خبرگزاری شبستان: نقطه مرزی خسروی مهمترین و استراتژیکترین مرز غرب ایران است و این موقعیت ممتاز نیز تنها محدود و محصور به امروز و دیروز و یا یک سده و یک هزاره پیش نبوده است؛ بلکه چند هزار سال که این موقعیت را دارا بوده است.
در دنیای باستان مرز خسروی در مسیر جاده افسانهای ابریشم قرار داشته به نوعی دروازه تجاری بین دنیای شرق و غرب بوده است.
خسروی همچنین از قدیم الایام دروازه بغداد و عتبات عالیات بوده و تمامی زوار، چه شاهان صفوی و قاجاری و چه مردم عادی برای زیارت کربلا و نجف از این مرز مبادلاتی گذر میکردهاند.
همین ویژگی های ممتاز باعث شده هرتسفلد باستان شناس و شرق شناس شهیر آلمانی، در توصیفی زیبا از کرمانشاه به عنوان دروازه آسیا یاد کند.
هر چند طی ۵۰ سال اخیر با روی کار آمدن حزب بعث در عراق و حضور داعش در این کشور، مرز خسروی با بدبیاریهای مداومی روبرو بوده ولی هرگاه مفری یافته در ایفای نقش تاریخی خود سربلند بوده است.
فراموش نکنیم که نخستین گروه از آزادگان سرفراز در ۲۶ مرداد سال ۶۹ از طریق مرز خسروی وارد ایران شدند. علاوه بر اولین کاروان های رسمی زوار عتبات عالیات بعد از سقوط صدام حسین از مرز خسروی به سمت کربلا و نجف رفتند.
همچنین اولین مبادلات رسمی اقتصادی با عراق پس از سقوط صدام از طریق مرز خسروی صورت گرفت.
خسروی به عبارتی تاریخیترین و مهمترین مرز تجاری و زیارتی ایران طی هزاره های اخیر بوده است و مرز دیگری را نمی توان در حد و اندازه های آن یافت.
خسروی بخشی از هویت تاریخی این سرزمین است و تلاش برای کاستن این جایگاه از طریق ایجاد مرزهای هم عرض در واقع نوعی لطمه به ایران زمین است.
خوشبختانه پس از چند سال رکود، به تازگی مرز خسروی با تلاشهای استاندار و دیگر مدیران و مجموعههای کشوری، دوباره بازگشایی شده است. این اتفاق خوب میتواند نویدی برای فرارسیدن روزهای بهتر برای این مرز تاریخی و فرصتی برای نقش آفرینی آن در توسعه کشور باشد.
یادداشت: بهزاد خالوندی
نظر شما