به گزارش خبرگزاری شبستان، در این نشست، «علی علایی» در آغاز ضمن اشاره به موضوع فیلم که به بیداری اسلامی و انقلاب کشور مصر می پردازد، کیفیت خوب تصویری، تدوین صحیح و دقیق، و استفاده از موسیقی مصری همخوان با شعارهای مردمی که با استفاده مولفانه فیلم سازان اتفاق افتاده است را از نقاط قوت فیلم برشمرد و از کارگردان خواست تا در مورد آنچه باعث رسیدن به این موضوع شده، شرح دهند.
احمد صلاح در ادامه، ابراز داشت: هر هنرمندی برای هر اثر هنری یک طرح کلی و از پیش تعیین شده دارد که با شروع کار این طرح پرورش داده می شود، اما در مورد مستندسازان این مسئله به صورت خود جوش است، و بر اساس اتفاق و حوادثی که رخ میدهد سوژهای شکل میگیرد. ما در فکر ساخت حرکاتی از انقلاب مردم مصر بودیم و زمانی که به واسطه نقش اجتماعی و مردمی خودمان در کنار این انقلابیون قرار گرفتیم، متوجه حضور هنرمندان پررنگ در این جریان شدیم، که به عنوان بخشی از اجتماع خود در اعتراض به مشکلات و معضلاتشان در حرکت مردم حاضر شده اند. فیلم شکل گرفت و تماما تصاویر واقعی این انقلاب را در بر داشت.
وی در ادامه در مقابل پرسشی که در مورد استفاده از تصاویری آرشیوی در میان تصاویر تازه خود داشتید یا نه، پاسخ داد: این و ما در تصویر کردن این واقعه با احترام به رسالتی بر گردن خود حس میکردیم، عین واقعیت را در تصویر خود گنجاندیم. برای رسیدن به این امر چند دوربین در نقاط مختلف میدان التحریر قرار گرفت تا صحنه ها را از زوایای مختلف شکار کند. بههمین خاطر است که شما تفاوت هایی در رنگ تصاویر در صحنه های یکسان می بینید. این کار گرچه ما را در یک دست درآوردن پلان ها دچار مشکل کرد اما سعی کردیم که یکنواختیای برای فیلم بهوجود بیاوریم.
رامتین شهبازی منتقد این جلسه با بیان توجه به مبحث جامعه شناسی فیلم که به تازگی بحث داغی را در محافل سینمایی ایجاد کرده است گفت: «18 روز در مصر» میکوشد علاوه بر ارائه سندی تاریخی با نگاهی خاص که بیان روایت از دیدگاه هنرمندان است فیلم را از دید صرفا تاریخی دور کند و با شیوه خوانش تازهای که برای مخاطب خود به جهت گزارش وار بودن بیان جریان ایجاد کرده است، فیلم خود را از سرنوشت سندی تاریخی دور نگه دارد. در واقع، فیلمسازان علاوه بر نمایش یک واقعه همراه با تفسیر، نگرش فرهنگی خود را نیز در آن دخیل کردهاند و مستند خود را به اثر فرهنگیای تبدیل کردند که به مرور زمان دچار تاریخ انقضا نمیشود و در آینده نیز امکان رجوع به عنوان یک سند فرهنگی و تاریخی را دارا خواهد بود.
شهبازی در ادامه افزود: مستند فیلمسازان مصری که به واسطه شناخت خوبشان از ریتم خوب به یک بیان حماسی رسیده است با موسیقی همخوان و کاتهای درست و صحیح به واقع، مستندی زنده است و در طول تاریخ به عنوان یک تفسیر جامعه شناسانه، بی شک مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
گفتنی است، پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران، سینماحقیقت، طی روزهای 16 تا 21 آبان ماه 1390 در شهر تهران برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما