خبرگزاری شبستان _ فاروج؛ این روزها حال و هوای همه بهویژه سادات دگرگون شده، شال عزا به سر میکنند و در آئینی باشکوه علمهای مساجد را آماده میکنند و راهی کوچه و خیابان می شوند تا پیغام آمدن محرم را برسانند. این روز و شب ها که ذی الحجه بار و بندیلش را بسته، حال و هوای کوچه و خیابان های شهر ویژه شده، جوانان و نوجوانان سیاه پوش در گوشه و کنار شهر خیمه های عزا را بر پا کرده اند.
کافی است سری به خیابان ها بزنیم تا این شور و شعور را بیشتر لمس کنیم؛محرم که از راه می رسد هر نقطه از کشورمان با آئین های ویژه ای آن را گرامی می دارد و در فاروج هم با وجود قومیت های، کرد، تات، ترک، فارس این آداب تنوع بیشتری دارد. آئینهای در سطح شهرستان متفاوت است اما شاید، مشترک ترین آئین این باشد که هرساله، بزرگان و سادات هر محل، در مسجد گردهم می آیند و بعد از آماده کردن عَلَم و بستن پارچه سبز به آن و خواندن ادعیه و روضه های محرم، چند ریش سفید به همراه نوجوانان و جوانان، خیابان به خیابان علم را می چرخانند و نذورات مردم را جمع آوری می کنند.
کیفیت علم بندی به این گونه است که سادات و بزرگان محل یا روستا در مقابل مسجد گردهم آمده و بر تیری چوبی به ارتفاع سه الی پنج متر پارچه های سیاه و سبز آویخته و نمادی می سازند از علم کربلا و آنگاه آنان که قدرت مناسب و اندام ورزیده ای دارند، علم را در دست گرفته و به عزاداری و نوحه خوانی می پردازند. این حضور هر ساله به یک شکل انجام می شود و اهالی خیابان ها می دانند که چه زمانی گروه علم گردان به محّله آنان می رسد، بیرون از خانه ها منتظر می مانند و بعد از زیارت علم، نذورات خود را اهدا می کنند. این نذورات به مصارف عمرانی مساجد می رسد.
بعد از اتمام حرکت علم گردانها و بازگشت علم به مسجد، اهالی هر محلی، با حضور در مسجد اقدام به سیاهپوشی مسجد و خیابان های مجاور می کنند. از عصر روز قبل از محرم، نوای روضه در کوچه پس کوچه های شهر و روستا می پیچید و ایستگاه های صلواتی در فصل سرد با نوشیدنی های داغ و در فصل گرما با شربت گلوی عزاداران را تر می کنند.
اجرای تعزیه و شبیه خوانی
در روستای استاد از توابع شهرستان فاروج هر ساله از نخسیتن روز ماه محرم تا روز تاسوعا و عاشورا، گروه تعزیه خوان روستا این واقعه را به نمایش می گذارد، این گروه نسل به نسل تعزیه خوان هستند و همچنان براساس نسخه های قدیمیشان در ماه محرم اجرا می کنند. این تعزیه خوانی سابقه زیادی در روستا استاد دارد. بازسازی واقعه حرکت کاروان امام حسین (ع) به شام هم رسمی است که در تیتکانلو رایج بوده و در روزهای عاشورا اجرا می شود.
به آتش کشیده شدن چادرهای کاروان اسرا و تازیانه زدن به اسرا و... به نمایش گذاشته می شود، حرکت کاروان هم از شهرتیتکانلو تا امامزاده مرشد انجام می شود. بر اساس رسمی دیرین، همه روستاهای مجاور تیتکانلو در این روز در امامزاده مرشد اجتماع کرده و بر اساس آئین هایشان عزاداری می کنند. دیگ های حلیم هم پای ثابت برنامه های عزاداری به ویژه در روستاهاست.
حلیم؛ غذای ویژه محرم و صفر بیشتر مساجد
محرم که میشود بوی حلیم در هر کوچه و خیابانی به مشام می رسد؛ غذای مخصوص این ایام که از گندم و گوشت و حبوبات تهیه میشود و پختن آن خود سنتی ویژه با آداب و ترتیب دیدن دارد. نخست آن كه در تهیه حلیم همه سعی می كنند به نوعی مشاركت داشته باشند، آنان كه دستشان به دهانشان می رسد یا احیانا نذری دارند؛ گوسفند و یا حبوبات و گندم مورد نیاز حلیم را تأمین می كنند، بانوان حبوبات را تمیز و آماده كرده و جوانان نیز حلیم را برای آماده شدن می كوبند كه اصطلاحا به آن "چمبه زنی" می گویند. طبخ حلیم و خصوصا مرحله چمبه زنی آن كه تا چندین ساعت طول می كشد بسیار طاقت فرسا است اما جوانان و عزاداران به عشق امام حسین(ع) و میهمانان سفره او برای مشاركت در پخت این غذا صف می ایستند.
آیینهای عزاداری ماه محرم در شهرستان فاروج با کیفیت و شور و حال خاصی برگزار میشود اما آنچه که بیش از همه به چشم میآید نمایش اعتدال و دوری از افراط و تفریط و خرافه در این آیینها است.
احداث ۱۰۰ هکتار مجتمع گلخانه ای در شیروان
مدیرکل جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: طبق بررسیهای کارشناسی شده، ۱۰۰ هکتار از اراضی دولتی در دو نقطه از شهرستان شیروان، مستعد ساخت مجتمع گلخانهای است.
عبدالله یوسفی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیروان با اشاره به اعلام آمادگی این سازمان برای حمایت از متقاضیان ساخت گلخانه اظهار داشت: در این راستا، هم اینک تسهیلات ارزان قیمت با بهره هفت درصد و صدور مجوز در کوتاه ترین زمان برای اشخاص حقیقی یا حقوقی انجام می شود.
مدیرکل جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: این خود یک فرصت و ظرفیت بسیار عالی است که توصیه می کنیم کشاورزان برای افزایش تولید و بهره وری بخش کشاورزی این امر را جدی بگیرند.
یوسفی افزود: طبق تفاهم انجام شده در سفر اخیر هیئت دولت با استانداری برای واگذاری، متقاضی سرمایه گذاری و هولدینگ های سرمایه گذار وجود دارد که انتظار می رود عملیات اجرایی آن به زودی آغاز شود.
مدیرکل جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: طرح های گلخانه ای نقش بسزایی در صیانت از منابع آب، افزایش تولیدات و جلوگیری از هدر رفت محصولات دارد.
هم اینک این شهرستان ۱۰ هکتار گلخانه و ۲۳ واحد گلخانه ای دارد که در آن محصولات متنوع شامل نشا، سبزی و صیفی جات، خیار، گوجه فرنگی، انواع گیاهان دارویی، کاکتوس، گیاهان گلدانی و آلوئه ورا کشت می شود. محصول تولیدی در گلخانه ها ۱۰ تا ۱۲ برابر محصول تولیدی فضای باز در هر هکتار است.
۶۵ درصد موقوفات خراسان شمالی با نیت عزاداری امام حسین(ع) است
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی، ۶۵ درصد موقوفات خراسان شمالی را با نیت عزاداری ماه محرم و امام حسین(ع) معرفی کرد.
حجت الاسلام عظیم آسوده، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، تعداد موقوفه های استان را پنج هزار و ۶۵۶ مورد نام برد و گفت: 65 درصد این موقوفات با نیت عزاداری امام حسین(ع) است که از این حیث خراسان شمالی رتبه دوم را پس از خراسان رضوی دارد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی با بیان اینکه با توجه به علاقه خاص مردم خراسان شمالی به خاندان عصمت و طهارت بیشترین موقوفات این منطقه در ارتباط با عزاداری امام حسین (ع) است، به ۳۶وقف جدید از ابتدای امسال اشاره کرد و گفت: از این تعداد ۶ وقف به نیت اطعام و عزاداری امام حسین (ع) بوده است.
وی با ذکر اینکه نمی توانیم به همه هیئات مذهبی یا مساجد در ایام محرم برای بحث نذورات کمک کنیم اما تا حد امکان براساس نیت واقف کمک هایی صورت می گیرد، گفت: این سازمان هیچگاه حق ندارد پول موقوفه را در جای دیگری هزینه کند و باید براساس نیت واقف عمل شود.
حجت الاسلام آسوده با اشاره به اجرای طرح سوگواره بصیرت عاشورایی در بقاع متبرکه استان به مناسبت ایام محرم، افزود: در این طرح برپایی برنامه هایی همانند تجمع لبیک یا حسین، شیرخواگان حسینی، همایش احلی من العسل، تجمع رهروان زینبی و برپایی ایستگاههای صلواتی و خیمههای معرفت در دستور کار قرار دارد.
تکمیل پروژه های ناتمام مراکز فرهنگی و هنری، اعتبار ۲ میلیارد تومانی می طلبد
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی، مجموع اعتبارات هزینه شده برای پروژه های عمرانی را ۱۶ میلیارد و ۵۸۵ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: اتمام پروژه های نیمه تمام هم نیازمند اعتبار دو میلیارد و ۱۷۵ میلیون تومانی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ منیر صادقی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی امروز دوشنبه (11 شهریور) در نشست خبری با خبرنگاران گفت: ما تا سال 95، فقط سه مرکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان داشتیم که مرکز بجنورد در سال 54، اسفراین سال 56 و مرکز شیروان هم سال 49 به بهره برداری رسیده بود.
وی با بیان اینکه مساحت هر سه مرکز در مجموع هزارو 500 مترمربع بود، از افزایش این میزان به مقدار 10هزار مترمربع در حال حاضر خبر داد و در توضیح پروژه های به بهره برداری رسیده بدون اشاره به آمار دقیق تعداد پروژه ها، بیان کرد: اولین پروژه در بدو ورود بنده به این سمت در سال 94، مرکز کتابخانه سیار روستایی در غلامان بود که در قالب مخزن 30 متری به بهره برداری رسید.
صادقی، به پروژه مرکز فرهنگی و هنری شماره دو بجنورد واقع در خیابان هجرت هم اشاره کرد و با بیان اینکه این پروژه از سال 86 شروع شده بود ولی به دلیل کمبود اعتبارات، چندسالی متوقف بود، بیان کرد: در نهایت این پروژه سال 95 به بهره برداری رسید.
وی، بهره برداری از پروژه های عمرانی شهرهای صفی آباد و راز هر کدام با 800 مترمربع وسعت را از دیگر طرح ها معرفی کرد که علاوه بر اتمام پروژه ها، تجهیز هم شده منتها با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی، به راه اندازی کتابخانه سیار شهری در دو شهر بجنورد و شیروان اشاره و با بیان اینکه تعداد اعضای آن حتی از مراکز ثابت هم بیشتر است، ابراز امیدواری کرد این طرح در سایر شهرها هم اجرایی شود.
وی، افتتاح مرکز فرهنگی و هنری گرمه با 800 مترمربع مساحت که ساخت آن از سال 88 شروع شده بود را دیگر پروژه به بهره برداری رسیده در سال 97 معرفی کرد و اظهارداشت: امسال هم مرکز شماره دو اسفراین با هزارو 200 مترمربع زیربنا، با حضور نمایندگان استانداری به بهره برداری رسید.
صادقی، بیان کرد: بزرگترین مرکز فرهنگی هنری و جامع کانون پرورشی فکری شرق کشور هم که در سال 94 کلنگ زنی شد، با مساحت سه هزارو 200 مترمربع زیربنا امسال به طور رسمی به بهره برداری می رسد.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی، با اشاره به مهمترین پروژه های نیمه تمام در چهارشهرستان، گفت: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فاروج با 90درصد پیشرفت فیزیکی، آشخانه و جاجرم با 75 درصد پیشرفت فیزیکی و شیروان که در بدترین حالت و در مرحله فنداسیون است، نیازمند حمایت و مساعدت های مالی مسئولان استانی است.
وی تعداد مراکز فرهنگی و هنری فعال ثابت در استان را ۹ مرکز و سیار را ۷ مرکز معرفی کرد و با اشاره به عضویت ۱۰۶ هزار نفر در این مراکز و بهره مندی از ۱۰۰ هزار جلد کتاب در این مراکز، افزود: برای رسیدن به میانگین کشوری باید تعداد مراکز فرهنگی و هنری ثابت را افزایش دهیم.
سالانه ۳۷ هزارتُن سیب از سطح باغ های شیروان برداشت می شود
معاون باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: این شهرستان هزار و ۸۳۴ هکتار باغ سیب دارد که از این میزان هزار و ۸۷۷ هکتار آن بارده است که سالانه از این میزان سطح زیر کشت ۳۷ هزار و ۵۴۰ تُن محصول تولید می شود.
محمد عفتی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیروان اظهارداشت: مصرف سالانه سیب در استان خراسان شمالی ۱۰هزار تُن است که ۴۷ هزار تُن آن مازاد و برای تنظیم بازار مصرف شب عید استفاده و به کشورهای آسیای میانه صادر میشود.
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه بهار امسال بر اثر تگرگ، ۲۵ درصد باغ های سیب این شهرستان خسارت دید، افزود: به کشاورزان توصیه می شود سیب هایی که بازار پسندی خوب دارد، کشت کنند و با توصیه کارشناسان باعث افزایش کمی و کیفی محصول باشد تا خاصیت انبارداری بالا برود.
عفتی ضمن تاکید بر اینکه نباید به سیب کود غیر مرتبط داد، گفت: سیب با آب و هوای سرد و بارانی سازگار است از سویی دیرتر گل می دهد و کیفیت آن بالا می رود.
وی افزود: هم اینک هیچ گونه مشکلی در نهال، کود و سم نداریم ولی توصیه می شود مدیریت مزرعه با نظر کارشناسی انجام شود.
شهرستان ۱۵۷ هزار نفری شیروان دومین شهر پر جمعیت خراسان شمالی است که ۱۰۵ هزار هکتار عرصه کشاورزی و باغی و ۱۲ هزار بهره بردار کشاورزی دارد.
۱۰ مهرماه؛ بجنورد میزبان نمایشگاه کتاب می شود
معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استاندار خراسان شمالی، از برگزاری نمایشگاه کتاب از دهم الی شانزدهم مهرماه سال جاری در مصلی امام خمینی(ره) بجنورد خبر داد.
به گزارش خبرگزاری شبستان از بجنورد و به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری خراسان شمالی؛ ولی الله حیاتی امروز دوشنبه در نشست انجمن کتابخانه های عمومی استان اظهارداشت: توسعه کمی و کیفی کتابخانه های استان در دستور کار استاندار خراسان شمالی قرار گرفته، به گونه ای که در سفر اخیر ریاست جمهوری به استان مصوباتی برای توسعه کتابخانه ها در سراسر استان در نظر گرفته شد.
معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استاندار خراسان شمالی، افزود: به دنبال اجرای طرح اهدای کتاب از منازل به کتابخانه ها در استان هستیم که برای تحقق این امر باید رسانه ها به ویژه صدا و سیما و دستگاه های اطلاع رسان، ورود جدی داشته باشند و از مردم استان خواستارم کتاب هایی که در منزل مورد استفاده آنان نیست به کتابخانه های استان تحویل دهند.
وی ادامه داد: با برنامه ریزی های صورت گرفته استان خراسان شمالی به رغم کمبود نیروی انسانی به توفیقات خوبی در حوزه کتابخانه ها دست یافته است که رتبه اول کشوری سرانه فضای کتابخانه ای و روستاهای دوستدار کتاب از جمله این توفیقات می باشد.
حیاتی با قدردانی از اداره کل امور شهری استانداری برای پیگیری پرداخت مطالبات شهرداری ها به کتابخانه ها، افزود: تمهیدات لازم برای توسعه کمی و کیفی حوزه کتاب و کتابخوانی در استان اندیشیده شده است.
وی بیان کرد: با هدف افزایش سرانه مطالعه در استان پیشنهاد می شود ایستگاه مطالعه در مکان های عمومی ایجاد و همچنین از واقفین و خیرین حوزه کتاب در استان تجلیل شود.
معاون سیاسی استاندار خراسان شمالی در ادامه سخنان خود کتاب را کلید دانایی انسان ها توصیف کرد و افزود: هر چه میزان سرانه مطالعه کتاب در یک جامعه افزایش یابد راه توسعه یافتگی کشورها هموارتر می شود.
نظر شما