به گزارش خبرگزاری شبستان، پس ازگذشت یک سال از خروج یکجانبه آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و اقدام ایران برای کاهش اجرای تعهداتش در این توافق، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه تلاش کرده تا با ابتکار عملهایی این توافق را حفظ کند.
طبق ترجمه ایسنا از پایگاه خبری- تحلیلی المانیتور، به ادعای دو منبع آگاه که خواستند نامشان فاش نشود، مکرون از حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دعوت کرده است تا در نشست گروه هفت که قرار است ۲۴ اوت در شهر ساحلی بیاریتز فرانسه برگزار شود، شرکت و با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دیدار کند.
مکرون وعده داده است که بسیاری از مسائل میان تهران و واشنگتن فراتر از برجام حلوفصل خواهد شد اما روحانی حضور در نشست را نپذیرفته و قرار نیست نمایندهای بفرستد که میتوانسته محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران باشد.
اخیرا یک نشریه آمریکایی نیز گزارش داد که رند پاول سناتور جمهوریخواه در دیدار با وزیر امورخارجه ایران در نیویورک از او دعوت کرده تا به دفتر ریاست جمهوری ترامپ در کاخ سفید برود و با او دیدار کند. ظریف معتقد است که همچون دیدار کوتاه ترامپ با رهبر کره شمالی در ۳۰ ژوئن، دیدار او با ترامپ چیزی بیشتر از یک فرصت عکاسی نخواهد بود.
آمریکا چند روز پیش محمد جواد ظریف را تحریم کرد و او را مجری سیاستهای جمهوری اسلامی خواند. این اقدام هر روزنهای برای احتمال مذاکره میان تهران و واشنگتن را مسدود کرد. وزیر امورخارجه ایران سپس گفت که به دلیل رد دعوت سناتور پاول تنبیه شده است.
در واقع این اقدامات آمریکا پیامهایی درهم به ایران ارسال میکند که ممکن است این کشور را سردرگم کند.
المانیتور در ادامه گزارش خود به گفتوگوی تلفنی اخیر میان روسای جمهور ایران و فرانسه اشاره و به نقل از سه منبع آگاه تصریح کرد که مکرون در این تماس به روحانی پیشنهاد ایجاد یک خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری برای تهران را داده است تا راهی برای دور زدن تحریمهای آمریکا و تحقق خواسته ایران باشد.
به گفته این منابع آگاه، ایران هنوز پاسخی به این پیشنهاد نداده است. هرچند، رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود در اول اوت گفت که پیشنهاداتی از سوی طرفهای دیگر برجام مطرح شده اما او آنها را نپذیرفته است چراکه نامتوازن بودهاند.
فرانسوا نیکولا سفیر پیشین فرانسه در تهران در گفتوگو با المانیتور اظهار داشت که از نظر او، ایده ایجاد یک خط اعتباری ابتدا از سوی ایران برای تامین سازوکار اینستکس مطرح شده است.
وی ادامه داد: همه چیز بستگی به اندازه این خط اعتباری دارد اما به هر صورت، برای حل تمام مشکلات کنونی اقتصاد ایران کافی نخواهد بود.
نیکولا همچنین با بیان اینکه رئیس جمهور فرانسه در حال تلاش برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن با هدف حصول یک توافق و کاهش تنشهای کنونی در منطقه است، گفت: چنین توافقی باید شامل کاهش تحریمها، بهویژه در حوزه نفت و بهعلاوه برخی موضوعات در رابطه با برنامه هستهای باشد. آیا این توافق کارساز خواهد بود؟ هنوز مشخص نیست اما به نظر میآید این الگو تنها راه عملی برای برون رفت از بحران کنونی است.
در این میان شرکتهای بیشتری در حال پیوستن به اینستکس هستند. یک دیپلمات اروپایی که خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت: بیش از ۱۰ شرکت که اغلب آلمانی و فرانسوی هستند در اینستکس ثبت نام کردهاند. این نشانه خوبی است.
وی افزود: این میتواند یک ابزار کارآمد برای اهدفا بزرگتر در آینده باشد.
با این حال، بسیاری در تهران اعتقاد خود را نسبت به توانایی اروپا برای حفظ برجام، بهویژه باتوجه به شکست اینستکس برای پوشش دادن معاملات نفتی با ایران از دست دادهاند اما هفتههای پیش رو برای حیات برجام که نتیجه بیش از یک دهه مذاکره است، ضروری به نظر میآید./
نظر شما