به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، تسهیلاتگیرندگان بانکی عموما تنها از منافع فردی بازپرداخت به موقع اقساط خود باخبرند و از امکانی که این خوشحسابی برای دیگر متقاضیان تسهیلات فراهم میکند، بیاطلاع هستند. به همین ترتیب مشتریانی که از بانک مسکن تسهیلات خرید مسکن دریافت کردهاند نیز به خوبی میدانند که در صورت بازپرداخت به موقع اقساط از اعتبار بانکی قابل قبولی برخوردار میشوند که اخذ تسهیلات از شبکه بانکی را برای آنها میسر میکند. از طرفی رعایت نظم پرداخت اقساط ماهانه تسهیلات دریافتی مانع از جریمه تاخیر برای آنها میشود و حتی خوشحسابی آنها میتواند جایزهای به شکل کاهش سود یا کاهش اقساط پرداختی را به دنبال داشته باشد.
اما شاید تمام این مزایا در رفتار برخی از مشتریان بانکی به این اندازه که بدانند، بازپرداخت به موقع اقساط آنها، فرد دیگری را هم از طریق تسهیلات مسکن خانهدار میکند، تاثیرگذار نباشد. «مالک آزادیان»، رییس اداره کل پیگیری وصول مطالبات بانک مسکن درباره اینکه پرداخت تسهیلات جدید به متقاضیان تا چه اندازه به بازگشت به موقع اقساط تسهیلاتگیرندگان قبلی وابسته است، اظهار کرد: در واقع توان تسهیلاتدهی بانکها تحت تاثیر دو مولفه «جذب منابع» و «وصول اقساط» قرار دارد و کاهش یکی از این مولفهها باید با افزایش مولفه دوم جبران شود. بنابراین به طور قطع می توان گفت پرداخت تسهیلات جدید با بازپرداخت تسهیلات قبلی، وابستگی مستقیم و تنگاتنگ دارد.
وی با تاکید بر اهمیت بازپرداخت اقساط، گفت: تاثیر بازگشت به موقع اقساط بر ادامه روند پرداخت تسهیلات جدید و اساسا بر ادامه حیات بانکها فوقالعاده زیاد است. در شرایط اقتصادی فعلی و به واسطه آسیبهای ناشی از تحریمهای کنونی و به دنبال آن پیشی گرفتن نرخ تورم از نرخ سپردهگذاری در بانکها، افزایش جاذبه بازارهای موازی برای سرمایهگذاری و به خصوص سفتهبازی در انجام معاملات دارای ریسک بالا به منظور حصول سود از نوسانات کوتاه یا میانمدت به جای سعی در حصول سود از روشهای اقتصادی اصولی همچون سپردهگذاری در بانکها شده است.
آزادیان تاکید کرد: با انحراف وجوه نقد به سمت این گونه بازارهای پرخطر، جذب منابع سپردهگذاران در سپردههای بانکی که اساسا بدون ریسک و به نوعی سرمایهگذاری مولد است، با سیر نزولی مواجه شده و بنابراین «وصول نقدی مطالبات» به جریان اصلی ورودی منابع بانک تبدیل شده است.
رییس اداره کل پیگیری وصول مطالبات بانک مسکن با بیان اینکه بر همین اساس اصطلاحاتی همچون «مدیریت ریسک اعتباری» و اثرگذاری آن بر نسبت کفایت سرمایه بانک در کانون توجه مدیران بانکی قرار گرفته است، گفت: این کلیدواژههای بانکی که این روزها برای شبکه بانکی اهمیت ویژه پیدا کرده، خود مبین اهمیت بیش از پیش بازپرداخت اقساط و البته قبل از آن «اعتبارسنجی صحیح مشتریان اعتباری بانک» است.
وی به توصیههای کمیته بال (این کمیته مرکب از نمایندگان ارشد بانکهای مرکزی تعدادی از کشورهای گروه ۱۰ است که نسبت به تهیه و انتشار اصول پایه در نظارت بانکی کارآمد و مؤثر و همچنین مقررات مربوط به کفایت سرمایه اشتغال دارد) در این خصوص نیز اشاره و تاکید کرد: بر اهمیت این موضوع به جهت داشتن بانک و سیستمهای بانکی مقاومتر و پوشش ریسک مترتب بر فعالیتهای اعتباری نشانگر اهمیت جهانی این موضوع حتی در کشورهایی که از بنیانهای اقتصادی مستحکم برخوردارند، است.
آزادیان با تاکید بر اینکه پرداخت به موقع اقساط، کلید خانه دیگری میشود، اظهار کرد: با استناد به صورت جریان وجوه نقد و آمارهای عملکردی بانک مسکن در سال ۱۳۹۷ میتوان این طور گفت که ۱۰۰ درصد منابع پرداخت تسهیلات مسکن در سال گذشته از محل بازگشت مطالبات تسهیلات قبلی تامین شده است./
نظر شما