به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، کم نشنیده ایم تعابیری همچون «مساجد خانه سالمندان شده اند»، «مساجد رونق قبل را ندارند» یا «مساجد مثل گذشته نقش آفرینی نمی کنند» و مانند آنرا که اگرچه در برخی از مساجد و موارد صادق است اما فضای حاکم بر مساجد به ویژه در مناسبت های مذهبی که بخش اعظم تقویم ما ایرانیان را به خود اختصاص می دهد، بهترین ردّیه و بطلان بر این فرضیه ها است چنان که در این ایام می توان به چشم میدانداری و رونق بی نظیر مساجد به عنوان نقطه عطف و کانون تجمعات مردمی را مشاهد کرد.
ماه محرم حسینی و ایام عزاداری های حضرت اباعبدالله الحسین(ع) ازجمله مناسبت هایی است که به خوبی مرجعیت مساجد در گردهم آوردن مردم و احیاء و تعظیم شعائر دینی را ثابت می کند.
از آمادگی های چند روز مانده به محرم و اصطلاحاً سیاهپوش شدن مساجد برای اقامه عزای حضرت سیدالشهداء(ع) که شور حسینی را به قلب محلات و اهالی آنها تزریق می کند که عبور کنیم، از شب اول این مساجد هستند که با روی گشوده، میزبان عزاداران آل الله(ع) می شوند.
برگزاری جلسات سخنرانی با حضور خطبای بنام و مداحی و مرثیه خوانی ذاکران اهل بیت(ع) بعد از اقامه نمازهای یومیه که با استقبال گسترده عموم مردم همراه است، ثابت می کند در رقابت با حسینیه ها، تکایا و هیئت ها باز هم این مساجد هستند که در بستر تاریخ و گذر زمان نه کارکردهای شان را از دست داده اند و نه به عنوان مهمترین پایگاه اجتماعی در جامعه اسلامی، با تنزل جایگاه مواجه شده اند.
برگزاری مهمترین جلسات روضه خوانی و عزاداری پایتخت در مساجد بهترین شاهد بر این ادعا است چنان که عزاداری های محرم با مرثیه خوانی حاج «منصور ارضی»، مداح معروف و محبوب پایتخت نشین ها در مسجد ارگ برگزار می شود.
جالب آنکه حضور عزاداران به محوطه داخلی مسجد محدود نمی شود بلکه حیاط و خیابان های اطراف مسجد هم مملو از عزادارانی است که از جای جای تهران و حتی دیگر شهرستان ها برای استفاده از جلسات سوگواری این مسجد، خود را به خیابان پانزده خرداد تهران رسانده اند.
حتی آتش سوزی سال 83 این مسجد که به شهادت جمعی از سوگواران حسینی منجر شد نیز نتوانست مانعی برای این حضور گسترده و استقبال از برنامه های مسجد ارگ شود و این مسجد یکی از مهمترین مراکز تجمعات عزاداران امام حسین(ع) در ایام محرم است.
مسجد امیر(ع) در خیابان کارگر که با حضور حجت الاسلام «محمدباقر علوی تهرانی»، خطیب مشهور در محرم اقامه عزا می کند نیز در محوریت عزاداری های محرم یدی طولا دارد... چنان که در دهه اول محرم هر شب جمع کثیری از سوگواران از محلات مختلف تهران به این مسجد می آیند و برای مصائب آل الله(ع) اقامه عزا می کنند.
این مهم درباره مسجد الهادی(ع) (واقع در منطقه مجیدیه تهران) هم صادق است، حضور مداحان معروف همچون حاج محمود کریمی در برنامه های شامگاهی این مسجد، جمعیت کثیر سوگواران حسینی را از مناطق و محلات مختلف جذب این خانه می کند.
همچنین است مسجد کربلا (واقع در بزرگراه شهید صدر) که چند سالی است با حضور «حنیف طاهری»، مداح جوان و خوش خوان اهل بیت(ع) میزبان عزاداران می شود. این مسجد در همراه کردن سوگواران به قدری موفق عمل کرده که این شب ها با عبور از بزرگراه شهید صدر با خودروهایی مواجه می شوی که در حاشیه بزرگراه پارک شده اند! اتفاقی نادر که جز در این ایام و به برکت برنامه ریزی اثرگذار یک مسجد برای اقامه عزای سیدالشهداء(ع)، دیده نمی شود...
این موارد که تنها نمونه هایی معدود از میانداری مساجد در عزاداری های محرم حسینی است، بیش از پیش ثابت می کند که اگرچه حسینیه ها، هیئت ها و تکایا رشدی فراگیر و چشمگیر داشته اند و این روزها در همه محلات و کوچه ها و معابر با نمونه ای از آنها مواجه می شویم، اما مسجد هنوز انتخاب اول و اصلی مردم برای شرکت در عزاداری های محرم است. اساساً همین حسینیه ها، تکایا و هیئت ها هم در سایه قدرت جذب و نفوذ مساجد پا گرفته و رشد کرده اند. همجواری هیئات و حسینیه های نامی و بزرگ با مساجد گواهی بر این ادعا است.
البته حضور گسترده جوانان در دسته جات عزاداری و هیئت های سینه زنی مساجد این مهم را ثابت می کند چنان که این روزها و شب ها از مقابل هر مسجدی که عبور کنی جمعی از جوانان را می بینی که هر یک گوشه ای از کار مجلس حضرت سیدالشهداء(ع) را بر عهده گرفته اند.
برخی سنج و طبل را آماده نواختن و برخی سیستم های صوتی را چک و برای پخش نوحه آماده می کنند، بعضی هم اشعار سینه زنی را برای دم گرفتن در دسته و هیئت مسجد، مرور می کنند.
جالب آنکه مساجد انتخاب نخست مردم برای اعطای نذورات محرمی هستند، صندوق های شیشه ای و پر از پول که به مناسبت محرم و برای جمع آوری نذورات در ورودی مساجد به چشم می خورد در کنار برنج، روغن، شکر، چای و قند و گوسفندانی که برای قربانی تحویل مسجد می شود، گواه این مسئله است که مردم در دادن نذری هم ترجیح می دهند مساجد واسطه باشند و این نذورات در سفره های اطعام و احسان مساجد جا خوش کنند.
سفره هایی که عطر خورش های قیمه و قورمه سبزی شان بعد از مراسم سوگواری و تر شدن چشم ها به اشک، در مساجد گسترده شده و بی هیچ پیرایه و با محبت و خلوص، همه عزاداران را مهمان سفره اطعام حسینی می کند.
نظر شما