محمود حبیبی‌کسبی و علی داوودی از شعر رضوی سخن گفتند

کارگاه «ساعت شعر» با حضور سعید بیابانکی، محمود حبیبی کسبی و علی داوودی در حوزه هنری برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، «محمود حبیبی کسبی» شاعر و مدرس شعر، با اشاره به اینکه  شعر رضوی یکی از چهارشاخه‌های پربسامد شعر ولایی است، گفت: شعر رضوی در کنار شعر نبوی، علوی و عاشورایی، ضلع چهارم پرکاربردترین سوژه‌های شعر ولایی است.

 

حبیبی کسبی در ادامه به سیر تاریخی شعر رضوی در دوره‌های مختلف پرداخت و گفت: سنائی و خاقانی از قدیمی‌ترین شاعران و امهات شعر در سبک خراسانی هستند که در وصف امام رضا (ع) و ذکر فضائل و مناقب ایشان شعر گفته اند. از شاعران سبک عراقی نیز در این خصوص شعر داریم که نمونه اعلای آن را می‌توان به دو شعر از حافظ اشاره کرد که در یکی با صراحت اشاره کرده و غزل دیگر را با رویکردی استعاری می‌توان به شعری در وصف امام رضا (ع) تأویل کرد.

 

غزلی با مطلع:

ای دل غلام شاه جهان باش و شاه باش/ پیوسته در حمایت لطف اله باش

 

البته این شعر در نسخه غنی و قزوینی نیست، اما در نسخه‌های قدیمی‌تر وجود دارد. به عنوان مثال در نسخه قدسی و مجاهد دیده می‌شود.

 

این شاعر آیینی در ادامه به کثرت شعرهای رضوی در دوره صفویه و شاعران سبک هندی یا اصفهانی چون صائب تبریزی، طالب آملی و... اشاره کرد و سپس به تداوم این شعر تا دوران معاصر پرداخت و گفت: شعر رضوی در شعر شاعران پیش و پس از انقلاب به وفور آمده است. از مشهورترین شعرهای این دوره می‌توان به شعر نیمایی «مهدی اخوان ثالث» اشاره کرد که بسیار مغفول مانده است.

 

ای علی موسی الرضا/ ای پاک مرد یثربی در طوس خوابیده

 

بعد از انقلاب که دیگر دوران وفور کمی و کیفی شعر رضوی است، که از جمله شعرهای خوب این دوران می‌توان به غزل معروف قیصر امین‌پور با مطلع ذیل اشاره کرد:

 

چشمه‌های خروشان تو را می‌شناسند/ ریگ‌های بیابان تو را می‌شناسند

 

«علی داوودی» شاعر و از دیگر مدرسان کارگاه ساعت شعر نیز در ادامه با اشاره به گسترش برنامه‌های مربوط به شعر دینی و مذهبی در دوران پس از انقلاب گفت: شاعران زیادی در این شاخه شعر گفته اند که از پیشگامان آن می‌توان به مرحوم سیدحسن حسینی به‌ویژه با دفتر شعر «گنجشک و جبرئیل» و «طاهره صفارزاده» و  «سید علی موسوی گرمارودی» اشاره کرد.

 

داوودی به کثرت شعر رضوی در میان شاعران امروز هم اشاره و بیان کرد: مجموعه شعر «هفته اگر هشت روز بود» از مجید سعدآبادی که توسط انشارات فصل پنجم منتشر شده است، نمونه اعلا و متفاوتی است که تفاوت‌های قابل توجهی با بقیه مجموعه شعرها دارد و هنجارهای جدیدی در زبان و موضوع وارد کرده است.

 

وی درباره این دفتر شعر ادامه داد: سعدآبادی برای سرودن این مجموعه یک سال به صورت هفتگی به زیارت امام رضا(ع) رفته که نشان دهنده این است که برای سرودن شعر باید خون دل خورد.

 

پس از سخنان داوودی، شاعران کارگاه به خواندن شعرهای خود که عمدتا شعر رضوی بود پرداختند.

 

قابل توجه است، این کارگاه، از جمله برنامه‌های هفتگی مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری است که با رویکرد نقد کارگاهی در زمینه شعرکلاسیک، شعر نو و ترانه برگزار می‌شود و علاوه بر این و در آغاز جلسات، موضوعات شعری و یا شعر و زندگی شاعران به بهانه‌هایی چون تولد و مرگ یا روز بزرگداشتشان نقد و تحلیل می‌شود.

 

عموم علاقه‌مندان می‌توانند ساعت ۱۷ یک‌شنبه‌های هر هفته به سالن امیرحسین فردی حوزه هنری واقع در خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ مراجعه کنند.

 

 

کد خبر 809887

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha