به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حجت الاسلام دکتر حسن همتی» امروز (شنبه 29 تیر) در نشست تخصصی «ارتباطات سالم بین نهادهای دولتی و مردم» که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: در جهان بینی ما چند مسئله اصلی وجود دارد که یکی از آنها وجود ذات واجب الوجوب است یعنی هرچه در این عالم است، جلوه های وجود حق است. در نگاه فلسفی و نظام معرفتی و حکمی ما انسان محتاج به واجب الوجوب است و انسان نیاز فقری نسبت به خدا دارد.
این پژوهشگر مسایل فرهنگی با بیان اینکه در نظریه فکری ما انسان از خداست و در نهایت به سوی اوست، عنوان کرد: این مسئله هدف اصلی زندگی انسان را تشکیل می دهد. در ساخت جامعه این هدف باید خود را نشان دهد. ساخت تمدن و جامعه فعل انسان است و نیازهای واقعی انسان بر اساس این حرکت و سیر الی الله باید تعریف شود. در چنین جامعه ای سطوح حکومتی، اقتصادی و اجتماعی متناسب با چنین مبانی ای باید تعریف شود.
وی با اشاره به اینکه بحث دیگر معاد و نسبت آن با ساخت جامعه است، بیان کرد: در تفکر فلسفی ما انسان موجودی ابدی است که با مرگ نابود نمی شود. مرگ مرحله ای است انتقالی از یک حیات به حیات دیگر. نمی شود جامعه ای را برای انسانی که می خواهد سیر عوالم را طی کند، بنا کرد اما به این عوالم یعنی به دنیا، برزخ و قیامت توجه نداشته باشیم. اگر عمل انسان متناسب با طراحی خلقت بود، به بهشت می رود در غیر این صورت به جهنم می رود. خود حقیقت انسان در این معادله و نسبت اش با معاد در ساخت جامعه موثر است.
حجت الاسلام همتی در مورد مسئله نبوت و نسبت آن با ساخت جامعه، خاطرنشان کرد: با توجه به جایگاه خدا در این هستی قانون باید از جانب خدا صادر شده باشد. قانون، قانون الهی است متناسب با جایگاه خدا در هستی. برای اینکه این قانون در جامعه انسانی قرار گیرد، یک مجرا می خواهد که بیشترین قرب را به خدا داشته باشد و او کسی نیست جز نبی. نبی کسی است که قوانین الهی را می گیرد و به جامعه منتقل می کند. اگر دین را بخواهیم در عین بیاوریم، می شود صراط مستقیم. دین را خدا آورده که سیر انسان بر پایه نظام الهی استوار باشد.
این پژوهشگر با اشاره به بحث انسان و سعادت و جایگاه آن در جامعه، اظهار داشت: جایگاه انسان در نظام هستی می تواند نوع جامعه ای که می خواهیم بسازیم را تعریف کند. انسان دو بعد دارد، نفسی و مادی. در دین ما هویت را به بعد روحی و بعد نفسی را مأوای شخصیت انسان قرار می دهند. جایگاه انسان طوری است که هرچه به روح خود توجه کند، ظرفیت های وجودی اش را بالا می برد. جایگاه انسان در خلیفه اللهی محل بروز و اتصاف به صفات الهی است. همه انسان ها به جایگاه خلیفه اللهی نمی رسند. کسی باید مدیریت جامعه را عهده دار شود که متخلق به اخلاق الهی باشد. در جامعه ای که می خواهیم بسازیم به عنوان جامعه توحیدی، مدیریت جامعه در اختیار انسانی قرار گیرد که او بیشترین و بالاترین اتصاف را به اخلاق الهی و کمالات الهی داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: هرچه انسان ظرفیت های وجودی اش در کسب کمالات الهی بیشتر شود به همان میزان شایسته سالاری بیشتری برای مدیریت جامعه دارد. هر انسان به اندازه ظرفیت وجودی خود افعال الهی را کسب می کند و می تواند در ساخت جامعه موثر باشد که ما به این شبکه، شبکه امامت می گوییم.
حجت الاسلام همتی با اشاره به ارتباط حکومت و سیاست تصریح کرد: در غرب مشروعیت را کنار گذاشته اند و به عقل عملی تکیه کرده اند. در ساختار سیاسی باید جامعه ارجاع به آخرت و ابدیت انسان داشته باشد. امام تعدیل کننده بعد مادی و معنوی جامعه است و به این می گویند عدالت. امام سعی می کند طوری جامعه را مدیریت کند که سعادت دنیوی و اخروی برای افراد آن فراهم شود. طاغوت های سیاسی وابسته به طاغوت های اقتصادی است. حضرت موسی برای شکل گیری جامعه هم فرعون را از بین برد و هم نظام طاغوتی را. اگر قرار است جامعه ای بسازیم باید طاغوت های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی از آن جامعه خط بخورد.
این پژوهشگر مسایل فرهنگی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات جدی ما که باعث شده رابطه سالم نداشته باشیم، این است که عدالت در جامعه آن طور که باید و شاید اتفاق نیفتاده است. در قرآن آمده است باید قیام به عدل و قسط شود. هر جا تکاثر است، فقر هم هست. در نظام توحیدی نه تکاثر مطرح است و نه فقر. تکاثر و فقر محصول سیستم های ناسالم است. برای اینکه بتوانیم ارتباط سالم را بین دولت و ملت برقرار کنیم باید سیستم هایی ایجاد کنیم که مانع از تکاثر عده ای و فقر عده دیگر شود. اقتصاد ابزار است نه هدف. وقتی اقتصاد هدف شود، فقر ایجاد می شود.
نظر شما