از حس و حال محرم در شیروان تا بیست و دومین جشنواره بین المللی قصه گویی

«شیعیان! دیگر هواى نینوا دارد حسین»، «فعالیت بیش از ۱۴۰۰ هیئت مذهبی در خراسان شمالی» و «بیست و دومین جشنواره بین المللی قصه گویی برگزار می شود»؛ بخشی از تیترهای امروز سه شنبه دوازدهم شهریور است.

خبرگزاری شبستان _ شیروان؛ همه شهر برای این ماه آماده‌ شده، هیئت‌های عزاداری هر شب در مساجد و تکایا غوغا کرده‌اند و گویی اینجا زمین و زمان خون گریه می‌کند. مردم شهر دارالمصلین و روستاها همزمان با ماه محرم با حضور در آئین‌های عزاداری ارادت خود را به سیدالشهدا(ع) و یاران باوفایش نشان دادند.

عزاداری شب و روز عاشورا

این عزاداری قدمتی چند صدساله دارد و ویژه است؛ از آن‌ جهت ویژه است که همه هیئت های روستایی از یکی دو روز قبل با پای پیاده خود را برای شرکت در مراسم روز تاسوعا و عاشورا به شهر می رسانند. در روز عاشورا و شب شام غریبان، عزاداران به ترتیب و با جلوه خاص و باشکوهی در بازار حضور پیدا می‌کنند و به عزاداری می‌پردازند. گفتنی است، مصلی نماز جمعه شیروان از دیرباز کانون و میعادگاه عزاداری اصیل و سنتی مردم این شهر در ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) بوده که باوجود گذشت سال‌ها از این موضوع، هنوز با رغبت و استقبال بی‌نظیر مردم روبه‌روست.

محلات قدیمی به‌ رسم دیرین بانام قدیمی خود در بازار حضور می‌یابند و به سبک خود ندای لبیک یا حسین سر می‌دهند. باوجود اینکه بازاریان از چند شب قبل تاسوعا و عاشورا مغازه های خود را تعطیل می‌کنند اما مغازه هایی که در مسیر عزاداری قرار دارند، خود را برای پذیرایی از دسته‌های عزاداری آماده کرده و با چای و خرما، از آنان پذیرایی می‌کنند.

مرثیه‌سرایی در تاریخ این شهرستان از قدمتی بسیار برخوردار است و حماسۀ حسینی، بخش قابل‌توجهی از ادبیات سنتی را به خود اختصاص داده است. مراسم تعزیه و شبیه‌خوانی هم یکی دیگر از سنت‌های عزاداری است که در روز عاشورا به اوج خود می‌رسد. این آیین در بیشتر شهرهای کشور برگزار می‌شود و منحصر به شهر یا روستای خاصی نیست.

مراسمی که در روز عاشورا در برخی از روستاهای شهرستان برگزار می‌شود و طی آن عَلَم بسیار بلندی برداشته‌ شده و در میان جمعیت به حرکت درآورده می‌شود. همانند سایر نقاط ایران، مردم شیروان نیز با فرا رسیدن ماه محرم اقدام به احسان نذورات می‌کنند که اوج آن در روز عاشورا است. روز عاشورا روز تجلی میثاق مردم با امام حسین(ع) و قیام خونین ایشان بوده و مردم به طرق مختلف از جمله نذر و قربانی، چایی، و آش‌های محلی، ساری شیله (شله‌زرد که در سال‌های اخیر معمول شده) در خدمت عزاداران حسینی هستند.

مردم این شهرستان عقیده ویژه‌ای به اطعام از سفر اباعبدالله الحسین دارند و معمولاً از غذای پخته‌شده نذری برای تبرک و شفای بیماران به تبرک استفاده می‌کنند. مساجد عمدتاً در دهه اول به طبخ غذاهای نذری نظیر آبگوشت و پلو یا مرغ مبادرت می‌ورزند، بعضی از خانه‌ها نیز بنا به یک سنت دیرینه و عمدتاً موروثی، روزهای خاص اطعام می‌دهند. آش از دیگر غذاهایی است که مردم در بزرگداشت ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان می‌پزند، آش‌ها معمولاً بنا بر نذر و حاجتی تهیه‌شده و در بین همسایه و آشنایان پخش می‌شود.

از جمله مراسم ظهر روز تاسوعا و عاشورا، تعزیه‌خوانی و شبیه‌خوانی است. این مراسم نمایش گونه‌ای از واقعه کربلا است یکی از کانون‌های مهم این مراسم در روستای حسین آباد واقع در بخش مرکزی شهرستان است که مردم محله و سایر دوستداران اهل‌بیت شاهد برگزاری شبیه‌خوانی اباعبدالله الحسین هستند. بدون شک یکی از غم‌انگیزترین صحنه‌های روز عاشورا بازگشت اسب بی‌سرنشین در دشت کربلا است که این مراسم به‌صورت نمادین بازآفرینی می‌شود.

در این مراسم اسب سفید رنگی را با پارچه‌های سفید و سبز تزئین می‌کنند و در حالی‌ که آغشته به خون شده، به آن تیر و پیکان‌های چوبی نیز متصل می‌کنند و در بین عاشقان و عزاداران حسینی می‌گردانند. مردم نیز به احترام ذوالجناح دور این اسب جمع می‌شوند و پارچه‌های سبز رنگی که به آن وصل کرده بودند را به‌عنوان تبرک به خانه می‌برند.

آیین خیمه سوزی عصر روز عاشورا در بیشتر روستاها برگزار می‌شود و نمادی از آتش زدن خیمه‌های امام حسین‌(ع) در روز عاشورا توسط لشکر یزید است. این مراسم همراه با آیین شبیه‌خوانی برگزار می‌شود و اشک جان‌سوز مادران و پدران را به همراه دارد. این مراسم با تعزیه‌ای غمناک همراه می‌شود و تعدادی شبیه‌خوان کودک در صحنه نمایش در حال فرار و شیون قرار می‌گیرند و تداعی کننده طفلان حاضر در دشت کربلا هستند.

همزمان باشب شهادت حضرت سیدالشهدا (علیه‌السلام)، آئین سنتی شام غریبان در شهر و حتی روستاهای دورافتاده شهرستان نیز برگزار می‌شود. هم‌زمان با شام غریبان امام حسین(ع)، عاشقان سرور و سالار شهیدان با روشن کردن شمع در جوار امامزادگان نیز جمع می‌شوند و در عزای مولای مظلوم خود گریه می‌کنند.

 

 

نمایندگان خراسان شمالی به وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی رأی اعتماد می دهند

نماینده مردم پنج شهرستان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نگاه مثبت نمایندگان این استان نسبت به عملکرد دکتر مونسان، گفت: مونسان، مناسب ترین گزینه برای وزارتخانه میراث فرهنگی است و به او رأی اعتماد می دهیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بجنورد و به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی؛ علی اکبری با اشاره به اعلام حمایت خود از گزینه پیشنهادی دولت برای وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گفت: نظر نمایندگان خراسان شمالی برای رأی اعتماد به مونسان، مثبت است.

نماینده مردم پنج شهرستان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی، عنوان کرد: پیش بینی می شود «مونسان» از مجلس رأی خوبی بگیرد و جلوه ای از همدلی و همکاری دولت و مجلس را در تحقق اهداف وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شاهد باشیم.

اکبری، ابراز امیدواری کرد: تشکیل وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی موجب تعامل بیش از پیش با نمایندگان مردم در جهت اجرایی شدن سیاست ها و برنامه ریزی ها در این وزارتخانه خواهد شد.

 

 

فعالیت بیش از ۱۴۰۰ هیئت مذهبی در خراسان شمالی

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی، از فعالیت بیش از هزار و ۴۰۰ هیئت مذهبی در ماه محرم خبر داد.

حجت الاسلام والمسلمین علی خادمی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بجنورد، از فعالیت بیش از هزار و 400 هیئت مذهبی شناسایی شده در خراسان شمالی خبر داد و گفت: از این تعداد 800 هیئت مذهبی دارای شناسنامه رسمی بوده و در سامانه طوبی ثبت شده اند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی، با اشاره به اینکه هر ساله پیش از فرا رسیدن ماه محرم، جلسه های توجیهی و کارگاه های آموزشی ویژه مسئولان و مدیران هیئت های مذهبی استان برگزار می شود، اظهارداشت: در این جلسات بایدها و نبایدهای عزاداری و شیوه صحیح و اصولی عزاداری ابا عبدالله الحسین(علیه السلام) از سوی کارشناسان خبره، آموزش داده می شود.

وی، همچنین از اعزام حدود هزارو 400 روحانی، مبلغ و مبلغه به مساجد، تکایا و حسینیه های روستاها و بخش های عشایری استان در ایام سوگواری سید و سالار شهیدان امام حسین(ع) خبر داد.

حجت الاسلام والمسلمین خادمی با بیان اینکه برنامه سرکشی از هیئات مذهبی به منظور آسیب شناسی و عرض خدا قوت نیز در معیت امامان جمعه شهرستان های استان در این ایام برگزار می شود، افزود: این برنامه در شهرستان بجنورد با حضور آیت الله یعقوبی، نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی هر شب در چند هیئت مذهبی اجرا می شود.

وی بیان داشت: برنامه محوری روز عاشورا با حضور مردم و هیئات مذهبی و نماز ظهر عاشورا نیز همچون سال های گذشته در محل امامزاده سید عباس بن موسی بن جعفر(ع) بجنورد اقامه خواهد شد.

 

 

دانش‌آموزان استثنایی شیروان در رقابت‌های ورزشی و تئاتر مقام کسب کردند

رییس آموزش و پرورش استثنایی خراسان شمالی گفت: دانش‌آموزان با نیازهای ویژه شهرستان شیروان، در رقابت های ورزشی و تئاتر کشور که در تهران به پایان رسید، موفق به کسب رتبه‌های دوم و سوم این مسابقات شدند.

علی متقیان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیروان اظهار داشت: دانش آموزان دختر مقطع متوسطه پاکان در رشته نمایش صحنه ای موفق به کسب مقام سوم کشوری شدند.

رییس آموزش و پرورش استثنایی خراسان شمالی گفت: همچنین دانش آموزان تلفیقی دختر این شهرستان در رشته تنیس روی میز مقام دوم تیمی کشوری را به خود اختصاص دادند.

متقیان با بیان اینکه در مجموع کل از این شهرستان ۱۴ نفر دانش آموز دختر و پسر برای  شرکت در این مسابقات به تهران اعزام شده اند، افزود: در این مسابقات از تیم ها و نفرات برتر کشوری با اهدای لوح و هدایایی تقدیر به عمل آمد.

در مجموع ۵۷ دانش آموز دختر و پسر با نیاز ویژه از این استان در مسابقات مزبور شرکت کردند که در سه رشته ورزشی و دو رشته فرهنگی با هم رقابت کردند.

در مرحله استانی این مسابقات، ۱۵۰ دانش آموز با نیاز ویژه شرکت کردند که منتخبان این رقابت ها شامل ۲۲ دانش آموز پسر و ۳۵ دختر به مسابقات کشوری راه یافته بودند.

هم اکنون در شیروان ۱۷۲ دانش آموز با نیازهای ویژه در دو مدرسه خاص و ۱۰۰ دانش آموز با نیازهای ویژه نیز در مدارس عادی تحصیل می کنند.

 

برگزاری همایش شیرخوارگان حسینی در امامزادگان خراسان شمالی

حجت الاسلام والمسلمین عظیم آسوده به خبرنگار خبرگزاری شبستان در بجنورد گفت: همزمان با نخستین جمعه ماه محرم، همایش شیرخوارگان حسینی در بجنورد روز جمعه پانزدهم شهریور ساعت 8 صبح در محل امامزاده سیدعباس علیه السلام و با سخنرانی حجت الاسلام سالاری برگزار می شود.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی افزود: این همایش در شهرستان شیروان در محل امامزاده حمزه رضا علیه السلام ساعت 9 صبح و با سخنرانی «حجت الاسلام پرهیزکار» و در شهرستان فاروج در امامزاده سید جعفر علیه السلام سیاهدشت ساعت 15 و با سخنرانی «حجت الاسلام وردی زاده» همراه خواهد بود.

 

وی اضافه کرد: سخنران همایش شیرخوارگان حسینی در شهرستان اسفراین «حجت الاسلام نجف زاده» و در شهرستان مانه و سملقان «حجت الاسلام مرادی» است که هر دو برنامه ساعت 9 صبح و به ترتیب در امامزاده جعفربن موسی علیه السلام کوشکی و امامزاده ابراهیم علیه السلام انصار اجرا می شود.

 

حجت الاسلام والمسلمین آسوده اظهارداشت: برگزاری همایش شیرخوارگان حسینی در شهرستان گرمه هم ساعت 15 و با سخنرانی «حجت الاسلام ابراهیمی فرد» در محل امامزاده فخرالدین علیه السلام ایور همراه خواهد بود.

 

بیست و دومین جشنواره بین المللی قصه گویی برگزار می شود

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی، از برگزاری بیست و دومین جشنواره بین المللی قصه گویی خبر داد و از علاقه مندان خواست در این جشنواره حضور یابند.

منیر صادقی، به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: بیست و دومین جشنواره بین المللی قصه گویی با هدف توسعه و ترویج فرهنگ قصه گویی، ایجاد زمینه برای ارتقای دانش نظری و تبادل تجربیات مفید و موثر میان قصه گویان ایرانی و خارجی، احیای سنت قصه گویی با حضور اقشار مختلف مردم و قصه گویان در جشنواره و مشارکت مردم در ترویج فرهنگ قصه گویی به عنوان یک ابزار ارتباطی و فرهنگ ساز در جامعه، اجرایی می شود.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی، با بیان اینکه این دوره از جشنواره در دو بخش قصه‌گویی صحنه‌ای و ۹۰ ثانیه‌ای برگزار می‌شود، افزود: بخش صحنه‌ای شامل مسابقه ملی و بین‌الملل است که شرکت‌کنندگان بخش مسابقه ملی دختران و پسران (نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال)، زنان و مردان (۱۸ سال به بالا) و مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‎ها هستند.

وی بیان کرد: در بخش مسابقه‌ بین‌الملل هم برگزیدگان ۲۱ دوره گذشته جشنواره قصه‌گویی در مراحل منطقه‌ای، ملی و بین‌الملل و قصه‌گویان و مجریان دارای سابقه اجرا در رسانه ملی و تئاتر کشور به همراه داوطلبان سایر کشورها می‌توانند شرکت کنند.

صادقی با بیان اینکه بخشی از شیوه‌های قصه‌گویی صحنه‌ای شامل کلاسیک (سنتی)، قصه‌هایی از روزگاران کهن، تاریخ، سنت‌ها، مذهب، آداب، قهرمانی‌ها و... از منابع شفاهی یا کتبی است که بدون ابزار اجرا می‌شود، اظهارداشت: بخش دیگری از قصه‌گویی صحنه‌ای در این جشنواره به قصه‌گویی مدرن (نوآورانه) اختصاص یافته که این بخش شامل قصه‌هایی است که به صورت گفت‌وگو، ترانه، آواز با موسیقی یا بدون آن، با تصویر و سایر ابزارهای خلاق از منابع شفاهی یا کتبی انتخاب و اجرا می‌شود.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی، اظهارداشت: در بخش قصه‌های ۹۰ ثانیه‌ای هم همچون دوره قبل تمامی گروهای سنی می‌توانند با موضوع‌ «قصه زندگی من» در فیلمی به مدت ۹۰ ثانیه، امیدها، شادی‌ها و آرزوهای زندگی خود را به شیوه‌ای مستندگونه روایت کنند و از علاقه‌مندان دعوت شده تا با موضوع‌ و مدت اعلام‌ شده، فیلم قصه‌های خود را تا ۱۰ مهرماه سال جاری در پایگاه جشنواره به نشانی www.kanoonfest.ir بارگذاری کنند.

گفتنی است؛ علاقه‌مندان به شرکت در بخش صحنه‌ای هم تا ۱۷ شهریور سال جاری فرصت دارند برای ثبت‌نام و بارگذاری فیلم قصه‌های خود به پایگاه اینترنتی جشنواره به نشانی www.kanoonfest.ir مراجعه کنند.

 

دانشکده علوم انسانی با اعتبار ۴۰ میلیارد تومان در بجنورد ایجاد می شود

رییس دانشگاه کوثر بجنورد گفت: در سفر اخیر معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری به خراسان شمالی با اختصاص مبلغ ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد زیرساخت های دانشکده علوم انسانی در محل تخته ارکان بجنورد موافقت شد.

دکتر علیرضا حسینی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در بجنورد گفت: این میزان اعتبار در سفر اخیر «معصومه ابتکار» معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری و در شورای برنامه ریزی استان به تصویب رسید که در سال ۹۹ محقق می شود.

رییس دانشگاه کوثر بجنورد با بیان اینکه تمام فضاهای آموزشی و خوابگاهی ما استیجاری است، به نیمه تمام بودن ساختمان دانشگاه در تخته ارکان بجنورد اشاره کرد که با اعتبار 6 میلیارد تومانی سفر رهبری به پیشرفت 55 درصدی رسیده و الان برای تکمیل آن، 12 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

وی با بیان اینکه 62 درصد دانشجویان ما غیربومی هستند به فعالیت پنج خوابگاه دانشجویی اشاره کرد و گفت: با شروع سال تحصیلی جدید قرار است دو خوابگاه دیگر هم به مجموعه اضافه شود که ظرفیت خوابگاه ها را به هزارو 500 نفر می رساند.

دکتر حسینی با بیان اینکه متاسفانه افزایش اجاره ساختمان های خوابگاهی، مشکلاتی را از لحاظ مالی برای دانشجویان و خانواده هایشان ایجاد می کند، افزود: سال گذشته برای حل این مشکل از محل صندوق دانشگاه، 30 میلیارد تومان برای کمک به دانشجویان بی بضاعت هزینه شد.

رییس دانشگاه کوثر بجنورد، سهم سرانه هر دانشجوي اين مركز از بودجه سالانه را چهارمیلیون و 200 هزار تومان اعلام کرد و با تأکید بر اینکه اين رقم از ميانگين كشوري پايين تر است، افزود: البته با توجه رایزنی های انجام شده امیدواریم امسال این سرانه افزایش یابد.

دانشگاه كوثر بجنورد، ويژه خواهران، سال 91 با هفت رشته تحصيلي و جذب 250 دانشجو فعاليت آموزشي خود را آغاز كرد و اكنون از نظر شمار دانشجو در بين دانشگاه هاي تك جنسيتي كشور عنوان دوم را دارد.

 

 

کد خبر 828588

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha