به گزارش خبرنگار شبستان، جعفری مقدم، دبیر جشنواره جایزه ادبی یوسف امروز 22 آبان در نشست خبری که به منظور تشریح برنامه های پنجمین جشنواره جایزه ادبی یوسف در ستاد راهیان نور برگزار شد، گفت: هشت سال دفاع مقدس سرشار از رشادت ها و فداکاریها بود که بخشی از جامعه ادبی کمتر به این مهم پرداخته است. در جایزه ادبی یوسف وظیفه داریم که با دقت آثار را بررسی کنیم تا واقعیت های دفاع مقدس به درستی منعکس شود.
به گفته جعفری مقدم، کسانی که در ضدیت با دفاع مقدس قلم می زنند، مدعی واقعیت گرایی هستند اما در واقع این افراد با تاریخ و واقعیت دفاع مقدس آشنایی ندارند و گرنه می دانستند که دفاع مقدس واقعیتی است که برای ما فرهنگ و تاریخ ساز است.
وی در مورد داوری جشنواره جایزه یوسف گفت: ما در سه مرحله داستانها را داوری می کنیم. در مرحله اول داستانهایی که به لحاظ ساختاری ضعیف باشند، جدا می شوند. در مرحله داوران همه آثار راه یافته را مطالعه می کند و به لحاظ ساختاری عناصر داستانی و میزان مطابقت داستان با واقعیت آنها را مورد بررسی قرار می دهد. آثاری که بالای 60 امتیاز کسب کنند به مرحله سوم راه می یابند و در مرحله سوم نیز برای دقت بیشتر و اینکه جای گله و شکایتی نماند 5 داور آثار را بررسی می کنند.
جعفری مقدم با بیان اینکه محدودیتی برای تعداد رتبه در جایزه ادبی یوسف وجود ندارد، اظهار داشت: در این جشنواره 20 برگزیده خواهیم داشت. رتبه اول تا سوم و 17 نفر نیز برای تقدیر اگر به این نتیجه رسیدیم که چند اثر حائز امتیاز برای رتبه اول تا سوم هستند، خست به خرج نمی دهیم اما اگر اثری هم قابلیت رتبه اول تا سوم را نداشت، جای آن رتبه را در جشنواره خالی می گذاریم.
دبیر جشنواره جایزه ادبی یوسف از انتشار کتاب مجموعه مقالات داستان کوتاه همزمان با اختتامیه این جشنواره خبر داد و افزود: 15 تا 20 مقاله در این کتاب منعکس می شود با رایزنی هایی که با نویسندگان صورت گرفته برخی از آنها تاکنون آثار خود را به ما تحویل داده اند.
وی تصریح کرد: امسال برای نخستین بار داستان کوتاه سال دفاع مقدس را معرفی می کنیم. ما تاکنون معرفی کتاب سال دفاع مقدس را داشتیم اما جای معرفی داستان کوتاه سال دفاع مقدس خالی بود از بین مجموعه داستانهای کوتاه مستقل منتشر شده در سال 89 داستان کوتاه سال را معرفی می کنیم. تمام این داستانها طبق فراخوان منتشر شده در دو مرحله بررسی می شود.
وی همچنین یادآور شد: طبق سنوات گذشته داستانهای برگزیده و قابل تقدیر در پنجمین جشنواره جایزه ادبی یوسف در یک یا چند مجموعه چاپ و منتشر خواهد شد.
جعفری مقدم با بیان اینکه برای کلیه آثار ارسالی به پنجمین جشنواره جایزه ادبی یوسف برنامه داریم، بیان کرد: ما تمام نویسندگانی که به جشنواره آثار ارسال کرده اند، ارتباط برقرار می کنیم از طریق نقد ارسال کتاب و تشکیل حلقه های ادبی و تلاش می کنیم تا سطح ادبی این دوستان را ارتقا دهیم.
وی اظهار داشت: ملاک بنیاد حفظ آثار که جایزه ادبی یوسف را برگزار می کند، داستانهایی با درون مایه دفاع مقدس است و ما در این زمینه محدودیتی برای قبل یا بعد از انقلاب نداریم زیرا مهم فرهنگ دفاع مقدس است که به ما آموخت با دست خالی نیز می شود کارهای بزرگ انجام داد.
دبیر پنجمین جشنواره جایزه ادبی یوسف با اعتقاد بر اینکه معدودی از نویسندگان نگاه بسیار بسته ای به جنگ دارند، گفت: دفاع مقدس سرشار از رشادت ها و ارزشهاست و این سوال پیش می آید که تاکنون چقدر این فداکاریها در ادبیات ما منعکس شده است، چند داستان داریم که چمران را خوب معرفی کرده باشد؟ و یا فتح خرمشهر را به خوبی منعکس کرده باشد؟
جعفری مقدم با بیان اینکه ماهیت جنگ ایران با سایر جنگها فرق دارد، یادآور شد: هارمونی جنگ ایران از تمام مردم بود. مردمی که برای دفاع از اسلام اعتقادات و سرزمین خود به پا خواسته اند اما در جنگهای آمریکا و غرب خود مردم آن کشورها جنگ را قبول نداشته اند در چنین شرایطی برخی از نویسندگان به دلیل اینکه تئوری ها را بد گرفته اند ره به خطا می برند، عده ای دیگر از نویسندگان گول تبلیغات را می خورند و ابزاری به دست گرفته اند که ارزشهای دفاع مقدس در آن جا نمی شود آنها از واقعیت های دفاع مقدس گوشه ای را انتخاب می کنند و به کل تعمیم می دهند.
وی با اذعان به اینکه امروز تنها قله ادبیات داستانی ما رمان است، به مغفول ماندن داستان کوتاه در جشنواره ها اشاره کرد و گفت: کلیشه ای شدن داستانهای دفاع مقدس را قبول ندارم و در مورد آن حرف دارم. در غفلت مسئولان به جای تبیین مکتب ادبی دفاع مقدس، مکتب ادبی ضد دفاع مقدس شکل گرفت. با وجود این معتقدم که افق داستان کوتاه خوب است و کارهای ارزشمندی در این عرصه در شرف انجام است.
پایان پیام/
نظر شما