خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: «ایده آزاد» به همت مرکز سرگرمیهای سازنده و بازیهای رایانهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هدف تعامل هر چه بیشتر طراحان، صاحبنظران و تولید کنندگان اسباب بازی و رشد و پویایی این صنعت فرهنگی اقتصادی برگزار شد. به منظور اطلاع بیشتر از این طرح گفتگویی با «آیدین مهدی زاده تهرانی»، دبیر دومین رویداد ایده آزاد ترتیب دادیم که بدین شرح است:
طرح ایده آزاد برای چه کسی است؟
سالهاست که حوزه های استارت آپی را در کشور داریم. نمی توانیم بگوییم این کار یا ساختار مخصوص ایده آزاد است. به عنوان مثال ایده بازار امیر کبیر سالهاست که دارند فعالیت می کنند . در دانشگاه خواجه نصیر نیز دارد این کار انجام می شود. در دانشگاه های صنعتی شریف و علم و صنعت هم این کار صورت می گیرد. در حقیقت فضای دانشگاهی بوده اما به صورت فضای دولتی و فضایی که در حوزه اسباب بازی ، کانون بتواند کاری در مورد ایده ها کند کار اینچنینی نداشتیم. بنابراین کار به این شکل، تقریبا کار نویی است که دومین بار است که داریم آنرا در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان رقم می زنیم. در مرحله اول رویداد خام بود و واقعا اختتامیه شد چون کار متوقف شد و هیچ اتفاقی بعد از آن نیفتاد اما بخشی از آن ایده پردازان ، امروز راهنمایان دوستان ایده پرداز هستند.
در دومین رویداد ایده آزاد چند ایده دریافت کردید و این ایده ها از چه کیفیتی برخوردار بودند؟
123 ایده در دومین رویداد ایده آزاد به دست ما رسید. بایده ها در همه سطح بودند. حتی ایده ای داشتیم که نمونه محصولش آماده بود و از طرفی ایده هایی داشتیم که در حد یک خط ساده بود. در واقع مساله ما، هسته فکری بود که پشت هر ایده هست. هدف ما این است که در فرآیند ایده آزاد ، این ایده ها زیر نظر مربیان پخته شود و این اتفاق افتاد. ما ایدهای داشتیم که واقعا از صفر آمده بود و اینجا شکل گرفت و در حال حاضر نمونه اش ساخته شده است. نمونه ای هم داشتیم که ایده خوبی بود اما پخته و پخته تر شد. در حقیقت ما در همه سطوح ایده داشتیم. جالب این بود که ایده ها تمام 6 دسته حوزه اسباب بازی اعم از حرکتی، فکری،آموزشی، فرهنگی و کمک درمانی را پوشش می دهند.
چقدر رقابت و تعامل بین ایده پردازان وجود داشت؟
در دومین رویداد ایده آزاد حدود 120 طراح و ایده پرداز در یک شبکه در تعامل با هم ، کار را جلو بردند . ما حالت رقابت نداریم. یک حالت رفاقت و دوستانه موجود است به عنوان مثال نمونه محصول یکی را فرد دیگر ساخته و یا ماکت یک نفر را کس دیگر برعهده گرفته بود. همه در فضای پلی تست همدیگر بودند. کنار شبکه طراحان نیاز به شبکه منتورها یا راهنمایان ، شبکه تولید کنندگان و شبکه توزیع کنندگان داریم.
بررسی این 123 ایده چگونه بود و چقدر زمان برد؟
فرخوان را 12 بهمن سال گذشته اعلام کردیم و یک ماه به ایده پردازان برای ارسال ایده فرصت دادیم. در ابتدا تصور ما این بود که برای اعلام ایده های برتر یک فرآیند ساده را پیش رو داریم اما در عمل متوجه پیچیدگی کار شدیم. بعد از اتمام فرصت ارسال، ایده پردازان با 123 ایده مواجه شدیم. کارشناسان کارشناسان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایده ها را در طول عید نوروز امسال تا 20 فروردین مورد بررسی قرار دادند و در نهایت 43 ایده را انتخاب کردند. ایده های ارسال شده خوب بود اما تعدادی از آنها پاسخگوی فضای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نبودند. ایده های منتخب از اول اردیبهشت به مدت یک ماه به مرحله آموزش راه یافتند و سه گارگاه آموزشی برای ایده پردازان برگزار شد. بعضی از ایده ها تکمیل شد و برخی نیز به طور کل تغییر پیدا کرد. در نهایت در طی مراسمی از 12 ایده برتر رونمایی شد.
مراسم رونمایی از 12 طرح و ایده برتر حوزه اسباب بازی آغاز کار دومین رویداد ایده آزاد است یا اختتامیه آن؟
سئوال خوبیست. این مراسم رونمایی در حقیقت زمینه ای بود که استارت کار زده شود . خیلی از دوستان گفتند که این برنامه اختتامیه است اما در واقع افتتاحیه است زیرا کار ایده پرداز تازه دارد شروع می شود. هر مرحله یک گام است. گام ایده پردازی و سپس تست و پژوهش های اولیه که تمام اینها در ایده آزاد تاکنون صورت گرفته است. در حال حاضر بازی ها به مرحله ارایه به بازار رسیدند و الان در مرحله جذب بازار سرمایه هستند و بعد وارد مرحله تولید می شوند و نهایتا به مرحله فروش می رسند .
ایده آزاد چقدر منجر به تولید اسباب بازی هایی می شود که با فرهنگ خودمان سنخیت داشته باشد؟
صورت مساله ای که برای ایده آزاد تعریف کردیم به غیر از مسایل مالی این بوده است که ایده حتما باید برگرفته از فرهنگ ایرانی اسلامی باشد که ان شالله کارها هر چه زودتر ارایه می شود و امیدوارم که قابل قبول باشد. در حقیقت ما در طرح ایده آزاد اهداف متعددی از جمله پرورش ایده و تشکیل شبکه طراحان را دنبال می کنیم . هدف ما این بود که با یک گرهمایی طراحان، فعالان اسباب بازی و تمام افرادی که در حوزه اسباب بازی دغدغه دارند را جمع کنیم و تعاملی بین آنها برای تولید ایده هایی برای اسباب بازی هایی مطابق فرهنگ خودمان شکل گیرد.
نظر شما