سیاست خارجی، روابط تنگاتنگی با یکپارچگی ملی دارد/ وزیر خارجه نماینده کل ملت ایران است، نه جناحها و گروهها

روحانی با بیان اینکه وزارت امور خارجه دستگاه تخصصی و کارشناسان آن امین نظام در سیاست خارجی هستند، گفت: وزارت خارجه در اظهار نظر کارشناسی و حفظ حقوق ملت، امانتدار کشور است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام «حسن روحانی» روز سه شنبه (۱۵ مرداد) در دیدار با وزیر، معاونان و مدیران ارشد وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه امروز دکتر ظریف به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دکتر ظریف علاوه بر استعداد و تجربه فراوان، نخبه و مجتهد سیاسی است ، افزود: وزیر خارجه نماینده کل ملت ایران است، نه جناحها و گروهها و فقط از زبان ملت ایران سخن می گوید و این افتخار ملی است.

 

رئیس جمهوری با بیان اینکه تعامل سازنده و گسترده با جهان توصیه رهبری، تصمیم نظام و بر مبنای اراده و رای ملت است، اظهار داشت: امروز هم بر تعامل سازنده اصرار دارم و وزارت امور خارجه را برای این امر شایسته تر از هر بخش دیگری می دانم.

 

روحانی دستاوردهای بزرگ اقتصادی پس از برجام را غیر قابل انکار دانست و گفت: دوست و دشمن نتوانستند بگویند برجام به ضرر ملت ایران بوده است و مطمئنا اگر تلاش دکتر ظریف و همکاران خوب ایشان، و کمک سازمان انرژی اتمی و سایر دستگاهها نبود؛ برجام به نتیجه نمی رسید.

 

رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه سیاست خارجی کشورمان روابط تنگاتنگی با مردم دارد، اظهار داشت: مشخصه یک ملت در مواردی محدوده‌ای است که به واسطه مرزهای جغرافیایی و سیاسی، داخل را از خارج جدا کرده و این موضوع ملیت و همبستگی را کامل‌تر می‌کند و سیاست خارجی نیز از چنین مشخصه‌ای برخوردار است.

 

روحانی گفت: وقتی گفته می‌شود که سیاست خارجی، نحوه تعامل کل ملت و کشور با دیگران است، لذا بر این مبنا سیاست خارجی نمی‌تواند سیاستی مربوط به یک جناح، حزب و یا جمع باشد.

 

رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه سیاست خارجی کشورمان به همه ملت ایران تعلق دارد، اظهار داشت: وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه وقتی در عرصه سیاست خارجی سخن می‌گویند، در حقیقت این سخن به نمایندگی از همه ملت ایران و نه نمایندگی از گروه و جناحی خاص است.

 

روحانی خاطرنشان کرد: اگر خواهان ملت یکپارچه هستیم باید دیپلماسی و سیاست خارجی یکپارچه داشته باشیم و ملتی توانمند است و می‌تواند مسیر خود را به درستی طی کند که یکپارچه باشد.

 

رئیس جمهوری با بیان اینکه تکه تکه شدن و جدا شدن بخش‌های مهم منابع قدرت یک ملت، توان ملت را کاهش می‌دهد، افزود: ملتی توانمند است و می‌تواند در برابر قدرت‌های خارجی ایستادگی کند که یکپارچه و متحد باشد.

 

روحانی یکی از دستاوردهای اصلی انقلاب اسلامی را استقلال کشور دانست و اظهار داشت: در دوران انقلاب استقلال در شعار مردم به عنوان اولویت مهم متجلی بود؛ یکی از تحقیرهای بزرگی که شاید قرن‌ها بر مردم ایران تحمیل شده بود، تسلط قدرت‌های بیگانه بر کشور و تسلیم شدن و سر فرود آوردن در برابر بیگانه بود که انقلاب آن را کنار گذاشت و مردم مستقل شدند.

 

رئیس جمهوری ادامه داد: امروز وقتی در مجامع جهانی سخن می‌گوییم همه می‌دانند که به عنوان نماینده ملت ایران و نه نماینده‌ای از شرق یا غرب حرف می‌زنیم و وقتی وزیر خارجه کشورمان در سازمان‌های بین‌المللی سخن می گوید به عنوان نماینده ملت ایران شناخته می‌شود اما بسیاری از کشورهای جهان وقتی در سازمان‌های بین‌المللی حرف می‌زنند به نمایندگی از یک قدرت بزرگ یا ابرقدرت حرف زده و بعضاً حتی حرف‌های آن قدرت‌ها را به شکل دیگری تکرار می‌کنند.

 

روحانی خاطر نشان کرد: در سیاست خارجی آنچه حائز اهمیت است اینکه وزارت خارجه کشورمان به عنوان نیروی تخصصی کارشناس در امر سیاست خارجی و روابط بین‌الملل هستند و همه مدیران و مسئولین وزارت خارجه کارشناسان امین نظام در سیاست خارجی محسوب می‌شوند.

 

رئیس جمهوری اضافه کرد: کارشناس امین اگر لازم است به مقام ارشد مشورت و مشاوره بدهد، باید آنچه را که تشخیص می‌دهد بدون توجه به اینکه برای آن مقام خوشایند و یا ناخوشایند باشد، به صراحت مطرح کند و اگر به خوشایند طرف مقابل توجه کند، بدون تردید از امانت خارج خواهد شد.

 

روحانی تصریح کرد: وزارت خارجه باید در جایی که اظهار نظر و مشاوره بدهد، امانت‌دار باشد؛ البته در تمام کشورهای دنیا تصمیمات مهم در سیاست خارجی را کلیت نظام اتخاذ می‌کند؛ در چنین مواردی نیز وقتی نظام به تصمیمی رسید باز هم باید امانت‌دار بوده و همان تصمیم را با امانت‌داری کامل به طرف خارجی منتقل کرد.

 

رئیس جمهور خاطر نشان کرد: در شورای عالی امنیت ملی بعضاً روی موضوعی بحث و تصمیم‌گیری می‌شد و چنانچه اعضاء به موضوعی رأی دهند که شاید شخصاً با آن مخالف باشم، آن موضوع را به عنوان مصوبه شورای امنیت امضاء و ابلاغ می‌کنم، اما برخی این مسأله را به درستی لمس و درک نمی‌کنند؛ در چنین مواردی کسی نمی‌تواند بگوید که رئیس شورای عالی امنیت ملی برخوردی دوگانه داشته و در جایی مخالف این تصمیم سخن گفته و در شورای عالی امنیت ملی این تصمیم را امضاء کرده است.

 

روحانی اضافه کرد: به عنوان رئیس جمهور نظر خود را در خصوص موضوعات مختلف اعلام می‌کنم، اما اگر به طور مثال لایحه‌ای به مجلس دادیم و مجلس آن را تغییر داد که با نظر من متفاوت بود، باز هم آن را امضاء و ابلاغ می‌کنم.

 

رئیس جمهور تصریح کرد: همه باید نظر و دیدگاه خود را با قدرت و صلابت اعلام کنیم و اگر در جلسه‌ای نسبت به آن موضوع تصمیم‌گیری شد، همه موظف هستیم، طبق قانون آن را اجرا کنیم.

 

روحانی تأکید کرد: شهادت می‌دهم که وزیر امور خارجه در همه جلسات نظر خود را به صراحت بیان کرده و به معنای واقعی کلمه امانت‌دار بوده است و این امتیاز بزرگی است که ممکن است برخی اهمیت این موضوع و شهامتی که نیاز دارد را درک نکنند.

 

رئیس جمهور در ادامه با اشاره به تخصص و تجربه دکتر ظریف در عرصه سیاست خارجی و دیپلماسی، گفت: امروز وزیر خارجه کشورمان علاوه بر تجربه، نخبگی و استعداد درخشان در حوزه سیاست خارجی یک مجتهد سیاسی تمام عیار محسوب می‌شود.

 

روحانی افزود: وزیر امور خارجه، مشاور عالی کل نظام در امور سیاست خارجی است و چنانچه در کشور تصمیمی اتخاذ می‌شود که مطابق قانون اساسی این تصمیم یا در دولت و یا در مجلس گرفته شده و یا سیاستی است که در شورای عالی امنیت ملی اتخاذ می‌شود، همه بعد از این تصمیم مجری هستیم و باید نسبت به آن امانت‌دار باشیم و در این مرحله نیز وزیر خارجه کشورمان امین و امانت‌دار بوده و وقتی نظر جمع اعلام شده همان را اجرا کرده است.

 

رئیس جمهور با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید از ابتدا سیاست خارجی خود را به رأی مردم گذاشته است، گفت: هم در دور اول و هم در دور دوم انتخابات، دیدگاه خود را در سیاست خارجی به رأی مردم گذاشتم و یکی از شعارهای اصلی این دولت تعامل سازنده با جهان بوده است و چه بسا یکی از دلایل اصلی بسیاری از کسانی که پای صندوق به بنده رأی دادند، این شعار بوده است.

 

روحانی افزود: برقراری تعامل سازنده با جهان کار سختی است و این در حالی است که تقابل با جهان بسیار آسان بوده و نیاز به هنرمندی ندارد، اما اصل و اساس در روابط و سیاست خارجی تلاش برای تعامل سازنده است و مقام معظم رهبری از این موضوع با تعبیر تعامل گسترده با جهان یاد کردند. لذا این سیاست نظام و مردم است.

 

رئیس جمهور با بیان اینکه همه به یک معنا کارگزار نظام بوده و باید مطیع اکثریت مردم باشیم، گفت: نظام بر مبنای نظر اکثریت استوار بوده و تمام مقامات مشروعیت خود را از مردم می‌گیرند و جمهوریت در جمهوری اسلامی به معنای واقعی کلمه جمهوریت بوده و شعار نیست و قانون اساسی به صراحت اعلام کرده که اداره امور مردم و کشور با رأی مردم از طریق انتخابات گوناگون انجام می‌شود.

 

روحانی اصل 6 و 59 قانون اساسی را تضمین کننده استحکام و ماندگاری جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: اینکه آمریکا تصور می‌کند با تحریم و فشار می‌تواند نظام جمهوری اسلامی ایران را تغییر داده و یا مردم را از نظام رویگردان کرده و عشق به ایران را از دل مردم بزداید، تا زمانی که اصل ششم قانون اساسی پا برجاست، این کار امکان‌پذیر نیست و این اصل تضمین‌کننده نظام و جمهوری اسلامی برای قرن‌های آینده است.

 

رئیس جمهور تصریح کرد: اگر اصل ششم قانون اساسی به درستی اجرا شود، نظام ماندگار خواهد بود و اگر از این اصل فاصله گرفتیم دیر یا زود با مشکل مواجه خواهیم بود.

 

روحانی اضافه کرد: اصل 6 و 59 قانون اساسی ماندگاری جمهوری اسلامی ایران را برای همیشه تضمین می‌کند؛یعنی با اجرای این دو اصل و البته همه اصول قانون اساسی که منشور ملی است به هیچ عنوان هیچ قدرتی نه آمریکا و نه دیگران، حتی اگر همه پشت سر هم قرار بگیرند، نمی‌توانند تغییری در نظام جمهوری اسلامی ایجاد کنند.

 

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه اراده و نظر مردم پایه و اساس جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می‌دهد، گفت:‌ نمی‌توان ساز جداگانه‌ای نواخت به گونه‌ای که مردم خواسته‌ای داشته باشند و ما خواست دیگری را اعمال کنیم؛ اینکه اخیراً در دولت تصویب شد که پول ملی از ریال به تومان تغییر کند، حرکت در مسیر خواست مردم است، همه باید با زبان مردم سخن بگوییم و تابع خواست آنها باشیم.

 

روحانی خاطر نشان کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران همه حاکمان باید نمایندگان مردم باشند و هیچ‌کس مقامی بالاتر از نمایندگی مردم ندارد؛ لذا همه باید تلاش کنیم در کنار مردم باشیم و همواره خواست و نظر مردم برای ما مهم باشد، نه آنکه چیزی را بر مردم تحمیل کنیم.

 

رئیس جمهور اضافه کرد: دولت موضوع تعامل سازنده و گسترده با جهان را به رأی مردم گذاشت و مردم در دور اول به آن رأی دادند و در دور دوم هم رأی بالاتری به این سیاست دادند و این به معنای آن است که مسیر ما درست است؛ اگر با مردم باشیم و  راه و سخن‌مان با مسیر اکثریت قاطع مردم که فاصله‌ای با آرمان‌های دین و انقلاب ندارد، یکسان باشد، موفق و پیروز خواهیم بود.

 

روحانی گفت: هیچ فاصله‌ای میان منطق و آرمان ما وجود نداشته و قدرت ملی، منطق دین و آرمان ما در کنارمان قرار دارد.

 

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه روی تعامل سازنده با جهان اصرار داشته و امروز هم اصرار می‌ورزیم، گفت: از آغاز دولت تدبیر و امید احساس کردیم که موضوع پیگیری تعامل سازنده با جهان را وزارت خارجه بهتر از هر نهاد دیگری می تواند انجام دهد، لذا از همان ابتدا از مقام معظم رهبری درخواست کردم که موضوع هسته‌ای را از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه محول کرده و شخص وزیر خارجه مسئولیت این موضوع مسأله را برعهده داشته باشد و ایشان آن را پذیرفتند؛ در زمانی که مسئولیت دبیر شورای عالی امنیت ملی را برعهده داشتم، این رسالت و وظیفه با پیشنهاد وزیر خارجه وقت به شورای عالی امنیت ملی محول گردید و در این مقطع احساس کردم که می‌توان این رسالت را به جایگاه اولیه خود بازگرداند.

 

روحانی تصریح کرد: این موضوع پایه اصلی و رمز پیروزی ما در برجام بود؛ اگر این کار نمی‌شد، نمی‌توانستیم در کمتر از 100 روز به توافق ژنو دست یابیم.

 

رئیس جمهور افزود: همچنانکه اگر وزیر خارجه کشورمان در نیویورک با وزیر خارجه آمریکا از نزدیک گفتگو نمی‌کرد و من به تلفن آقای اوباما جواب نمی‌دادم، شاید روند رسیدن به توافق به کندی صورت می‌گرفت. اینکه توانستیم در طول کمتر از 100 روز با 6 قدرت جهانی به توافق ژنو برسیم، کار بسیار سخت و دشواری بود که با تدابیر اتخاذ شده به نتیجه رسید./

کد خبر 818077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha