واکنش مثبت اروپا به کاهش تعهدات برجامی ایران

وزرای خارجه کشورهای اروپایی عضو برجام عصر امروز در نشستی در بروکسل گردهم آمدند و نسبت به کاهش تعهدات برجامی ایران واکنش نسبتا مثبتی نشان دادند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، اولین واکنش مشخص کشورهای اروپایی عضو برجام به کاهش تعهدات برجامی ایران امروز صورت گرفت. پس از ۱۶ تیرماه که ایران افزایش درصد غنی سازی خود را کلید زد برای نخستین بار است که وزرای خارجه کشورهای اروپایی امروز گرد هم آمدند تا نسبت به این اقدام ایران یک واکنش واحد داشته باشند.

 

در این اجلاس که بعد از ظهر امروز در بروکسل برگزار شد، وزرای خارجه کشورهای اروپایی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن ابراز نگرانی از این اقدام ایران بر تلاش های خود به منظور حفظ برجام تاکید کردند.

 

طبق ترجمه ایسنا از رویترز، « فدریکا موگرینی» روز دوشنبه پس از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در کنفرانسی خبری گفت: در حال حاضر، هیچ کدام از طرفین برجام برای راه‌اندازی مکانیسم ماشه اقدامی نکرده‌اند. این بدان معناست که هیچ کدام از طرفین در حال حاضر با اطلاعاتی که - علی‌الخصوص از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی - در اختیار دارند، عدم پایبندی ایران را تخطی مهمی نمی‌دانند.

 

وی همچنین با بیان اینکه ایران پیش از اینکه تعهدات برجامی خود را کاهش دهد، به مدت ۱۴ ماه پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای به تعهدات خود به طور کامل پایبند بوده است، تصریح کرد: اتحادیه اروپا باید نیمه پر لیوان را در نظر بگیرد و سعی کند که بدون آمریکا، از طریق راه‌اندازی اینستکس و همکاری با چین و روسیه توافق هسته‌ای را حفظ کند.

 

مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا افزود: توافق هسته‌ای در وضعیت خوبی نیست اما هنوز حفظ شده است و نمی‌توان گفت که برجام نفس‌های آخر خود را می‌کشد.

 

موگرینی همچنین اعلام کرد کشورهایی که در سازوکار ویژه اتحادیه اروپا با ایران موسوم به اینستکس شریکند، هم‌اکنون در حال بحث درباره این هستند که نفت نیز باید وارد این سازوکار ویژه شود یا نه.

 

موگرینی با ابراز ناخشنودی از کاهش تعهدات برجامی ایران تصریح کرد که تمامی اقدامات جمهوری اسلامی برگشت‌پذیر است.

 

وی همچنین در خصوص آینده برجام گفت: پیش‌بینی در خصوص آینده برجام در این مقطع مناسب نیست. ما در مرحله بسیار پیچیده‌ای هستیم. شرایط از چهار سال پیش که برجام امضا شد نیز پیچیده‌تر است اما شاید سخت‌ترین گذرگاه تاریخ نباشد. توافق هسته‌ای همچنان پابرجاست و ابزاری است برای حل مسئله هسته‌ای ایران.

 

همچنین «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس نیز در این باره اظهار داشت: «پنجره برجام در حال بسته شدن است و باید آن را بازنگه داشت. چرا که بهترین وسیله برای جلوگیری از آغاز یک مسابقه اتمی در خاورمیانه است. مسابقه‌ای که می تواند به گفته او، فضایی خطرناک و زهرآگین ایجاد کند.»

 

این جلسه اتحادیه اروپا در خصوص برجام در حالی برگزار شد که فرانسه نیز به عنوان یکی از اعضای اروپایی برجام برای حفظ این توافقنامه تلاش های ویژه در دست دارد.

 

در همین رابطه، رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرد که به منظور کاهش تنش‌ها قرار است با همتایان ایرانی، روسی و آمریکایی خود گفت‌وگو کند.

 

طبق ترجمه دیگری از ایسنا، فایننشال پست نوشته که امانوئل مکرون روز دوشنبه اعلام کرد که در هفته جاری به منظور کاهش تنش‌ها در منطقه با حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا گفت‌وگو خواهد داشت.

 

مکرون در این‌باره گفت: در این دوران سخت، ما به میانجی‌گری و مذاکرات خود ادامه خواهیم داد.

 

اما این اقدامات و تلاش های اروپا واکنش منفی نیز از سوی مخالفین برجام در پی داشته است.

 

در این باره، نخست‌وزیر رژیم صهونیستی با انتشار ویدئویی در اظهاراتی خصمانه، سازش اتحادیه اروپا با ایران را «همانند دیپلماسی شکست‌خورده این اتحادیه با آلمان‌های نازی پیش از جنگ جهانی دوم» توصیف کرد.

 

اورشلیم پست منتشر کننده این ویدئو بوده و نشان داده که نتانیاهو در آن می گوید: « این مرا به یاد سازش اروپایی‌ها در ۱۹۳۰ می‌اندازد. آن زمان هم برخی سر خود را در خاک فرو کرده بودند و نزدیک‌شدن خطر جدی را نمی‌دیدند. به نظر می‌رسد که برخی در اروپا تا زمانی که موشک‌های هسته‌ای ایران در خاک اروپا ننشیند، بیدار نخواهند شد. زمانی آنها بیدار می‌شوند که دیگر کار از کار گذشته است.»

 

گفتنی است،‌ ایران در خصوص اقدامات کاهش تعهدات برجامی خود همواره تاکید داشته که درهای دیپلماسی برای حفظ برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی طرف های مقابل هنوز باز است.

 

همچنین امروز «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز تصریح کرد که کاهش تعهدات برجامی برای باز گذاشتن درهای دیپلماسی صورت می گیرد.

 

یادآور می شود، ایران معتقد است که اگر اروپا میزان فروش نفت تهران را به میزان پیش از خروج آمریکا در برجام برساند ایران هم از این اقدامات خود دست خواهد کشید./

 

 

 

کد خبر 809810

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha