تعزيه مریانج، مرثيه اي به بلنداي قدمت اين شهر

تعزیه به عنوان زنده ترین و گویاترین نمایش برای واقعه کربلا، در ایام محرم و هر مناسبت دینی خاص در شهر مریانج همدان، به اجرا در می آید اما با وجود قدمت ۱۰۰ ساله این هنر در مریانج، این دیار همچنان ناشناخته مانده است.

خبرگزاری شبستان-همدان: برگزاری مراسم تعزیه امام حسین در دهه محرم یکی از سنت هاي دیرینه مذهبی مردم شهر مریانج است که قدمت 100 ساله دارد. تقریباً برای همۀ ما نام تعزیه و دهه اول محرم باهم گره خورده هست، یکی خاطر هست و دیگری معلول، هرجور حساب کنیم باید با هم بیایند و غیر از این انتظار نداریم.

یکی از ویژگی‌های برجسته عزاداری مریانجی‌ها که آن را از دیگر مناطق شهرستان همدان متمایز کرده، برگزاری مراسم شبیه‌خوانی یا تعزیه خوانی است که هر ساله در ایام محرم و یا هر مناسبت دینی با شور و شوق فراوانی به اجرا در می‌آید وافراد زیادی برای تماشای تعزیه به مریانج می روند.

در مراسم ماه محرم مریانج، تعزیه جایگاه برجسته ای دارد و گروه های نمایش تعزیه به علت استمرار آن از گذشته تاکنون، بسیار هنرمندانه به اجرای این هنر می پردازند و مردم بسیاری از همدان و اطراف برای تماشای تعزیه به مریانج می روند.

در تاریخچه این هنر چنین عنوان شده که حدود 100 سال قبل در ایام محرم فردی به نام مرحوم شاه علی از اهالی وردآورد تویسرکان به همراه فرزندان و چند نفر دیگر به مریانج ‌آمدند و به اجرای تعزیه ‌پرداختند که به علت اجرای خوب و پرشور آنها مردم مریانج به آنها علاقمند شده و تحت تاثیر قرار گرفتند.

در همین ایام استقبال‌ اهالی از این هنر باعث شد تا یکی از فرزندان مرحوم شاه علی به نام محمد آقا در مریانج ساکن شود و در ایام محرم و مواقع دیگر به تعزیه خوانی بپردازد.

بنا بر روایات تاریخی این گروه اولین کسانی هستند که در مریانج تعزیه خوانی ‌کردند و بعدها به تدریج گروه دیگری تحت سرپرستی شخصی به نام میرزا حبیب‌ از اهالی طالقان تعزیه خوانی در این شهر را ادامه داد.

میرزا حبیب هم تعزیه خوان و هم تعزیه گردان بود و نسل بعدی تعزیه خوان که بیشتر آنها از اهالی مریانج بودند در واقع شاگردان او محسوب می‌شوند.

بعد از مرحوم میرزا حبیب تعدادی از جوانان مریانجی تحت سرپرستی محمد آقا فرزند شاه علی همچنان این رسم را تداوم بخشیدند که معروف‌ترین آنها مرحوم جلیل الوندی، عزیز قصابانی، جلال یارمحمدی،عباس مظاهری(خاوی) کربلایی حسین ترابی وصال، حاج گلشن مظاهری و احمد تجری هستند.

به گفته تاریخ مرحوم عزیز قصابانی از فعال تر‌ین اشخاصی بوده که در رونق و ترویج تعزیه مریانج کوشش کرده، وی نسخه‌های تعزیه را از اسدآباد به مریانج می برده و نسخه‌های امروز، همان نسخه‌هایی است که آن مرحوم به این دیار آورده است.

بعد از در گذشت مرحوم عزيز قصاباني كه هم تعزيه گردان بوده و هم مخالف خوان مرحوم محمد علي مظاهري (مندلي) ومرحوم عباس مظاهری و مرحوم علي آقا فرهادي با برگزاري مجالس تعزيه و تربيت تعزيه خوانان جوان به ادامه راه پرداختند و تعزيه خوانان خوش صدا و ماهري به ظهور رسيدند كه هنوز ياد و اجراي پرشور آنها در ذهن و خاطر مريانجي‌ها باقي است و در اين رابطه از آقايان حشمت‌اله اذاني ـ محمد آقا فرهادي ـ رفيع بيدآبادي ـ ابراهیم مظاهری- عزيز مظاهري ـ فرزندان مرحوم علي آقا فرهادي ـ عباس مظاهري ـ احمد تجري ـ نايب علي الوندي ـ اسماعيل قادري و غيره بايد ياد كرد كه برخي به رحمت ايزدي در گذشته‌اند و برخي نيز در قيد حيات هستند.  اما هیئت جوان و نوپایی که در چند سال اخیر در شبیه خوانی مریانج شکل گرفته و بسیار هم در این امر موفق بوده هیئت شبیه خوانی قمر بنی هاشم به سرپرستی آقای محمدعلی فرهادی(عموحاجی)و مدیریت فرزند ارشد ایشان آقای داوود فرهادی می باشد . نسخه های قدیمی تعزیه که دارای ایرادات و بعضا خرافه هایی بود که صرفا به جهت گریاندن مردم بوده نه بر اساس واقعیت توسط ایشان(داوود فرهادی) بر پایه مقتل و کتابهای معتبر اصلاح و بازنویسی شده که از این حیث هم خدمت شایانی به تعزیه نموده اند و هم اینکه این هیئت را نسبت به دیگر گروهها متمایز و برجسته مینماید.یکی دیگر از مشخصه های این هیئت استفاده از نیروهای بسیار جوان و خوش صدا و با هنر نمایی قدرتمند نمایشی است که وقایع کربلا را بسیار ملموس تر به بیننده ارائه می نمایند.

گزارش: سمیرا قادری                                                                                            

کد خبر 829639

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha