به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان یک هفته گذشته خود را در نیویورک یا همان یکه دنیا گذراند در حالی که اجازه ورود به این شهر را نداشت.
ظریف پیش از این که راهی نیویورک شود ویزایی از آمریکا دریافت کرد که به او تنها اجازه تردد در یک محدوده خاص حدود ۵ کیلومتری می داد و آمریکا برای نخستین بار سعی داشت توافق ۱۹۴۷ را اجرایی کند و طبق آن دیپلمات های ایرانی تنها اجازه تردد در محدوده دفاتر سازمان ملل را دارند.
در همین خصوص، ظریف هم اعلام کرد که ما روز ۱۵ ژوئیه در اقامتگاه سفیر (ایران) در سازمان ملل نشستیم و به گفتوگو پرداختیم، یکی از سه ساختمانی که اجازه دارم حین انجام امور رسمی در ارتباط با سازمان ملل در آمریکا به آنها قدم بگذارم.
اما این بار سفر ظریف پربارتر از سفرهای دیگر او به نیویورک به نظر می رسید. او با وجود همه این محدودیت ها دیدارها و اظهار نظرهایی داشت که در آینده روابط ایران با کشورهای جهان تاثیر بسزایی خواهد داشت.
وزیر خارجه ایران با وجود محدودیت ایجاد شده با میانجی ترامپ نیز دیدار و گفت و گو کرد.
یک پایگاه آمریکایی خبر داد که «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران و «رند پال» سناتور جمهوریخواه آمریکایی روز گذشته در نیویورک با یکدیگر دیدار کردند.
المانیتور به نقل از یک کارشناس غیر دولتی که خواست نامش فاش نشود گفت که روز گذشته ظریف و رند پال در نیویورک دیدار کرده تا درباره چشم انداز مذاکرات احتمالی میان ایران و آمریکا گفتوگو کنند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل به درخواست المانیتور درباره این دیدار پاسخی نداده است.
ظریف روز پنجشنبه در نیویورک و در جمع خبرنگاران گفته بود که وی طی هفته جاری دیدارهایی با برخی مقامات کنگره داشته است اما با مقامات دولت آمریکا یا نمایندگان آنها دیدار نداشته است.
روز چهارشنبه برخی منابع خبری مدعی شدهاند یک رند پال چند روز پیش از «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا خواسته به نمایندگی از کاخ سفید با «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران دیدار کند.
اما «رند پال» نماینده ای از کنگره آمریکاست که در یک بازی گلف با رئیس جمهوری آمریکا به عنوان شخصی تعیین شد که با مقامات ایرانی برای حل مشکلات با آمریکا مذاکره داشته باشد.
ظریف در نیویورک در کنار این دیدار، با رسانه های معتبر غربی نیز گفت و گوهایی داشت که شدیدا مورد توجه جهانیان قرار گرفت. او با رسانه هایی چون NBC، برنامه «هارد تاک» BBC، مصاحبه با فرید زکریا مجری CNN، بلومبرگ، جمعی از سردبیران رسانه های آمریکایی و ... مصاحبه داشت که در هر مصاحبه جملات کلیدی از او به سرتیتر رسانه ها جهان تبدیل شد.
از جمله این اظهارات می توان به بخشی از گفت و گوی او با رادیو NPR اشاره کرد که تصریح کرد: «تفکر تعامل با غرب اعتبارش را در ایران از دست داده است.»
اظهارات ظریف در مورد پروتکل الحاقی نیز از سوی گاردین در جریان سفر او به نیویورک منتشر شد. گاردین نوشت، ظریف گفته که «اگر ترامپ بیشتر در برابر بیشتر را میخواهد، در آن صورت ما میتوانیم پروتکل الحاقی را تصویب کنیم و او هم میتواند تحریمهایی را که وضع کرده، بردارد. او گفته است که هر اقدامی را به کنگره میبرد. خوب است. تحریمها را بردارید، در آن صورت پروتکل الحاقی را زودتر از ۲۰۲۳ دارید.»
وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با بلومبرگ هم اظهاراتی داشت که سرتیتر اغلب رسانه های جهان شد. ظریف در این گفت و گو گفت: «بخت بیش از 50 درصدی وجود دارد که او (ترامپ) در رأس امور (ریاستجمهوری آمریکا) باقی بماند، به همین دلیل ما باید برای شش سال آینده با او مقابله کنیم.»
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در مصاحبه دیگری نیز تاکید داشت: «ایران به هر طریقی نفت خود را می فروشد اما شرافتش را نه.»
او همچنین، با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار و گفتگو کرد.
ایجاد محدودیت آمریکا برای کارکنان نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد، تنش در منطقه، توقیف غیر قانونی کشتی حامل نفت ایران توسط انگلیسیها، کاهش تعهدات برجامی ایران، مسائل منطقه ای از جمله آخرین تحولات در سوریه، یمن و افغانستان از محورهای گفتگو در این دیدار بود.
این حضور یک هفته ای وزیر خارجه ایران در نیویورک پایان تلاش های دیپلماتیک او در قاره آمریکا نبود و پس از آن، او راهی آمریکای لاتین شد.
وزیر خارجه کشورمان راهی کاراکاس شد تا در اجلاس جنبش عدم تعهد حضور یابد و به رایزنی با مقامات ونزوئلایی بپردازد. او سپس راهی نیکاراگوئه و بولیوی می شود و پس از رایزنی با مقامات حیاط خلوت آمریکا به تهران بازخواهد گشت. /
نظر شما