خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : در روزهای گذشته پخش سری جدید مجموعه انیمیشن «شکرستان» بدون حضور «شهاب حسینی»، شایعاتی را در فضای مجازی درباره قطع همکاری این سینماگر با موسسه پویانمایی صبا مطرح کرد.
دور جدید مجموعه «شکرستان» از بیستم مردادماه به مناسبت عید قربان و غدیر آغاز شده، اما برخلاف انتظار، شهاب حسینی به عنوان راوی، صداپیشه آن نیست و همین مساله موجب گمانه زنی های بسیاری درباره علت این امر شده است.
شهاب حسینی پس از درگذشت «مرتضی احمدی»، بازیگر دوست داشتنی و صداپیشه به یادماندنی مجموعه شکرستان، مسئولیت روایت داستان این انیمیشن را برعهده گرفت.
این بازیگر شناخته شده سینما که مدتی در ایران نبود و فعالیت حرفه ای خود را با تاسیس یک آکادمی در خارج از کشور پیگیری می کرد، نوروز امسال، صداپیشه سیزده قسمت شکرستان ویژه عید شد؛ همکاری که با استقبال خوب مخاطبان تلویزیون از این مجموعه همراه شد.
او در آن زمان برای همکاری در 104 قسمت از شکرستان قرارداد بست، اما پخش سری تابستانه آن در شبکه نسیم بدون حضور حسینی احتمال قطع این همکاری را تقویت کرد، تا این که رئیس مرکز پویانمایی صبا به این خبر واکنش نشان داد . «محمدرحیم لیوانی» ضمن تکذیب جدایی حسینی از شکرستان، طولانی شدن حضور این بازیگر در خارج از کشور را تنها دلیل وقفه در همکاری با او عنوان کرد.
تکذیب لیوانی از آن جهت اهمیت داشت که در پی عدم حضور شهاب حسینی در شکرستان، سایت ها علت آن را همکاری حسینی با «بهروز وثوقی» در آمریکا عنوان کردند. گویا این دو بازیگر در آمریکا کارگاه مشترک برپا کرده اند و با حضور در نشست های مشترک به پرسش علاقمندان به بازیگری پاسخ داده اند؛ موضوعی که می تواند برای فعالیت های داخلی شهاب حسینی مشکل ساز باشد.
پس از واکنش رئیس مرکز صبا، تهیه کننده شکرستان هم به میدان آمد و به عنوان مسئول مستقیم این پروژه، حجم بالای اخبار ضد و نقیض درباره حضور یا عدم حضور شهاب حسینی در شکرستان را مایه تعجب توصیف کرد. «مسعود صفوی» همچنین تاکید کرد علاوه بر این که شهاب حسینی با شکرستان قرارداد دارد، عوامل انیمیشن به همکاری با او علاقه مند هستند.
اما از آن جا که گاهی همه در ابتدا تکذیب می کنند اما در نهایت آن چه تکذیب شده اتفاق می افتاد، شایعات نخوابید. انگار همه منتظر واکنش خود شهاب حسینی بودند تا واقعا باور کنند بار دیگر صدای او را در شکرستان می شنوند. این بود که امروز خود شهاب به شبکه اجتماعی آمد و جدایی از شکرستان را تکذیب کرد.
او در پستی که در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد، از علاقه قلبی به شکرستان گفت و بر پایبندی به قراردادش تاکید کرد. حسینی نوشت:
«دوستان و هموطنان گرامی سلام و عرض احترام
علت بعضی از خبرسازیهای غیرواقعی و انگیزههای پشت آن بر بنده روشن نیست.
در خصوص عدم ادامه همکاری بنده کوچک با مجموعه جذاب خلاقانه و دیدنی شکرستان به تهیهکنندگی دوست و همکار عزیز و صمیمی آقای مسعود صفوی صرفا به دلیل عدم هماهنگی زمانی به دلیل شرایط فشرده کاری بنده در خارج از ایران اتفاق افتاده که برخلاف خواست قلبی طرفین رقم خورده چراکه شخصاً از علاقهمندان به این مجموعه هستم.
انشاءالله بعد از اتمام پروژههای کاری در خارج از کشور برای رفع دلتنگی و انجام پروژههایی طبق قرارهای قبلی در ایران همیشه عزیز خواهم بود. انشاءالله، به شرط بقا. آمین.»
به نظر می رسد برمبنای آن چه ذکر شد می توان به حضور دوباره شهاب حسینی در شکرستان کاملا امیدوار بود اما آن چه نیازمند بازخوانی است، رشد سریع شایعات و اخبار متناقض در فضای مجازی است که گاهی اصول اولیه خبررسانی را نیز خدشه دار می کند. به طور مثال در همین ماجرایی که ذکر آن رفت، برخی از رسانه ها نام صداپیشه این دوره شکرستان را در کمال بی دقتی «اصغر همت» بازیگر شناخته شده عنوان کرده بودند، حال آن که او «علی همتمومیوند» صداپیشه مجموعه های متعدد تلویزیونی و سینمایی است.
به همین سادگی می توان تاثیر شتاب زدگی در تولید خبر را مشاهده کرد. تنظیم کننده نخستین خبر چنان شتاب زده بود که تنها به سرعت انتشار خبر خود اندیشیده نه دقت آن. اما او تنها شتاب زده نبوده، بلکه نسبت به حضور صداپیشه ای به نام «علی همتمومیوند» هم به طور کامل بی اطلاع بوده است. شاید هم از حربه بهره برده و با جایگزین کردن نام «اصغر همت» به عنوان راوی جدید شکرستان، خبر را پرحاشیه تر کرده است. بنابراین، همان گونه که مشاهده می شود شایعه جدایی شهاب حسینی از شکرستان به همین سادگی به خبری داغ در فضای مجازی بدل می شود.
البته در این میان نباید از ضعف رسانه ای برنامه سازان هم به سادگی گذشت. اطلاع رسانی شفاف و به موقع درباره علت عدم حضور شهاب حسینی در دور تازه «شکرستان»، می توانست تا حد زیادی از بروز و گسترش شایعات جلوگیری کند.
در فضای رسانه ای امروز که مدیوم های متنوع رسانه ای، در تلاشی نفس گیر برای جذب مخاطب به سر می برند، رقابت بر سر اخبار داغ -هرچند در حد شایعه- به ماجرایی هر روزه بدل شده است.
جالب این که این رویکرد در گستره متنوع اخبار حوزه های مختلف کشور مشاهده می شود. از عزل و نصب های سیاسی تا دستگیری اخلال گران اقتصادی و از حاشیه بازیگران، خواننده ها و فوتبالیست ها تا واکنش سلبریتی ها به موضوعات مختلف جامعه همه و همه محملی برای داغ شدن بازار شایعات و بعضا تسویه حساب های شخصی و گروهی می شود.
در چنین شرایطی است که یافتن سره از ناسره و خبر واقعی از خبر جعلی دشوار می شود. البته باید توجه داشت که این چالش، تنها مربوط به جامعه ما نیست، بلکه در سطح جهانی نیز گفتگوهای بسیاری در میان صاحب نظران و کارشناسان حوزه قضایی و رسانه در جریان است تا بتوان در مواجهه با حجم روزافزون اخبار جعلی رویکردی کارآمد یافت. در واقع پرسش اصلی این است که چگونه می توان در عین پذیرش رسانه های متنوع و متکثر امروز، راهی برای پیشگیری از گسترش اخبار جعلی یافت.
نظر شما