آیین عزاداری  عشایر شهرستان مانه و سملقان در ایام محرم

عشایر ایل قهرمانلو که از طوایف قدیمی کرمانج زبان در خراسان شمالی هستند، همه ساله در ماه محرم، آیین عزاداری سنتی خود را با حضور سایر عشایر و مسئولان محلی در قشلاق بین روستای عزیز آباد و لنگر از توابع شهرستان مانه و سملقان برگزار می‌کنند.

خبرگزاری شبستان  _ آشخانه؛ ساعت حدود ۱۰ و نیم بود که برای تهیه گزارش از آیین و آداب و رسوم عشایر شهرستان مانه و سملقان در ایام محرم سید الشهدا (ع) به سمت جاده قُره میدان حرکت کردیم؛ از دور، سیاه چادرانی که نشان از اطراق عشایر در این مسیر بود، نمایان شد. خود را به محل برگزاری مراسم عزاداری رساندم، عَلَمی با پارچه سیاه در یک میدان، دل هر انسانی  را به لرزه می اندازد؛ در هر گوشه ای هر کسی مشغول کاری بود، مردان در حال پخت و پز و نوجوانان در حال پذیرایی از مهمانان اباعبدالله الحسین بودند، زنان عشایر نیز مثل همیشه پشت به پشت مردانشان در حال انجام کاری بودند.

 

یکی از عشایر ایل قهرمانلو که در حال پخت غذای نذری برای مهمان است، می گوید: ما هرساله با فرا رسیدن ایام محرم تا ۱۰ روز مراسم سینه‌زنی داریم.

 

محمد رحیم صحرانورد افزود: عشایر هم همچون دیگر مردم جای جای استان خراسان شمالی با جمع شدن همه طوایف در یک مکان، از بزرگ و کوچک گرفته در آیین سوگواری امام حسین (ع) حضور دارند و مردم با پخت غذای نذری از مهمانان بعد از اقامه نماز و مراسم عزاداری، پذیرایی می کنند.

 

یکی دیگر از عشایر می گوید: ما از طایفه دیگر که در جاده قُره میدان اطراق کرده ایم برای مراسم عزاداری به اینجا آمده ایم تا بتوانیم ارادت خود را به سیدالشهداء نشان دهیم و امیدواریم که این عزاداری ها از ما قبول شود.

 

 

 

محمد صحرایی افزود: در دهه اول و دوم محرم هر روز در یک مکان گرد هم می آییم و مشغول سینه زنی، مداحی و نوحه سرایی برای امام حسین (ع) می شویم.

 

وی اظهارداشت: عَلَمی در یک میدان بزرگ قرار می دهیم و همه مردان عشایر از پیر و جوان و کودک گرفته، دور علم جمع می شوند و با سینه زنی ارادت خود را به امام حسین و یارانش نشان می دهند.

 

یک از بانوان عشایر هم بیان می کند: زنان و کودکان نیز همراه مردان در این مراسم شرکت می کنند و زیر سیاه چادرهای عشایر مداح مخصوص زنان برای آنان از مصیبت های عاشورا می گوید و زنان برای غریبی حضرت زینب (س) و خاندان پیامبر ناله سر می دهند.

 

سوسن قهرمانلو افزود: ما به عنوان میزبان از بقیه عشایر که اینجا گرد هم آمده اند، پذیرایی می کنیم.

 

وی اظهارداشت: زنان و کودکان با پوشیدن لباس های مشکی همراه کودکان خردسال خود در این مراسم معنوی شرکت می کنند.

 

وی بیان کرد: زنان پشت به پشت مردان در آماده سازی چای و نهار و چیدن ظروف برای پذیرایی از مهمانان در زیر سیاه چادرها در حال کمک هستند.

 

علی قهرمانلو هم اظهار می کند: مراسم دهه اول محرم از صبح ساعت 11 شروع می شود و با جمع شدن عشایر طوایف دیگر در یک مکان، عزاداری با حضور بیش از 300 نفر  شروع می شود.

 

وی بیان کرد: روز بعد طبق هماهنگی های انجام شده این مراسم در یک مکان دیگر بین عشایر و طایفه ای دیگر برگزار می شود.

 

 

 

کد خبر 829467

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha