به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از ستاد مبارزه با مواد مخدر، «فريبا نوري» با تاكيد بر اينكه رسانه در پيشگيري از اعتياد قويترين نقش را دارد، گفت: برنامههای رسانهها به نحوه ارتباطات بین نوجوانان، خانوادهها وگروهها میپردازد، لذا اينگونه برنامهها اگر بر این موضوعات تأثیر مثبت بگذارند، میتوانند پایههای پیشگیری اولیه را بنا نهند.
يك كارشناس رسانه تصريح كرد: رسانه بايد به ارائه اطلاعات حقيقي بپردازد، جوانان امروز به وسیله منابع مختلف مثل رسانههای جمعی، اینترنت، همسالان و معلمان، آگاهیهای لازم را به دست می آورند و مطالعات نيز نشان ميدهد معتادان تمايلي به شنيدن پند و نصيحت مستقيم ندارند و شنونده خوبي نيستند ولي بيننده خوبي هستند و ميتوان با ساخت فيلم و سريال راه نفوذ و خودباوري را در آنان فراهم كرد تا با كسب آگاهي، داوطلبانه و با انگيزه بيشتر به سمت درمان بروند.
اين كارشناس رسانه ادامه داد: مسلما امروزه از شخص معتاد نميتوان انتظار خواندن كتاب يا روزنامه را داشت؛ چرا كه ذهن آنان روز به روز در حال تحليل است. در اين ميان تلويزيون نسبت به ديگر رسانههاي جمعي نقش كليدي را در ارائه مطالب آموزشي و مباحث پيشگيرانه دارد.
نوري ادامه داد: مطالعات انجام شده نشان میدهد رسانهها، برای موفقیت در پیشگیری اولیه از اعتیاد باید تمرکز خود را بر گروه کودکان و نوجوانان قرار دهند؛ سالهاي گذشته آموزش به يك كودك پنجساله در مورد اعتياد شايد ضروري بهنظر نميرسيد اما در دنياي كنوني دير هم بهنظر ميآيد؛ پس از دوران كودكي و در مهدهاي كودك ميتوان آموزشهاي پيشگيرانه را آغاز كرد.
وي با اشاره به رويكرد اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر گفت: اعتیاد زمینهساز بسیاری از مشکلات و مسائل اجتماعی است و میتواند نقش مهمی در کمتوسعهیافتگی جامعه داشته باشد. به علاوه با توجه به تبدیل شدن مواد مخدر و اعتیاد به ابزار جنگ نرم و تهدید علیه امنیت ملی از یک سو و منابع قابل توجه کشور خصوصاً در حوزههای فرهنگی از سوی دیگر، در صورت پذیرش اصل اقدامات، رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر بهعنوان مهمترین رویکرد در مصونسازی آحاد جامعه، چارهای جز حمایت از سازمانهای مردمنهاد و تیمهای محلهای در این زمینه نیست.
نوري تصريح كرد: تا سالهاي گذشته در کشور ما راهکارهای مبارزه با این پدیده خانمانسوز، بیشتر سختافزاری و مبارزهها نظامی و انتظامی بوده است، حال آنکه یک کشوری مانند ایران آنهم با توجه به فرهنگ غنی و ظرفیتهای خاص خود نیازمند مبارزه نرمافزاری است که اجتماعی شدن یکی از شیوههای این مبارزه و راهکاری جهانی است که از خانواده و جامعه آغاز میشود. اجتماعی شدن به معنای مسئولیتپذیری و درونی کردن یک موضوع است که باید از خانواده شروع و در سیستم آموزشی نيز بهعنوان سرفصل ارائه شود.
وي در پايان گفت: افرادي كه در منزل خود معتادي دارند، بهترين مربيان براي آگاهي دادن به ديگر خانوادهها هستند، چرا كه آنها مشكلات و مصيبتهاي اعتياد به مواد مخدر را با تمام وجود لمس كرده و ديدهاند. همچنين بهبوديافتگان از اعتياد نيز جزو افرادي هستند كه ميتوانند بهترين مشاوره و آگاهي را به مردم بدهند تا فرد سالمي به چرخه اعتياد وارد نشود.
نظر شما