برای ورود افرادی که در فتنه 88حضور داشتند به انتخابات منع قانونی داریم

کدخدایی در پاسخ به سوالی که به حضور ساکتین فتنه در انتخابات مجلس نهم اشاره داشت، گفت: قطعا کسانی که در فتنه 88 حضور داشته اند از جمله مواردی است که ما در قانون انتخابات برای ورود آنها منع قانونی داریم.

به گزارش خبرنگار شبستان، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری امروز شنبه 21 آبان خود در پاسخ به این سوال که «مقام معظم رهبری چندی پیش این موضوع را که مجدداً به نظام پارلمانی برگردیم و پست ریاست جمهوری حذف شود را مطرح کرده اند» نظر شورای نگهبان در این خصوص چیست؟ گفت: مقام معظم رهبری در یک سخنرانی عمومی مطالبی را به صورت کلان مطرح کرده اند و نکته ای را که شما اشاره کرده اید یعنی حذف پست ریاست جمهوری را من نشنیده ام و ایشان این بحث را که ممکن است در آینده دور اگر نیاز باشد ساختار سیاسی کشور عوض شود را مطرح کرده اند.

وی با بیان اینکه در شورای نگهبان هیچ برنامه رسمی در این راستا وجود ندارد، اظهار کرد: اصلاح قانون اساسی منوط به رعایت تشریفات در اصل 177 قانون اساسی است.

کدخدایی در ادامه در پاسخ به این سوال که با توجه به تشکیل کمیته ای در سال گذشته برای بررسی موارد اختلاف دولت و مجلس در مورد قانون هدفمندسازی یارانه ها و برنامه پنجم تشکیل شد و آیا برای برنامه تغییر ساختار سیاسی کشور کمیته ای از سوی مقام معظم رهبری تعیین شده است و آیا شما عضو آن هستید، گفت: در سال گذشته کارگروهی به صورت کلی از سوی مقام معظم رهبری برای بررسی موارد اختلافی بین دولت و مجلس تعیین شد و این کارگروه به این مسائلی که در رابطه با تغییر ساختار سیاسی کشور گفته اید ارتباطی ندارد و تا آنجایی که اطلاعی دارم چنین کارگروهی تشکیل نشده است.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که آیت الله جنتی در یکی از خطبه های نماز جمعه از برخی ریخت و پاش های انتخاباتی صحبت هایی کرده است و آیا این ریخت و پاشها به جریان خاصی ارتباط دارد، گفت: چون قانون انتخابات قانون جامع و کاملی نیست و نواقصی دارد ممکن است برخی از مواردی که باید مورد بررسی قرار گیرد از طریق نظرات مقامات مسئول مطرح شود و اما اگر تبلیغات انتخاباتی خارج از مصداق تبلیغات باشد و یا فراتر از آن چیزی که ما به عنوان تبلیغات می دانیم باشد قطعاً ما این موارد را در بررسی صلاحیت ها مورد دقت نظر قرار می دهیم.

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه سخنان خود در پاسخ به این سوال که یکی از موارد اختلاف دولت و مجلس در مورد ارسال لوایح دولت به مجلس است که براساس قانون، مجلس می تواند آن را رد کند نه اینکه آنها را کاملاً تغییر دهد و آیا تغییر دادن این لوایح دولت در کارگروه حل اختلاف دولت و مجلس مورد بررسی قرار گرفته است، گفت: آنچه در قانون اساسی و اصل 71 مقرر شده این است که مجلس می تواند در عموم مسائل در حدود قانون اساسی قانون وضع کند بنابراین قانون یک صلاحیت عام را برای مجلس در نظر گرفته است اما قیودی هم همانند اصل 75 و یا اصول دیگر را برای مجلس در نظر گرفته است و مجلس نمی تواند به آنها ورود پیدا کند.

وی ادامه داد: اینکه میزان ورود مجلس به لوایح از لحاظ کارشناسی تا چه اندازه است یکی از موارد اختلافی بین دولت و مجلس است که در دست بررسی است و اگر کارشناسان به نظری برسند آن را اعلام خواهند کرد.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که برخی جریانات سیاسی تاکید دارند که ساکتین فتنه در انتخابات مجلس نهم شرکت نکنند و نظر شورای نگهبان در این رابطه چیست، گفت: من نمی توانم به این تعابیر سیاسی که سیاستمداران مطرح می کنند ورود پیدا کنم اما آن چیزی که در قانون اساسی مطرح است رفتار نامزدهاست که باید طبق قانون و مقررات باشد و قطعاً کسانی که در فتنه 88 حضور داشتند از جمله مواردی است که در قانون انتخابات برای ورود آنها منع داریم و مصادیق آن را اجازه دهید وقتی نامزدها ثبت نام کردند اعلام کنم.

کدخدایی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد اینکه برخی از چهره های سیاسی همانند آیت الله هاشمی رفسنجانی در مورد سلامت انتخابات مجلس نهم مطرح کردند و با توجه به اینکه شورای نگهبان تضمین کننده سلامت انتخابات است این دغدغه ها از کجا نشات می گیرد، گفت: باید از گوینده سوال بپرسید که این دغدغه ها از کجا نشات می گیرد خوشبختانه کارنامه جمهوری اسلامی ایران در این که بیش از 30 سال انتخابات را برگزار کرده است همیشه شفاف و روشن بوده است.

وی اظهار کرد: نشانه این کارنامه شفاف و روشن در انتخابات مشارکت گسترده مردم است که هر چه ما از سال های ابتدایی پیروزی انقلاب دورتر می شویم حضور مردم را در انتخابات بیشتر می بینیم و فکر می کنم مردم با حضور پررنگ در پای صندوق های رای پاسخ اینگونه مطالب را خواهند داد و آن موقع است که مشخص می شود کدامیک از این تحلیل ها صحیح و یا ناصحیح است.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه حجت الاسلام رسایی مطالبی را مطرح کرده که جبهه پایداری تحت نظارت برخی چهره ها و از جمله آیت الله جنتی فعالیت می کند و آیا این حرف با حرف شما که در یکی از نشست های خبری تاکید کردید که دبیر شورای نگهبان در رقابت های انتخاباتی نقشی ندارد منافات ندارد، گفت: حرف وی کاملاً خلاف است زیرا آیت الله جنتی به سبب شخصیت حقیقی همواره محل مراجعه افراد و گروه های سیاسی هستند اما اینکه دبیر شورای نگهبان مشخصاً در این زمینه نقش داشته باشند این مطلب صحیح نیست و مطالبی که گفته شده است خلاف است.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت اصلاح طلبان دسته بندی خاصی را در نظر دارند، اظهار کرد: ابداً، ما ملاکمان برای بررسی صلاحیت نامزدها قانون انتخابات است و در واقع ملاک، عمل و رفتار فرد است.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که شورای نگهبان چگونه صلاحیت کسانی را که تابعیت دوگانه دارند برای حضور در انتخابات بررسی می کنند، گفت: طبق قانون مدنی کسانی که تابعیت دوگانه دارند نمی توانند به مسائل سیاسی ورود پیدا کنند اما ما باید بعد از بررسی مصادیق مشخص کنیم که تابعیت دوگانه دارند یا ندارند.

کدخدایی در پاسخ به این سوال که آیا گرین کارت مصداق تابعیت دوگانه نیست، گفت: من نمی توانم در این مورد اظهارنظر کنم زیرا وزارت کشور و وزارت امور خارجه این موارد را بررسی خواهند کرد.

کدخدایی در ادامه با بیان اینکه طرح اصلاح موادی از آیین نامه داخلی مجلس در دوهفته قبل به شورای نگهبان از سوی مجلس ارایه شده است گفت: ما ایرادات متعددی را به این طرح وارد دانسته ایم که طی این هفته این ایرادات بررسی خواهد شد.

وی با اشاره به برخی از این ایرادات خاطرنشان کرد: در این طرح مصوب شده است که حقوقدانان های شورای نگهبان باید مدرک کارشناسی ارشد به بالا داشته باشند که ما به این ماده ایراد گرفته ایم که دیگر مجلس از این لطف ها به شورای نگهبان نداشته باشد زیرا این مغایر اصل 91 قانون اساسی است.

وی ادامه داد: در بند دیگری نمایندگان مصوب کردند هر سال باید رییس جمهور و رییس قوه قضاییه گزارشی را از عملکرد خود به مجلس ارایه دهند که ما به این بند ایراد گرفته ایم.

کدخدایی همچنین در ادامه نشست خبری خود با اشاره به بررسی لایحه مجازات اسلامی در شورای نگهبان گفت: لایحه مجازات اسلامی که بعد از رفت و آمدهای زیاد بین مجلس و شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت مجدداً برای ما در مرحله نهایی ارسال شده است که خوشبختانه ایراداتی را که شورای نگهبان به این لایحه داشته است رفع شده است و فقط ایرادات شکلی باقی است که به زودی این ایرادات نیز رفع خواهد شد و انشا الله این لایحه به زودی مصوب خواهد شد.

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: در بحث انتخابات نیز هیئت های نظارت شهرستانی تشکیل شده اند و کار در این بخش انجام شده است و امیدواریم همه را در روز 12 اسفند پای صندوقهای رای مشاهده کنیم.

پایان پیام/
 

کد خبر 82507

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha