توانایی غنی سازی بیشتر از ۲۰ درصد را داریم/ تشکر  از مواضع برجامی روسیه و چین

کمالوندی با بیان اینکه به زمان هایی که در برجام اعلام کرده بودیم، متعهد نیستیم، گفت: توانایی افزایش ظرفیت و سطح غنی سازی نه فقط ۲۰ درصد بلکه به مراتب بیشتر از ۲۰ درصد در داخل کشور وجود دارد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، «بهروز کمالوندی» در نشست خبری در مورد جزییات گام سوم کاهش تعهدات برجامی با اشاره به سابقه فعالیت ویژه اتمی از سال 53 در ایران گفت: از روز گذشته 15 شهریور گام سوم کاهش تعهدات برجامی از سوی جمهوری اسلامی آغاز شد.

 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: رییس جمهور در سیزدهم شهریور و یک روز قبل از پایان فرصت 60 روزه دوم ایران به طرف های باقیمانده در برجام و پس از نشست مشترک سران قوا اعلام کرد که گام سوم در روز جمعه پانزدهم شهریور اجرایی می شود.

 

کمالوندی خاطرنشان کرد: دهه 80 دهه رسیدن به مقیاس های صنعتی در انرژی اتمی ایران از جمله در تاسیسات نطنز و آب سنگین اراک محسوب می شود و پس از آن شاهدیم که دشمنان تلاش های زیادی را برای ایجاد مانع در مسیر صنعت هسته ای ایران شکل دادند که اوج فعالیت های این صنعت تولید اورانیوم 4.20 درصد بود.

 

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی تلاش می کند در این زمینه تکنولوژی بومی داشته باشد، گفت: پس از برجام عملا با بدعهدی هایی از سوی اروپایی ها مواجه شدیم، طرف مقابل تعهدات خود را انجام نداد و پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه سال گذشته جمهوری اسلامی تصمیم گرفت میان تعهدات طرف مقابل و حقوق خود در برجام توازنی ایجاد کند.

 

کمالوندی اظهار کرد: اگر کاهش تعهداتی وجود داشته باشد، باید متمرکز شویم بر ضمیمه یک تعهدات برجامی (رآکتور اراک، تولیدات آب سنگین، بازفرآوری سوخت مصرف شده، غنی سازی ای که در گام اول از 300 تن عبور کردیم) و در گام دوم از خلوص 3.67 درصد نیز عبور کردیم.

 

وی خاطرنشان کرد: در موضوع فرودو و نظارت های آژانس فعلا بنا نداریم تغییری در نظارت های آژانس داشته باشیم و نظارت ها و تعهدات شفاف سازی مانند سابق انجام می شود.

 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ما می توانیم غنی سازی یک میلیون سو را محقق کنیم، گفت: در تحقیق و توسعه انرژی هسته ای عملا بندهای 32 تا 43 وجود دارد که در نهایت چهار موضوع رخ داده است و آژانس امروز مراجعه می کند و می بیند که چهار اقدام از سوی ایران انجام شده است.

 

کمالوندی با بیان اینکه در مسیر غنی سازی ما محدودیتی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: برنامه های انرژی هسته ای در جمهوری اسلامی برنامه های بلندمدتی دیده شده اند، به همین جهت مسیر غنی سازی ما پس از برجام نیز با محدودیتی مواجه نمی شود. تاکنون هزار سند برای سانتیفیوژها درست کرده ایم.

 

وی در مورد چهار اقدام جمهوری اسلامی در گام سوم گفت: چهار اقدام انجام شده یکی در ارتباط با بند 39 و ماشین های سانتیفیوژها است. سانتیفیوژها همان طور که تحقیق و توسعه می کنند به انباشت ذخایر ما نیز کمک می کنند، این اقدام از روز گذشته آغاز و امروز به آژانس اعلام شد. این تولیدات به ذخایر ما افزوده می شوند.

 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: گازدهی سانتیفیوژ IR6 قرار بوده در سال یازدهم برجام آغاز شود اما گازدهی آن آغاز شده و راه اندازی زنجیره ماشینی IR4 بیست تایی هم اکنون در حال انجام است. ماشین های IR6 را به صورت زنجیره بیست تایی از دیروز آغاز به کار کردند و گازدهی آنها آغاز شده است. زنجیره 30 تایی این ماشین ها نیز در گام های بعدی اجرایی می شود.

 

وی گفت: از چهار اقدام ایران در گام چهارم راه اندازی زنجیره میانی IR2M است که باید از سال یازدهم انجام می شد که راه اندازی آن و گازدهی زنجیره ده تایی سانتیفیوژهای IR5S و گازدهی آن تا دو ماه آینده انجام می شود.

 

کمالوندی اظهار کرد: در این گام می توانیم شاهد راه اندازی زنجیره های شاهد 164 تایی IR4 و راه اندازی زنجیره های شاهد 164 تایی IR2M و زنجیره میانی سانتیفیوژهای IR5S را تا دو ماه آینده داشته باشیم.

 

وی از سفر فوروتا، مدیر کل موقت آژانس فردا به ایران خبر داد و گفت: در صورت زنده بودن آمانو این سفر در همین روزها انجام می شد. فردا شاهد ورود مدیر کل موقت آژانس به تهران خواهیم بود و تا ظهر نیز ملاقات هایی با وزیر خارجه کشورمان و صالحی خواهد داشت و بعد از ظهر نیز کشور ایران را ترک می کند.

 

این مقام ارشد سازمان انرژی اتمی گفت: بتون ریزی نیروگاه دوم کشور در دستور کار قرار دارد. در تحقیق و توسعه محدودیتی نداریم و کشور مسیر حساب شده ای را در این راه طی کرده است. بنا نداریم کار غنی سازی را با عجله انجام دهیم. ماشین های سانتیفیوژ نیاز به تست های مختلف از جمله تست عمر و تست های تحقیقاتی دیگری دارند که باید در زمان خود انجام شود.

 

وی با اشاره به کاهش تعهدات ایران در گام سوم برجام خاطرنشان کرد: دیگر به زمان هایی که اعلام کرده بودیم، متعهد نیستیم و معنی ندارد که طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نباشد و ما همچنان به تعهدات خود پایبند باشیم. اگر طرف مقابل تعهدات اش را اجرا کند، ما به تعهدات مان بر می گردیم اما هرچه جلوتر می رویم و زمان می گذرد، شرایط سخت تر می شود.

 

کمالوندی خاطرنشان کرد: طرف های اروپایی باید بدانند و آگاه باشند زمان زیادی باقی نمانده است و اگر قرار است اقداماتی صورت بگیرد، باید در زمان باقیمانده انجام شود.

 

وی گفت: اگر بخواهیم غنی سازی بیست درصد انجام دهیم، باید ذخایر چهار و نیم درصدی را افزایش دهیم. توانایی افزایش ظرفیت و سطح غنی سازی نه فقط 20 درصد بلکه به مراتب بیشتر از 20 درصد را در داخل کشور داریم.

 

کمالوندی خاطرنشان کرد: شعار جمهوری اسلامی ایران مقاومت است و جمهوری اسلامی بر پایداری بر اهداف و مبانی خود و آرمان های انقلاب اصرار دارد و ذره ای از ارزش های انقلاب کوتاه نمی آید.

 

وی در مورد تصمیمات سازمان انرژی اتمی در برجام گفت: تصمیمات فنی بر عهده انرژی اتمی است و لیستی از گام های مختلف به شورای امنیت و ریاست جمهوری ارایه شده است و مسئولان این گزینه ها را دیده اند. در بحث فنی به انتهای موضوع رسیده ایم.

 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه تاکنون ایران 16 گزارش را ارایه کرده است، گفت: این نشان دهنده صبر استراتژی ایران بود و هیچ کشوری نیست که این اقدامات را تایید نکند. نمی توان انتظار داشت تا زمانی که طرف مقابل تعهدات خود را انجام نمی دهد، جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود پایبند باشد.

 

وی خاطرنشان کرد: پایان برجام، سیاسی است و اصل سیاست اجازه اظهار نظر نمی دهد. اظهار نظر در این خصوص به وزارت امور خارجه و مسئولان دیگر در این حوزه مربوط است. ما باید در حوزه فنی پاسخگو باشیم که از هم اکنون می گوییم به انتهای تعهدات در حوزه فنی نزدیک تر شده ایم.

 

وی خاطرنشان کرد: اصل تصمیمات جمهوری اسلامی ایران محکم و معقول است و توخالی نیست. این تصمیمات تنها از سوی سازمان انرژی اتمی نیست بلکه توسط شورای عالی امنیت ملی و رییس جمهور نوشته می شود و اجرای آن توسط ماست و نقض تعهد برجامی نیست بلکه این اصلاحی است در عدم تعهد طرف مقابل و حقوق و تعهدات ما در برجام. نمی توان انتظار داشت فقط جمهوری اسلامی تعهدات خود را انجام دهد و طرف مقابل تعهدی نداشته باشد.

 

کمالوندی از مواضع چین و روسیه در برجام تشکر کرد و گفت: تمام دنیا مواضع ایران را تایید می کنند و همه می دانند که موضع آمریکا غیر منطقی است.

 

وی در مورد پایه های برجام اظهار کرد: پایه های برجام فقط پایه های فنی نیست بلکه یکی از پایه های تعهدات طرف مقابل مسایل قطعنامه است که مهمترین پایه تعهدات است که اگر این پایه درست نشود، هیچ چیزی از آن باقی نمی ماند.

 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مورد انعکاس گام های ایران در برجام اظهار کرد: ما در چهارچوب برجام در بندهای 26 و 36 اجازه کاهش تعهدات را داریم. این گام ها نشان دهنده جدیت جمهوری اسلامی ایران در برجام است. این اقدامات عملا گواه جدیت جمهوری اسلامی است اما تاثیر اصلی این گام ها باید از سوی وزارت خارجه اعلام شود./

 

 

کد خبر 829804

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha