بزرگداشتی برای نخستین بانوی روزنامه نگار ایران در شهراخلاق برگزار می شود

نخستین بانوی روزنامه نگار ایران یک بانوی سمنانی به نام مریم عمید سمنانی است که دومین نشریه مربوط به زمان را به زیرچاپ برده و خدمات ارزشمندی در راستای ارتقای سطح علمی و اجتماعی بانوان در بیش از یک قرن قبل به انجام رسانده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان درسمنان؛ در روزگاری که زنان از ترس برخوردهای حکومتی، سواد دار بودنشان را پنهان می کردند، «مزین السلطنه» اولین نشریه زنانه ایران را راه اندازی کرد. هفته نامه‌ای هشت صفحه ای که در داخل و خارج از کشور منتشر می شد و اگرچه عمر کوتاهی داشت اما تحول بزرگی در دوران مشروطه به حساب می آمد.

 

مزین السلطنه که دختر مير سيدرضي رئيس‌الاطباء پزشک قشون ناصرالدين شاه بود تحصيلات خود را نزد پدرش یاد گرفت و به دليل حضورش در خانواده ای تحصيلکرده و با سواد و داشتن ذهني جستجوگر و علاقمند، از برخي تحولات اجتماعي و فرهنگي جامعه و جهان آن روزگار مطلع شد و چون علاقه زيادي هم به آموختن علوم جديد داشت به خواندن زبان فرانسه و آموزش عکاسي مشغول شد.

 

او که در واقع اولین زن روزنامه نگار ایران است لبته اولین نشریه ای که از طرف زنان در ایران منتشر شد نشریه «دانش» نام داشت که در سال 1289 ه- ش توسط «خانم دکتر کحال» همسر میرزا حسین‌خان کحال انتشار ‌یافت. این نشریه در تهران منتشر ‌شد که هفته‌ای یک بار و در هشت صفحه با قطع رحلی و چاپ سربی چاپ می‌شد و علاوه بر ایران در سایر کشورها هم منتشر می‌شد که بعد از یک سال متوقف شد.

 

دو سال بعد از تعطیلی «دانش»در سال 1292 ه- ش«مریم عمید» نشریه ای با عنوان شکوفه منتشر کرد که در واقع این نشریه به عنوان اولین نشریه زنان در ایران شناخته شده است، مزین السلطنه که در شانزده سالگي ازدواجي ناموفق با عمادالسلطنه سالور یکی از شاهزادگان قجر داشت چند سال بعد با قوام‌الحکماء از روشنفکران زمان ازدواج و صاحب دو فرزند شد. همسرش يکي از مشوقان او براي کارهاي فرهنگي‌اش بود. پس از فوت قوام‌الحکماء، او ديگر ازدواج نکرد و تمام وقت خود را صرف امور فرهنگي کرد.

 

مریم عمید به جز تاسیس نشریه شکوفه و کوشش پیوسته برای حفظ و تداوم انتشار آن تا حد فروش ظروف نقره و صرف همه دارایی اش در این راه، دو مدرسه نیز در تهران تاسیس کرد.

 

در آن هنگام که مدارس دخترانه از هیچ گونه حمایت دولتی برخوردار نبودند و به طور خصوصی اداره می شدند، او در برابر هر دانش آموز دختری که توانایی پرداخت شهریه مدارس را داشت، دو دانش آموز دختر را به صورت رایگان در مدرسه اش می پذیرفت.

 

اين مدرسه داراي دو شعبه بود،يکي دارالعلم بود که علوم مختلف از جمله خواندن و نوشتن فارسي، عربي، فرانسه، تاريخ، جغرافيا و رياضيات در آن تدريس مي‌شد و دختران در آخر سال تحصيلي توسط وزارت معارف امتحان مي‌دادند و پس از کسب موفقيت در امتحانات مدرک مي‌گرفتند.

 

اين مدرسه در کنار باغ آصف‌الدوله قرار داشت و مدرسه دوم دارالصنايع بود و در آن دختران هنر و فنون از جمله خياطي، قالي‌بافي، جوراب‌بافي و زردوزي... را فرا مي‌گرفتند.

 

در واقع مزین السلطنه در کنار مديريت مدرسه، به فعاليت مطبوعاتي خود که همان انتشار نشريه شکوفه بود ادامه داد.

 

در مجموع چاپ روزنامه شکوفه، راه اندازی دو مدرسه ویژه بانوان در تهران، راه اندازی انجمن زنان، مبارزه با خرافه پرستی ها و ارتقا سطح فکری و عملی بانوان و ترویج و ارج نهادن به صنایع دستی از جمله خدمات ارزنده مریم عمید سمنانی در بیش از یکصد سال قبل به جامعه ایران و ایرانی بود.

 

بزرگداشت یکصدمین سال درگذشت مریم عمید سمنانی به همت امور بانوان شهرداری سمنان و با مشارکت سازمان فرهنگی ورزشی اجتماعی، سازمان سیما و منظر و فضای سبز شهری و انجمن حافظان میراث فرهنگی سمنان آبان ماه امسال برگزار خواهد شد.

 

مشاور شهردار سمنان در امور بانوان، با اشاره به برگزاری بزرگداشتی برای نخستین بانوی روزنامه نگار ایران در شهراخلاق می گوید: پس از ایجاد امور بانوان در شهرداری سمنان جمع آوری و ایجاد بانک اطلاعاتی از بانوان برجسته و نام آور شهر در دستور کار قرار گرفت.

 

«سمیه قاسمی» افزود:در بررسی های اولیه مشخص شد نخستین بانوی روزنامه نگار ایران یک بانوی سمنانی به نام مریم عمید سمنانی است که دومین نشریه مربوط به زمان را به زیرچاپ برده و خدمات ارزشمندی در راستای ارتقای سطح علمی و اجتماعی بانوان در بی از یک قرن قبل به انجام رسانده است.

 

وی خاطر نشان کرد:این بانو علیرغم شاخص و متمایز بودن و آشنایی اش به علوم روز نظیر عکاسی و زبان فرانسه و روزنامه نگاری و افکارش در زمینه تعالی جایگاه زن در جامعه به ورطه فراموشی سپرده شده و در یکصدمین سال درگذشتش هیچ مراسم و بزرگداشتی برای وی برگزار نشده و حتی محل دفن وی نیز مشخص نیست.

 

قاسمی اظهار داشت:با نظر مساعد شهردار و اخذ مجوز از کارگروه فرهنگی شورای شهر سمنان مقرر شد همزمان با یکصدمین سال درگذشت این بانو نکوداشت وی در سمنان که محل تولد و مدفن این روزنامه نگار بزرگ است برگزار شود.

 

مشاور شهردار سمنان در امور بانوان گفت:از آنجا که اطلاعات اندکی از این بانو باقی مانده به دستور شهردار محترم مقرر شد دبیرخانه برگزاری این نکوداشت در سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی تشکیل شده و اطلاعات کامل و جامعی از این بانو جمع آوری شود تا نکوداشت شایسته ای پس از یک قرن برایش برگزار شود.

 

قاسمی از شهروندان شهر اخلاق به ویژه بزرگان شهر درخواست کرد تا در صورتی که از این بانو و محل دفن وی اطلاعاتی در دست دارند آن را با امور بانوان شهرداری سمنان در میان بگذارند.

 

کد خبر 814074

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha