بالغ بر یک تریلیون تومان تخمین زده شده است.
استقامتی افزود: این بیماری در جهان روند رو به رشدی دارد. بر طبق آخرین آمار فدراسیون جهانی دیابت بالغ بر 360 میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا هستند. البته در مناطقی از دنیا مانند خاورمیانه و کشورهای عربی این میزان آمار بالاتری را نشان می هد.
عضو هئیت علمی دانشگاه در ادامه با اشاره به آمار های اعلام شده از دیابتی های ایران تصریح کرد: پنج میلیون دیابتی در ایران وجود دارد که جمعیت بالای 25 سال حدود 9 درصد از کل جمعیت دیابتی را تشکیل می دهند. البته به این جمعیت باید افراد پیش دیابتی را نیز اضافه کرد؛ ناگفته نماند افرادی که در ریسک بالای ابتلا به دیابت قرار دارند حدود 10 تا 15 درصد را تشکیل می دهند.
وی با تأکید بر توجه ویژه به شعار امسال فدراسیون جهانی دیابت یعنی « آموزش و پیشگیری از دیابت» خاطر نشان کرد: این شعار در سه مورد می تواند متجلی شود، ابتدا این که توانمندی فرد باید مد نظر قرار گیرد تا در خصوص درمان مسئولیت پذیر باشد و مشارکت و جدی داشته باشد. توانمندی دوم ویژه خانواده است که آن ها باید از لحاظ روانی و کنترل تغذیه افراد دیابتی خود مورد حمایت قرار دهند.
استقامتی افزود: سومین نهادی که باید خود را برای حمایت از بیماران دیابتی توانمند کند بدنه حکومتی و جامعه است. جامعه باید با آگاه سازی نگرش مردم را پیرامون این بیماری تغییر دهد.
وی سیاست گذاری های حکومتی را در پیشگیری از دیابت بسیار با اهمیت دانست و با اشاره به نقش مکمل دولت و جامعه گفت: دولت به تنهایی نمی تواند از عهده آگاهی سازی برآید، بلکه نیازمند کمک آحار مردم به ویژه رسانه ها است.
این عضو انجمن گابریک در ادامه ابراز امیدواری کرد کشور در سطح وسیع نسبت به قطعنامه های فدراسیون جهانی دیابت جدی تر عمل کند.
استقامتی پیرامون توجه افراد بالا 45 سال به کنترل منظم قند خون خود تصریح کرد: تمام افراد بالای 45 سال باید به طور منظم قند خون خود را کنترل کنند. البته افراد زیر 45 سال که از ریسک بالای ابتلا بر خور دارند نیز باید به همین صورت عمل کنند.
این عضو هئیت علمی دانشگاه در ادامه خاطر نشان کرد: سلامتی جامعه نیازمند سرمایه گذاری است و ورزش همگانی به عنوان یکی از مؤثرترین راه های پیشگیری باید به شدت مورد حمایت قرار گیرد. این در حالی است که در کشور حدود 15در صد از جمعیت کشور هیچ نوع فعالیت فیزیکی ندارند و 40 درصد کم تحرک هستند.
یادآور می شود: اولین نشست خبری انجمن اطلاع رسانی دیابت (گابریک) یک شنبه (22آبان) به مناسبت روز جهانی دیابت در سرای روزنامه نگاران ایران برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما