صنایع دستی خراسان شمالی کالایی گُمنام و کم فروغ

زمانی رشته‌های مختلف صنایع‌دستی در استان خراسان شمالی فعال بود اما این روزها برخی به علت منسوخ شدن، دیگر رونق گذشته را ندارد که باید برای احیای آنها تلاش کرد چراکه به اشتغالزایی کمک می‌کنند.

خبرگزاری شبستان؛ تمدن ایرانی، سند افتخار ملتی است که با پشتوانه سترگ تاریخ خود، امید را در جان جهان زنده نگه داشته و الگویی والا از تمدن و تعهد است و در این میان صنایع دستی هر کشور به عنوان یک صنعت اشتغال آفرین همواره مد نظر برنامه ریزان قرار گرفته و مسیر تعالی و پیشرفت را هموار خواهد ساخت.

 

صنعتگران صنایع دستی در تلفیق هنر، اندیشه و زیبایی آثاری را خلق می‌کنند که می‌تواند به عنوان سفیر تأثیرگذاری فرهنگ، آداب و رسوم ملت ایران اسلامی را در جای جای جهان مطرح کرده و درگذر زمان، روز به روز به ارزش آنها افزوده شود.

 

استان خراسان شمالی به عنوان مهد تولید آثار ارزشمند و هنر صنایع دستی دیگر که شهرت جهانی دارند در حوزه صنایع دستی سخن‌های شنیدنی دارد و با معرفی هنرمندان برجسته و مطرح کشوری توانسته جایگاه هنر در این استان را به خوبی به نمایش گذارد. در جای جای ایران اسلامی صنایع دستی درخشانی به عرصه ظهور رسیده است و به تبع  آن این استان که از قطب‌های مهم گردشگری و صنایع دستی کشور به شمار می‌رود، رشته‌های هنری بسیار زیبایی وجود دارد که تاریخ و قدمتی چندین هزار ساله دارد.

 

اما با طی سال‌های اخیر بعضی از هنرها رو به افول و فراموشی رفته و هنرمندان این هنرها که میراثدار هنرهای پدری خود هستند انگیزه‌ای برای ادامه فعالیت هنری خود ندارند، هنرهای میراثی و دستی در کنار گردشگری تعریف نشده و کالایی گمنام و کم فروغ است. رشد ارزش صادرات صنایع دستی در سال‌های گذشته و کسب عناوین از جمله این موفقیت‌ها بوده و در کنار آن انتقال فرهنگ، آداب و رسوم مردم این خطه هنرپرور به جهانیان را نیز باید به موفقیت‌های هنرمندان این استان اضافه کرد.

 

صنایع دستی شهرستان‌های این استان نیز جلوه‌ای از روح هنرمندانه و دستان هنرمندانی است که با ذوق و اندیشه والا به خلق این آثار هنری می‌پردازند به طوری که استان خراسان شمالی به پشتوانه هنر و ظرافت روح هنرمندان گذشته و حال خود و با الگوگیری از آداب و رسوم نیاکان خود و در راستای توسعه رونق تولید، حرف‌های زیادی در عرصه صنایع دستی برای کشور و جهان دارد و با بهره گیری مناسب از ظرفیت‌های این بخش، در مسیر پیشرفت و توسعه، گام‌های اساسی برمی دارد.

 

هیچ صنعتی به اندازه صنایع دستی نمی‌تواند هم در کشور و هم در استان خراسان شمالی اشتغال ایجاد کند. صنایع دستی به عنوان یک جاذبه گردشگری سودآور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است، هنرهای دستی بیانگر هویت و اصالت هر منطقه بوده و سفیر فرهنگی هر دیار محسوب می شود زیرا فردی که آن را خریداری کرده و به خانه خویش می برد، با هربار نگاه کردن به آن، خاطرات سفر برایش تداعی می شود. این صنعت خرد( مشاغل خانگی) در دولت تدبیر و امید مورد توجه قرار گرفته و می توان گفت که در حال رشد است و مردم کم کم به اهمیت سودآوری آن پی برده اند.

 

عرضه صنایع دستی به شکل بازاری و دستفروشی از ارزش این هنرهای فاخر می کاهد و باید صنایع دستی در گالری های بسیار زیبا با چیدمان خلاقانه در بسته بندی های جذاب به گردشگران و خریداران ارائه شود. با این تفاسیر آنچه مسلم است اینکه عرصه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و مسئولان باید توجه ویژه‌ای به وضعیت صنایع‌دستی و مشکلات و چالش‌های پیش روی آن داشته باشند تا بتوان از صنایع‌دستی به‌عنوان ابزاری برای رشد اقتصادی بهره گرفت.

 

یک کارشناس هنرهای صنایع دستی با بیان اینکه یکی از بخش‌های مهم اقتصادی و فرهنگی در هر کشوری حوزه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی است که ابزاری قابل‌توجه برای صادرات کالا، اشتغال‌زایی، جذب توریسم و بالا بردن سطح تولید ملی به شمار می‌رود، اظهارداشت: استان خراسان شمالی با بهره مندی از ظرفیت‌هایش می‌تواند در این عرصه حرفی برای گفتن داشته باشد.

 

حامد سلیمی با تاکید بر اینکه صنایع‌دستی یکی از بخش‌های مهم در استان است که با سرمایه‌گذاری بسیار پایین، ایجاد فرصت‌های شغلی بسیار و ارزش‌افزوده بالا می‌تواند در رشد و توسعه اقتصادی و صادرات غیرنفتی استان نقش مهمی را ایفا کند، افزود: در استان خراسان شمالی رشته‌های مختلف صنایع‌دستی فعال است اما برخی از آنها به علت منسوخ شدن دیگر رونق گذشته را ندارند که باید برای احیای آنها تلاش کرد.

 

وی با بیان اینکه رشته‌های مختلف صنایع دستی این استان از گذشته‌های دور تاکنون مورد توجه بوده اما در سال‌های اخیر برخی رشته‌ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: باید حمایت‌های مادی و معنوی برای احیای صنایع دستی در دستور کار قرار دارد.

 

سلیمی با تأکید بر اینکه رشته‌های صنایع‌دستی به تقویت و حمایت بیشتری نیاز دارند و باید متناسب با ظرفیت بالای صنایع‌دستی در استان رشد و توسعه پیدا کند، گفت: باید به علاقمندان به فعالیت در صنایع دستی در حال منسوخ، آموزش رایگان، مکان برای راه اندازی کارگاه و تسهیلات با کارمزد چهار درصد واگذار ‌شود.

 

وی با تاکید بر اینکه راز بقای هر صنعت، بازار فروش آن است که از همین راه امرار معاش صنعتگران انجام می‌شود، گفت: همچنین باید برپایی نمایشگاه‌های صنایع دستی در نقاط مختلف استان برنامه ریزی شود.

 

سلیمی در توضیح برنامه‌های حمایتی از هنرمندان صنایع دستی با بیان اینکه برگزاری بازارچه‌های صنایع دستی در اماکن گردشگری با توجه به حضور مسافران در ایام خاصی از سال باید مدنظر باشداظهار داشت: برگزاری نمایشگاه‌های صنایع دستی، برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه شاغلان این رشته، برگزاری نشست‌های تخصصی با حضور هنرمندان و صنعتگران و بررسی راهکارها و مشکلات و نیز اعطای تسهیلات به هنرمندان از دیگر برنامه‌های حمایتی است.

 

با این تفاسیر آنچه مسلم است اینکه عرصه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و مسئولان باید توجه ویژه‌ای به وضعیت صنایع‌دستی و مشکلات و چالش‌های پیش روی آن داشته باشند تا بتوان از صنایع‌دستی به‌عنوان ابزاری برای رشد اقتصادی بهره گرفت.

 

 

 

کد خبر 824997

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha