خراسان جنوبی- خبرگزاری شبستان؛ خانواده بنیان و اساس هر جامعه و نوعی سرمایه انسانی و اصلی برای کسب و کار و اقتصاد هر منطقه جغرافیایی محسوب می شود. در اسلام نیز بیشتر مفاهیم و بایدها و نبایدها حول همین محور خانوده می چرخد. مقوله جمعیت مسئله ای است که اگر فزونی آن در ایران از بین بروند، کشور در آینده دچار صدمات جبران ناپذیری خواهد شد، اروپاییها نیز از سالها قبل استراتژی محدودکننده جمعیتی کشورهای خود را به هم زدهاند و سیاست های تشویقی افزایش جمعیت را دنبال میکنند که تایید میکند سیاست کاهش جمعیت در کشورها غلط است. «تک فرزندی» موضوعی است که این روزها در کشور به نوعی راه افتاده و خانواده ها در شهرهای بزرگ و پر جمعیت بدنبال فرزندان کمتر هستند.
برخی ها مشکلات اقتصادی را دلیل بر داشتن خانواده های کم جمعیت می دانند و برخی دیگر از کارشناسان تاخیر در ازدواج جوانان و عدم علاقه زوجین به فرزند در سالهای ابتدایی را دلیل این مهم می دانند، اما آنچه که در این بین نمی توان از آن گذشت، سیاست های حمایتی دولت از فرزند آوری است، در حال حاضر نه تنها در کشور هیچ حمایتی از فرزندآوری نمی شود، بلکه مشکلات اقتصاد خود مانع بزرگی بر این موضوع شده است.
برای روشن شدن مسئله کاهش فرزند آوری سراغ زوج های جوانی می رویم که فرصت فرزند آوری دارند ولی از آن امتناع می کنند، باید چرایی این موضوع را روشن کرد، آیا فرزند آوری مانع سلامت مادران می شود؟ آیا فرزند آوری با این اوضاع اقتصادی به صرفه است؟ آیا تک فرزندی، فرزندانمان را در تنهایی نابود نخواهد کرد؟ و هزاران باید و نبایدی که این روزها همه به دنبال جواب آن هستند که در ادامه گزارش پاسخ آن آمده است.
«مجید مکی»، یک شهروند تک فرزند است، که معتقد است: «چند فرزندی خوب است، ولی نه با شرایط اقتصادی کنونی، درست است که می گویند «هر که دندان دهد، نان دهد» ولی با این اوضاع بازهم نمی توانم ریسک کنم و فرزند بیاورم، از آینده فرزندم می ترسم، می ترسم که نتوانم از پس توقعاتش برآیم.»
خانم «حاجی زاده» از کسانی است که با وجود علاقه به فرزند آوری اما تاکنون فرزندی نداشته است، او می گوید: «درست است که من فرزندی ندارم؛ اما در گروه زوج های بی فرزندی که دوست دارند بچه دارد شوند، ولی از این امر امتناع می کنند، قرار نمی گیرم، من مادرشدن را خیلی دوست دارم ولی چند سالی است که نمی توانم بچه دار شوم که امیدوارم روشهای جدید پزشکی به کمک من بیاید.»
او ادامه می دهد: «فرزندآوری در جامعه امروزی به دلیل مصرف غذاهای ناسالم سخت شده و کسی که بچهدار می شود باید مراقبت های ویژه ای از خود و فرزندش داشته باشد. علاوه بر این معضل «شرایط سخت حمل بچه در طول بارداری»، بسیاری از خانواده ها را از فرزنددار شدن می ترساند، و از طرفی ترس از آینده و تامین «رزق و روزی و خواستههای فرزندان» بهانه بسیاری از زوجین است؛ این در حالی است که کسانی مثل من در حسرت بچه دار شدن هستند و معتقدند روزی بچه دست خداست.»
خانم «وطن خواه» هم وضعیت اقتصادی و نیازهای بعد از تولد کودک را دلیل عدم استقبال خانواده ها از فرزند زیاد می داند و می گوید: «در مسئله فرزندآوری، بحث بر سر توکل و اعتقادات نیست، چراکه بچه های امروزی فقط نان نمی خواهند، حرف بر سر یک موجود زنده ای است که وقتی به دنیا آمد, پدر و مادر مسئول همه امورات او هستند. سه تا چهار سالگی برای شیطون بازی های بچه ذوق می کنیم ولی بعد از سن چهار سالگی برای ادامه روند زندگی بچه و تربیت او حرص میخوریم، استرس داریم که این حرص خوردن در شرایط گرانی این سالها شرایط را سخت تر هم می کند.»
او ادامه می دهد: «در اوضاع نابسامان اقتصادی کشور، همش فک می کنم پسر یا دختر من در این جامعه، سالم می ماند یا نه؛ فساد در جامعه زیاد شده و هیچ کس هم جوابگو نیست، اگر دولت بخواد سیاست افزایش جمعیت را دنبال کند، باید در وهله نخست اقتصاد کشور را درست کند.»
مع الوصف خانواده ها در کشور تنها دلیل کاهش فرزندآوری را همین عدم حمایت دولت و مشکلات اقتصادی می دانند که به نظر می رسد این مهم نیاز به بررسی جدی از سوی متولیان امر دارد. البته برای جزئیات بیشتر در خصوص کمتر یا بیشتر شدن سلامت مادران بعد از هر فرزند به سراغ «سید محمود موسوی نژاد»، متخصص روانشناسی و مشاور کودکان و نوجوانان رفتیم، او در خصوص مقوله فرزند آوری، معتقد است:«پژوهش ها نشان می دهند، سلامت مادران با هر تولد فرزند افزایش می یابد و مادران نیز با تولد هر فرزند، هوشمند تر و سالم تر به لحاظ جسمانی می شوند.»
این روانشناس کودک با تاکید بر اینکه مادران سه فرزندی سه برابر مادران تک فرزندی سالم تر و هوشمندتر هستند، تاکید می کند: «در هر دوره ای از رشد کودکان مادران وظایفی در خصوص کودکان دارند که باید این وظایف را رعایت کنند.»
کاهش ۸ درصدی ولادات در خراسان جنوبی
«علیرضا مهرآور» سرپرست اداره کل ثبت احوال خراسان جنوبی به خبرنگار شبستان اظهار داشت: در پنج ماهه اول امسال، ۶ هزار و ۷۲۳ واقعه ولادت و در مدت مشابه سال گذشته؛ هفت هزار و ۳۱۵ واقعه ولادت ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸.۱ دهم درصد کاهش یافته است.
وی افزود: تا پایان مردادماه، سه هزار و ۲۱۳ واقعه ازدواج و سال گذشته سه هزار و ۲۱۶ واقعه ازدواج ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱.۵ دهم درصد کاهش داشته است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی با اشاره به ترویج تک فرزندی در بین قشر تحصیلکرده جامعه، گفت: دلیل کاهش جمعیت تمایل پایین زوجین به فرزند آوری در اوایل زندگی است، همچنین فرهنگ تک فرزندی بیشتر در قشر تحصیل کرده ها، رواج پیدا کرده و اکثر زوجین به تک فرزندی و نهایتا دو فرزندی آورده اند که مشکلاتی را به بار خواهد آورد.
نظر شما