به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، یکی از مشکلات کشور نرخ بیکاری است. یکی از علت های مهاجرت به شهر های بزرگ هم نبود اشتغال است. طبق آمارهای اعلام شده نزدیک به سه میلیون و 200 هزار نفر جمعیت بیکار در جامعه وجود دارد. بر همگان روشن است اگر نرخ بیکاری کاهش یابد، آمار آسیب های اجتماعی و مهاجرت هم کاهش می یابد و شاهد ارتقای جایگاه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی می شویم.
یکی از نهادهایی که در زمینه محرومیت زدایی و اشتغالزایی فعالیت دارد، بنیاد برکت است و این نهاد وعده داده است، امسال حدود 30 هزار فرصت شغلی ایجاد کند.
در همین ارتباط با «مرتضی نیازی» مدیر طرحهای اشتغالزایی اجتماع محور بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) به گفتگو پرداختیم که در زیر می خوانید:
چالش های اصلی پیش روی اشتغالزایی کشور چیست؟
با سه چالش اصلی رو به رو هستیم، یکی ا ز چالش ها پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت است که در ایران بار تکفل ۳،۳۹ است. در حالی که در کشوری همانند چین که از جمعیت بالایی برخورد دار است بارتکفل ۱،۸۵ است.باید 12 میلیون شغل جدید در ایران به وجود آید، تعداد 25 میلیون و 600 هزار نفر هم شاغل باشند تا به متوسطه جهانی نزدیک تر شویم.
چالش دوم پایین بودن بهره وری نیروی کار است. بهره وری نیروی کار نسبت به کشورهای جهان خیلی پایین است. همچنین با چالش مهاجرت به مناطق شهری برای دسترسی به اشتغال از دیگر چالش های پیش روی جامعه است.
ماموریت بنیاد برکت در ایجاد اشتغالزایی چیست؟
ماموریت بنیاد برکت در راستای تحقق فرمایش مقام معظم رهبری، تسهیل مسیر فقرزدایی و محرومیت زدایی است. رویکرد ما توسعه اشتغال و ارتقای سطح معیشت خانوارها است.
بررسی هایی که از سال 1368 تا 1392 توسط بنیاد برکت صورت گرفته به این نتیجه رسیده ایم که الگو، مدل جامع و برنامه مشخص در این حوزه وجود نداشته است. سازو کارهای اجرایی پیش بینی نشده است. بیشتر تمرکز صرف به تخصیص منابع به جای نگاه جامع به تمامی ابعاد موضوع و تقریبا تمامی هدف گذاری ها بدون نتیجه مانده است و با تزریق منابع مالی موجب تورم شده است. البته در این میان برخی از سازمان ها مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) تجربیات موفقی برای جامعه تحت پوشش خود داشته اند.
با وجود این بررسی ها بنیاد برکت چه الگوهایی را اجرا می کند؟
الگوهای ما «بنگاه محور»، «تسهیلات محور» و «اجتماع محور» بوده است. در همین راستا آیین نامه فقرزدایی و توان افزایی برکت مبتنی بر مشارکت جامعه ی محلی با عنوان طرح «آفتاب» تدوین شد. همچنین آیین نامه سرمایه گذاری مردمی و اشتغال نیروی انسانی برکت با عنوان «آسمان» و آیین نامه سرمایه گذاری حمایتی اقتصادی برکت با عنوان «سحاب» تهیه شدند.
درباره این آیین نامه ها بیشتر توضیح دهید؟
طی آیین نامه آسمان گروه های توسعه محلی، توانمندسازی انسانی و اجتماعی تشکیل شده است، زمینه مراودات مالی و پس انداز کردن ایجاد شده است و تشکیل صندوق توسعه ملی صورت گرفت.
شناخت ظرفیت های محیطی، تعریف و انتخاب کسب و کارهای فردی و گروهی متناسب با ظرفیت های فردی و محیطی، ارایه آموزش های تخصصی متناسب با کسب و کار انتخاب شده، تخصیص منابع از طریق اتصال به بانک عامل، تامین نهاده های کسب و کار و پایدار سازی از طریق نظارت و بهره گیری از کارشناسان متخصص از کارهایی است که در طرح سحاب انجام می گیرد.
طرح آفتاب هم پشتیبانی از کسب و کار است. برای ارتقای کیفیت و فروش محصول، تکمیل زنجیره های کسب و کار و بهره گیری از فناوری های نوین پشتبیان از بخش خصوصی گرفته می شود. همچنین تشکل از جامعه محلی به منظور بسته بندی محصولات و برند سازی محصولات ایجاد می شود.
اقدامات عملی بنیاد برکت چه بوده است؟
در سال 1397 برای ایجاد 10 هزار طرح اشتغالزایی در مناطق محروم با 28 هزار شاغل مستقیم و غیر مستقیم هدف گذاری شد و برای سال 1398 هم هدف گذاری ما ایجاد 30 هزار طرح اشتغالزایی با 100 هزار شاغل مستقیم و غیر مستقیم است.
طی برنامه 10 ساله نیز در نظر داریم تا یک میلیون و 200 هزار فرصت شغلی براساس مدل و با توجه به مقتضیات ستاد اجرای فرمان امام (ره) ایجاد کنیم.
نظر شما