به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی جمعیت هلالاحمر، «سید عباس صالحی» در مراسم تقدیر از جامعه فرهنگی و هنری کشور به پاس همراهی داوطلبانه با هلالاحمر در سیل فروردینماه کشور، گفت: ایران از پرمخاطرهترین کشورها است و این اتفاقات را باید از زاویه مدیریت بحران دید و همچنین زاویه دیگر مناسبات اجتماعی است که مردم با این اتفاقات دارند و ما به همین علت دور هم جمع شدهایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه مشکل مردم آسیبدیده از سیل، فقط از دست دادن لوازم زندگی نیست، بلکه مشکل بزرگتر از دست رفتن حس زندگی در میان آنهاست، افزود: همدردیها و همکاری های اجتماعی بیش از اینکه بخواهد به تامین لوازم زندگی کمک کند، حس زندگی را تقویت میکند و این مهمتر از لوازم زندگی است. حادثهدیده در این شرایط حس میکند افرادی هستند که میتواند همراه آنها امید زنده بودن را داشته باشد. این قسمت از همدردیهای اجتماعی مهم است و هر اندازه آدمهای محبوبتر و شناخته شدهتر، همدردی بیشتری با فرد حادثه دیده داشته باشند، حس زندگی در آنها بیشتر القا میشود. گرفتار اتفاقی شدهایم که ابراز مهربانیمان ضعیف شده و پیلههایی را دور خود تنیدهایم که کمتر یاد گرفتیم مهربانیها را ابراز کنیم. این مهربانیها اگر در درونمان هم وجود داشته باشد، عیان کردن آن را هم کمتر بلد هستیم.
وی با اشاره به اینکه سیل اخیر به تمرین مهربانی و عیان کردن آن کمک کرد، گفت: ما کمتر چنین فرصت ممتدی را داشتیم تا بیاموزیم چطور می توان مهربانی کرد، بدون اینکه از دین، مذهب، گرایش و سلیقه افراد پرسید. این اتفاق دو ماه بعد از سیل رخ داد و جامعه ایرانی به شدت به این مساله نیازمند بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه بعد از اتمام حادثه نباید همه چیز را فراموش کرد، تصریح کرد: احساس های والا در انسان ها به شدت آن نیست بلکه به مدت آن است، ممکن است در اتفاقی همدلی با شدت رخ دهد اما ماندگاری و استمرار آن مهم تر است، آنچه ما به عنوان حس والا و عمیق کردن آن نیاز داریم طولانی کردن این حس است، برای ایجاد این مهم باید ایده های هنرمندانه و حضور هنرمندان را پس از بحران داشته باشیم.
وی با بیان اینکه حوادث آلام روحی عمیقی را ایجاد می کند، گفت: حادثه که رخ میدهد، ما کوتاه مدت در کنار مردم آسیبدیده هستیم؛ اما با هر حادثه زخمهایی در لایههای عمیقتر ایجاد میشود که کمتر به آن توجه میکنیم. حتی بم هنوز پر از زخمهای عمیق است، بنابراین باید برای ساختن دلهای ویران، فکری کرد و در این بخش هنرمندان کمک بزرگی هستند. عکاسان و تصویربرداران زیادی در سیل حضور داشتند و حالا که از ابتدای حادثه و کارهای اورژانسی گذشته وقت آن است که روایتها نشان داده شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نکته دیگر این است که چطور سوختن را به ساختن تبدیل کنیم. شهرهای زیادی سوختند، اما بعد از آن ساخته شدند و منطقه جدیدی پدید آمد. اینکه چطور میتوان سوختن را به ساختن تبدیل کرد، با روایت هنرمندانه رخ میدهد. باید در نظر بگیریم که چگونه میتوان این اتفاق را مبنایی برای عبرت قرار و کارهای هنرمندانه پیشگیرانه انجام داد که مقدمه یک نظم اجتماعی باشد و این نظم اجتماعی را هم بتوان مقدمهای برای حل بحران در جامعه قلمداد یا آن را تقویت کرد.
صالحی با تقدیر از جمعیت هلال احمر که با اقدامات خود، نگاهها را تغییر داد، گفت: ما جامعهای فردگرا هستیم که در بحران ها قدرت جمعیسازی نظم رایانه کمی داریم، باید از هلالاحمر برای اینکه در تغییر نگاهها نقش داشته، تشکر کرد.
نظر شما