به گزارش خبرنگار شبستان، محمدعلی رجبی، پژوهشگر هنر در افتتاحیه جشنواره هنر دینی «از طواف تا ولایت» در سخنانی با اشاره به این که هنر اسلامی راهی جز انکشاف حقیقت ندارد، گفت: پیامبر فرمودند "خط زیبا خطی است که حقیقت را آشکار کند" و به همین خاطر است که هنرمندان همواره پیشاپیش تاریخ بشریت بوده اند.
رجبی ادامه داد: در اسلام، هنر مظهر اسم القدیم خداوند است و از همین روست که برای امروز ما حرف دارد و از آینده رازگشایی می کند.
وی هم چنین افزود: خوشنودی حق نهایت آرزوی هر انسان مومنی است؛ بنابراین رازگشایی از حقایقی که خدا دوست دارد آشکار شود، غایت کار هنرمند است.
این پژوهشگر هنر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: هنر ما، هنر توحیدی است که وحدت آن در نور الهی نهفته است. نور، جایگاهی می خواهد تا در آن بتابد و جایگاه آن دل پاک انسان مومن است. به قول مولانا، باید دل را صافی کنیم تا تصاویر عالم قدس در آن بیفتد.
رجبی تأکید کرد: یکی از درس های فراموش شده امروز رشته های هنری، درس آداب معنوی برای تطهیر قلب و آماده شدن هنرمند برای پذیرش حقیقت است.
وی با یادآوری این که هنر اسلامی، هنر خداوند است، افزود: اگر هنر را خلاقیت بدانیم، در واقع خداوند خلاق است و اگر آن را ابداع بدانیم باز خداوند مبدع است. به همین ترتیب هر اسمی برای هنر، اسمی از اسماء الهی است و در این میان، انسان آیینه ساز است و این مقام بالایی است.
این استاد هنر تصریح کرد: آیینگی با رنج مقدس، رنجی علمی و عملی به دست می آید. در گذشته مبانی این رنج تدوین شده بود تا هنرمند قابلیت بیشتری برای دریافت مظاهر حقیقت بیابد.
ارتباط اراده هنرمند با خلق اثر هنری موضوع دیگری بود که رجبی به آن پرداخت: هنر معطوف به اراده هنرمند نیست. مولانا راوی حقیقت است و حافظ لسان الغیب. انسان در عید قربان همه ان چه به نام خود می شناسد قربانی می کند. وقتی خود را قربانی کردیم دل جای دیگری می شود که نه تنها ما را نفی نمی کند، بلکه تعالی می بخشد، مثل قطره در دریا.
وی درباره نقش هنرمند در جامعه نیز گفت: هنرمند بدون این که تلاشی برای تبلیغ دین کند، اثرش مروج دین می شود. هنرمند وظیفه ندارد همچون یک روحانی نیکی ها را تعریف کند، بلکه باید حاصل عملش خود به خود در جامعه اثر بگذارد.
رجبی در بخش پایانی سخنان خود به نگاه ابزاری به هنر اشاره و تصریح کرد: هنر، ابزار هدایت مردم نیست. هنر هرگز ابزار نیست و نباید با این نگرش شأن هنر را پایین آورد. هنر در خدمت دین، اجتماع و ... قرار نمی گیرد.
وی ادامه داد: هنر اگر هنر باشد، مظهر اسماء الهی می شود و هدایتگری می کند؛ کاری که هنر اسلامی در گذشته انجام می داده و اگر امروز نیز هنرمندان ما دل را صفا دهند، باز هم آن جهان ظهور خواهد کرد، جهانی که در آن اختلاف بی معناست.
پایان پیام/
نظر شما