اوضاع جامعه‌ ما شبیه غذاهای آخر هفته است!

زراندوزگفت: وضع کنونی جامعه ما شبیه غذاهایی است که آخر هفته بعضی مادران از ته‌مانده‌های غذاهای روزهای قبل می‌پزند!

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از موسسه سپهر سوره هنر،  یکصدوپنجاه‌وپنجمین نوبت از محفل طنز «در حلقه رندان» با حضور محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری و جمعی از طنزپردازان یک‌شنبه 30 تیر در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد.بعد از بیان مقدمه‌ای توسط داریوش کاردان مجری مراسم، نادر مشایخی اولین شاعری بود که در این محفل به خوانش شعری با ردیف «بشکن می‌زنیم» خواند.

 

در ادامه سیامک روشن به شعرخوانی پرداخت. عباس احمدی نیز با خواندن چند دوبیتی عاشقانه، نوبت شعرخوانی خود را آغاز و شعر طنزی را نیز تقدیم حاضران کرد. بعد از اجرای یک قطعه موسیقی توسط مهدی فرج‌اللهی درباره فضای مجازی، امین تویسرکانی روی سن رفت و متن طنزی را خواند.

 

حسن صفاری و نسیم عرب امیری نیز نوبت‌های بعدی شعرخوانی را به خود اختصاص دادند. در ادامه علیرضا لبش متن‌های کوتاه طنزی را تقدیم حاضران کرد که مایه‌های سیاسی، اجتماعی و تاریخی داشت.

 

«اکبر کتابدار»، کارشناس ادبی و استاد دانشگاه، نیز در بخش آموزشی محفل، درباره آرایه ایهام، کارکرد آن در طنز و تفاوت آن با کژتابی توضیحاتی را ارائه کرد.

 

وی بیان کرد: این آرایه زمانی در شعر به کار می‌رود که شاعر قرار است یک واژه با دو یا چند مفهوم را بیان کند. نظیر این بیت از حافظ «ما در پياله عکس رخ يار ديده‌ايم/ ای بی خبر ز لذت شرب مدام ما» که در آن واژه «مدام» هم به معنای پیوسته و هم به معنای شراب است اما در مورد کژتابی باید گفت زمانی است که یک واژه در جای درست خود به کار نمی‌رود و در کتاب «سیر بی سلوک» اثر بهاءالدین خرمشاهی بیشتر شرح داده شده است

 

کتابدار همچنین به نمونه‌هایی از کاربرد کژتابی و ایهام در شعر و متون فارسی اشاره کرد.

 

«علی زراندوز» مهمان ویژه این برنامه بود که بر صندلی قرمز «در حلقه رندان» نشست.

 

وی درباره نحوه ورود خود به حوزه طنز توضیح داد: وقتی یازده ساله بودم، روزی پدرم مجله گل آقا را خریده بود و آن زمان جمهوری شوروی به‌تازگی از هم پاشیده بود و من این را به عنوان سوژه یک کاریکاتور انتخاب کردم و کشیدم و برای نشریه گل آقا فرستادم. این طور بود که در سال 71 و در یازده‌سالگی اولین کار من در این هفته‌نامه منتشر شد.

 

این نویسنده در پاسخ به اینکه به کدامیک از حوزه‌های نظم، نثر و کاریکاتور علاقه‌مند است، گفت: بعدها که فهمیدم در کاریکاتور استعداد ندارم، آقای کیومرث صابری جلسه‌ای گذاشتند و برای من و چند نفر از دوستان فضایی را فراهم کردند تا در نوشتن نثر همکاری کنیم.

 

 وی ادامه داد: گل آقا در سال های فعالیت خود دوره‌های فراز و نشیب را طی کرده است. برای مثال در دوره حضور زنده‌یاد ابوالفضل زرویی نصرآباد با ستون های ابداعی او، بخش نثر به اصطلاح تکانی خورد. من نیز سعی کردم شاخه‌های مختلف را در این مجله دنبال کنم.

 

زراندوز درباره علت فعالیت کمتر خود در چاپ کتاب نسبت به فعالیت مطبوعاتی‌اش عنوان کرد: در زمینه نوشتن کتاب تنبل بوده‌ام و بیشتر در نشریات و مطبوعات نوشته‌ام. علاقه‌ای به اینکه کارهای مطبوعاتی‌ام در قالب کتاب چاپ شود، هم ندارم. به نظرم نوشته‌های مطبوعاتی تاریخ مصرف خاصی دارند.

 

وی با انتقاد از شرایط اقتصادی و اجتماعی افزود: وضع کنونی جامعه ما شبیه غذاهایی است که آخر هفته بعضی مادران از ته‌مانده‌های غذاهای روزهای قبل می‌پزند! اوضاع طوری است که همه از اینکه شب سالم به خانه می‌رسیم، احساس رضایت می‌کنیم.

 

این طنزپرداز همچنین با اشاره به اهمیت استعدادیابی از سنین نوجوانی توضیح داد: بسیاری از کسانی که از سنین نوجوانی با حضور در نشریه گل آقا استعداد  خود را کشف کردند یا کشف شدند، اکنون به جایگاهی رسیده‌اند. بنابراین مهم است که از این دوران به فکر بچه‌ها باشیم.

 

زراندوز در پایان متن منتشر شده طنز خود در سال 95 با عنوان «نامه پوتین به عباس جدیدی» را برای حاضران خواند.

 

سعید طلایی، سعیده موسوی‌زاده، شروین سلیمانی، حمید اسماعیلی و سید امیر موسوی دیگر شاعرانی بودند که در محفل در حلقه رندان شعر خواندند.

 

محسن مومنی شریف رئیس و ناصر فیض مدیر دفتر طنز حوزه هنری، یوسفعلی میرشکاک، صابر قدیمی، حسین کلهر و... از دیگر مهمانان این برنامه بودند.

 

محفل طنز در حلقه رندان آخرین یک‌شنبه‌های هر ماه به همت موسسه فرهنگی هنری سپهر سوره هنر با همکاری دفتر طنز حوزه هنری در این مجموعه برگزار می‌شود.

کد خبر 813299

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha