خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: هنر اسلامی، هنری برگرفته از مفاهیم اسلام و انتقال دهنده مضامین اسلامی است. در هنر اسلامی بیشتر بر نقوش انتزاعی و حروف تمرکز دارد. در هنر اسلامی عناصر تکرار شونده زیاد مانند طرح های هندسی انتزاعی از گل و گیاه به چشم می خورد که به نقوش اسلیمی معروف هستند. اسلیمی یکی از هفت نقش اصلی در نگارگری سنتی ایران است و گونه ای از نقش و نگار شامل خطوط پیچیده و قوس هاس درونی زیباست.هنر اسلامی شامل انواع هنر همچون خوشنویسی، معماری نقاشی، کاشیکاری و سفالگری است. به بهانه نمایشگاه «غدیر» که نمایشی از هنر اسلامی در رشتههای مختلف همچون پوستر، نقاشی خط، تایپوگرافی، خوشنویسی با موضوع تجلی نام امیرالمؤمنین(ع) است،گفتگویی در مورد هنر اسلامی و جایگاه آن در زندگی امروز مردم با «مجدالدین معلمی»، « مدیر هنری حوزه هنری» ترتیب دادیم که بدین شرح است:
برای برگزاری نمایشگاه غدیر با کانون هنر شیعی همکاری کردید. همکاری حوزه هنری با سایر مراکز فرهنگی هنری تا چه حد است؟
خوشبختانه ما همکاری خوب و زیادی با مراکز فرهنگی هنری داریم. با مراکز مردمی که کار هنری می کنند و در عین حال به لحاظ محتوایی هم در جهت فضای کاری اسلامی، انقلابی و ملی هستند ارتباط زیادی داریم. مدعی نیستیم که همه هنر هستیم . طبیعتا کیفیت کار هنرمندان در حوزه هنری دیده ، نقد، بررسی و عرضه می شود. این مساله به تقویت نهادهای مردمی در حوزه هنر کمک می کند.
علت توجه کم به هنرهای اسلامی ایرانی در سال های اخیر چیست؟
یکی از علت های مهم این است که فرصت های عرضه هنر محدود شده است. مردم در قدیم در فضاهای زندگی، معماری ها و هنرهای زیادی را می دیدند و هنر ایرانی و اسلامی در زندگی آنها جاری بود . در حال حاضر هنر تخصصی شده است و در گالری ها محبوس است.
چه اقداماتی به منظور معرفی هنر اسلامی باید صورت گیرد؟
اگر بخواهیم هنر اسلامی دیده شود باید اکران های عمومی تر و فضاهای عمومی تر در اختیار هنر قرار گیرد. یک بخش هم منوط به این هنر ایرانی و اسلامی در زندگی آنها جاری بود است که تلاش کنیم تا هنر را وارد زندگی کنیم و ذهن مردم را با لطافت های هنری آشنا کنیم.
دانشگاه های هنر چقدر می توانند در معرفی هنر ایرانی و اسلامی به دانشجویان و جوانان هنرمند نقش داشته باشند؟
طبیعتا نقش معرفی هنر ایرانی اسلامی را اول دانشگاهها می توانند داشته باشند به این دلیل که آنها هستند که کادر می سازند. دانشگاه ها می توانند در زمینه هنر اسلامی ایرانی به ما کمک زیادی کنند .
در حوزه هنری بستری برای آموزش هنر ایرانی اسلامی فراهم شده است؟
در حوزه هنری همیشه فرصت آموزش، تولید و ارایه کار فراهم بوده و هست و در این زمینه هر گونه همکاری و ارتباطی که لازم باشد، صورت می گیرد. نکته ای که همیشه مدنظر داشتیم این بوده که کیفیت و محتوای کار برای ما خیلی مهم است. بر این اساس ما سراغ کارهای ساده و نوپا کمتر می رویم. حرفه ای بودن و کیفیت کار برای ما موضوعیت دارد.
نظر شما