خبرگزاری شبستان- رشت، مهری شیرمحمدی، بیستم مرداد ماه بود، سال ۱۲۹۴ خورشیدی. در سکوت رودی که آرام از بندر «پیله بازار» بسمت تالاب انزلی میرفت، قایقی هفت نفر مسلح را با خود دور میکرد.
به روایت محمدعلی گیلک(یکی از مبارزان جنبش جنگل)، این هفت تن مسلح؛ میرزا کوچک، دکتر حشمت طالقانی، یک نفر تفنگ ساز و چهار نفر دیگر از فداییان گیلان بودند که بدور از چشم نیروهای دولتی بسمت جنگلهای تولم میرفتند. موقعیت توتستانهای تولم برای مخفی شدن از قبل بررسی شده بود. در محدوده تولم و نزدیک به روستای«شیخ محله»، به جنگل انبوهی رسیدند که در دل آن یک نفر ذغالی بنام «همت»کلبه محقری داشت.
نامبردگان این نام را به فال نیک گرفته و در همان جا عهد کردند که تا حصول موفقیت موی سر و صورت خویشتن را اصلاح نکنند. آغاز مبارزهی مسلحانه میرزا کوچک جنگلی، تداوم اجرای مجلس مشروطهای بود که شکست خورده بود.
به تصریح مورخان در چنین روزی زمینهی تشکیل اولین جمهوری با شکلگیری هیات اتحاد اسلام شکل گرفت.
به اعتقاد نگارنده، ۲۰مرداد بهعنوان آغاز یک حرکت اصلاحی میباید بیش از سالروز شهادت میرزا کوچک جنگلی برای گیلانیان مهم بوده و برای آن مراسم پاسداشت برگزار کنند، زیرا، ۱۱آذر پایان یک آغاز بود. پایان یخزدن آرمانهای دوباره مجاهدانی بود که ایجاد حکومت مبتنی بر قانون و مجلس برآمده از مردم را بعد از شکست مشروطه میجستند.
۲۰مرداد رویش دوباره یک اندیشه بود و میتواند رویش دوباره باشد.
هرساله سالروز شهادت «میرزا کوچک خان جنگلی» و یخ زدن آرمانهای قانونخواهی، مجلس برآمده از مردم، تعلیم و تربیت همگانی، عدالت خواهی، کوتاه کردن دست اجنبی و ... با برگزاری همایشهای دولتی و غیردولتی پاس داشته میشود، ولی سالروز آغاز جنبش جنگل که آغاز یک حرکت دوباره برای اصلاح امور کشور بود، در یاد متولیان فرهنگی نمیماند!
۲۰مرداد سال ۱۳۹۶ یک مراسم کوچک بر سرمزار میرزا کوچک جنگلی در گورستان سلیمانداراب برگزار شد ولی از سوی «مجمع اسلامی فرهنگیان گیلان»( که یک تشکیلات فرهنگی غیر دولتی است) فراخوان شده بود و البته باز هم جای مسئولان خالی بود.
اگرچه، به تصریح بسیاری از مورخان، جنبش جنگل تداوم حرکت مشروطهخواهی ایرانیان بود، ولی گویا سالروز آغاز این جنبش، در خاطره گیلانیان محو شده است. در سالروز آغاز جنبش جنگل، علل و عوامل شکست مشروطه بررسی نمیشود؟! و کسی نمیپرسد چطور شد میرزایی که در مدرسه صالحیه رشت درس حوزی میخواند، در قشون فاتحان مشروطه چه میکرد و هم او پس از شکست مشروطه وقتی وی را از آمدن به گیلان منع کرده و به نوعی در تهران تبعید بود، تبدیل شد به جوانی اتو کشیده و مشروطه خواه و سرخورده و تبعیدی.
اول با تغییر قیافه به مازندران رفت تا شرایط آغاز یک مبارزه مسلحانه را بررسی کند. با مقبول نیفتادن شرایط، مخفیانه این بار به زادگاهش آمد و با حمایتهای مادی و معنوی تاجر بزرگی همچون «حاج احمد کسمایی» این بار بذر آزادی خواهی و حاکمیت قانون و مبارزه با استبداد و استعمار را با خود به جنگلهای تولم برد. بیاییم سالروز آغاز جنبش جنگل را پاس بداریم و برای یخ زدن جوانهای که میرزا پروراند، ذکر مصیبت نخوانیم!
نظر شما