مهار سیل گلستان افسانه یا  واقعیت

ساخت سازه در منطقه «طاویر دهنه محمد آباد» نقش به‎سزایی در کاهش میزان خسارت ناشی از سیل در این منطقه داشت و به نظر می‎رسد چنین فعالیت‎هایی در مهار خسارت‎های ناشی از سیل بسیار تاثیرگذار است.

خبرگزاری شبستان -گرگان؛ داود خاندوزی، پیکر گلستان از سیل سیلی‎های زیادی خورده اما در پاسخ این ویرانگری‎ها و نابودی‎ها مسئولان استان نتوانستند پاسخی در خور وقوع سیل ارائه کنند.

 

از این رو است که سیل همراه با ترس برای گلستانی‎ها معنا می‎شود و تعبیر وقوع سیل بی‎خانمانی و تخریب است.

 

اما ریشه واژه سیل در گلستان چیست؟ و چرا سیل و سیلاب دست از جان گلستانی‎ها نمیشوید و آیا راه حلی برای مشکل سیل در استان وجود ندارد؟.

 

مردم سیل‎زده استان گلستان نیز این سوال‎ها را در ذهن خود دارند و وقتی به سراغ این افرادی که سیل را با جان و مال خود حس کردند رفتیم بیان کردند که هر ساله بودجه‎ای برای مهار سیل در نظر گرفته می‎شود ولی در عمل اتفاق اساسی نمی‎افتد.

 

همچنین بیان می‎کنند که همیشه باید بعد هر حوادث طبیعی از قبیل سیل و زلزله و طوفان و چه و چه تازه یادمان بیفته دنبال راه حل باشیم و برای این بحران‎های ما تبدیل به بحران مدیریت می‎شود.

 

برخی نیز به دلیل آنکه در چهل سال گذشته در استان شاهد صدها بار سیل بودند می‎گویند از محالات است که بتوانیم سیل را کنترل کنیم.

 

اما واقعیت چیز دیگری است و سازه ملاتی در منطقه دهنه محمدآباد و منطقه «طاویر» به خوبی نشان داده که می‎تواند قدرت مخرب سیلاب را تا میزان قابل توجهی کاهش داد.

 

سازه‌ چند صد میلیونی که از خسارت میلیاردی جلوگیری کرد

تنها به هزینه چند صد میلیون تومان در احداث یک سازه در مصب رودخانه این منطقه از خسارت چند میلیارد تومانی نجات پیدا کرد و این مهم بیانگر آن است که برای کنترل سیل باید در بالادست اقدام شود و هزینه‎های ساخت سازه در بالادست در عمل به کاهش خسارت و مهار سیلاب کمک می‎کند.

 

«محمد عباسی» در این باره می‎گوید: این سازه توانسته سیلاب را با خسارت کمتری به دامنه‎های پایینی منتقل کند.

 

وی تصریح کرد: با هدف مدیریت سیلاب فعالیت‌های آبخیزداری در بالادست و بستر رودخانه‌ها و تغذیه آبخوان‌ها و کنترل رسوبات سیل انجام می‌شود.

 

رئیس اداره حفاظت خاک منابع طبیعی گلستان ادامه داد: احداث سازه در رودخانه منجر به آن می‌شود که سیلاب‌ها با سرعت زیاد منتقل نشود و این سازه‎ها رسوبات را در پشت خود نگاه می‎دارد.

 

عباسی یادآور شد: در مواقع سیلابی با قدرت زیاد سنگ‌ها را در  بستر رودخانه جابه‌جا می‌کنند و این امر منجر به افزایش قدرت تخریب سیل می‎شود و این سازه‎ها رسوبات و سنگ‎هایی که سیل با خود به همراه می‎آورد را نیز کنترل می‎کند.

 

وی بیان کرد: همچنین این اقدامات آبخیزداری مانع از پایین افتادن بستر رودخانه‌ها می‌شود.

 

رئیس اداره حفاظت خاک منابع طبیعی گلستان بیان کرد: نبود سازه‌ها منجر به این می‌شود که شیب هیدرولیکی بستر رودخانه‌ها تند شود و آب به سرعت در زمان رخداد بارشی از دسترس طبیعت خارج شود و این سازه‎ها به تغذیه آب‎خوان‎ها نیز کمک می‎کند.

 

عباسی به سابقه وقوع سیل در این منطقه اشاره کرد و گفت: پیش از سال ۹۶ این منطقه بالغ بر 25 مورد سیل سنگین را به خود دیده و در مجموعه بالغ بر 250 میلیارد تومان این سیل‎ها با خود خسارت به بار آوردند.

 

وی گفت: افزایش سازه‌ها در بستر رودخانه‎ها منجر به کاهش میزان خسارت می‌شود، در منطقه دهنه محمد آباد در تاریخ ۸ خرداد سال ۹۳ شاهد یک سیلاب بزرگ بودیم که مقدار قابل توجهی از جاده را تخریب کرد که حتی آقایان نوبخت و اژه‎ای برای بررسی شرایط سیل به این منطقه اعزام شدند.

 

خسارت ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی سیل به سازه‌های آبخیزداری

رئیس اداره حفاظت خاک منابع طبیعی گلستان متذکر شد: گرچه سیل اخیر در تاریخ استان گلستان بی‎سابقه بود ولی در مجموع 2 میلیارد و 300 میلیون تومان به سازه‎های آبخیزداری استان خسارت وارد کرد.

 

«ابوطالب قزلسفلو» نیز در این باره می‎گوید: دهنه محمد آباد یکی از منطقه‎هایی است که با توجه به میزان شیب که دارد علی‎رغم پوشش گیاهی در این منطقه سیل‎های مخربی روبه رو می‎شود.

 

مدیرکل منابع طبیعی استان گلستان ادامه داد: سیلاب در این منطقه رسوبات زیادی را با خود به همراه می‎‎آورد و و لذا این منطقه یکی از منطقه‎هایی مهم در تولید رسوب شن، ماسه و سنگ است.

 

قزلسفلو بیان کرد: سازه‎های آبخیزداری در پایین‎دست این حوزه در سال‎های اخیر 80 هزار متر مکعب رسوبات را پشت خود نگاه داشتند و از این رسوبات برای مصالح ساختمانی استفاده می‎شود.

 

وی گفت: سیل با خود مشکلات زیادی به همراه می‎آورد و خسارت‎هایی زیادی در بخش‎های کشاورزی، جاده‎ها، زیرساخت‎ها و واحدهای مسکونی وارد می‎کند.

 

وجود سازه‌های آبخیزداری در دهنه محمد آباد در کاهش خسارت سیل موثر بود

مدیرکل منابع طبیعی استان گلستان متذکر شد: وجود سازه در منطقه محمد آباد به خوبی نشان داده که می‎توان خسارت‎های سیل را کاهش داد، در سیل اخیر تنها سیلاب داشتیم و این مهم اهمیت فعالیت‎های آبخیزداری را در بالادست نشان می‎دهد و گرنه مناطق سیل‎زده گلستان نیز مانند لرستان تا ارتفاع دو متر غرق در شن و ماسه می‎شد.

 

قزلسفلو بیان کرد: با دو سازه‎ای که در مسیر دهنه محمد آباد(طاویر دهنه محمد آباد) ایجاد کردیم نزدیک به 100 هزار متر مکعب رسوبات را مهار شد.

 

به نظر می‎رسد ساخت سازه‎ها در مصب رودخانه‎ها و فعالیت‎های آبخیزداری در بالادست نیز نیاز است که همراه با موضوع لایروبی و ساخت سد در استان گلستان دنبال شود و بنای این سازه‎ها را باید درس عبرت از سیل برای مسئولان استان گلستان برشمرد.

 

 

کد خبر 820338

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha