به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «علی فیروزی» در گفتگوی 18 و 30 دقیقه شبکه خبر سیما درباره اخذ مالیات از معامله املاک با اشاره به اینکه این نوع از مالیات از معیارهای موثر در سطح شاخص کسب و کار در عرصه اقتصاد بین المللی عنوان کرد و گفت: نقل و انتقال املاک و مالیات آنها علاوه بر تاثیرگذاری بر بخش هایی از اقتصاد داخلی، یک معیار موثر اقتصادی جهانی نیز محسوب می شود.
رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد درباره مزایای الکترونیکی شدن تعاملات بازار املاک گفت: مردم در حال حاضر برای پرداخت مالیات املاک باید سندی را از دفترخانه گرفته و به اداره دارایی تحویل دهند و تعیین میزان مالیات نیز مدت زمانی طول می کشد. گاهی بعد از چند روز با مراجعه دوم، رقم مالیات مشخص شده و فر می تواند آن را پرداخت کند اما گاهی ممکن است مراحل بیشتری طی شود و این مراجعات نیز زمان بر است که با الکترونیکی شدن روند، این مشکلات رفع می شود.
وی با بیان اینکه حذف مواجه مودی مالیاتی با مالیات دهنده از امتیازات برخط شدن پرداخت مالیات املاک است، گفت: این موضوع گلوگاهی در روند اخذ مالیات است و می تواند حتی زمینه ساز فساد نیز باشد اما در دولت الکترونیک، این مواجهه به کمترین حد می رسد.
فیروزی با اشاره به اینکه با برخط شدن امکان پرداخت مالیات املاک که در حال حاضر در 260 دفترخانه در تهران صورت می گیرد، گفت: مراجعه کننده برگه ای را در دفترخانه تحویل گرفته و همانجا به صورت سیستماتیک مشخص می شود که مالیات ملک، بسته به ویژگی هایی مانند محل و منطقه، چقدر است و امکان پرداخت نیز فراهم است.
رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد بهبود رتبه ایران در عرصه جهانی کسب و کار و حس شدن تغییرات مثبت در فضای کسب و کار از سوی مردم را دو دلیل عمده برای اتخاذ این تصمیم عنوان کرد.
در ادامه این گفتگو دبیر هیئت مدیره کانون سردفترداران از انجام امور مالیاتی ظرف چند دقیقه استقبال کرد و گفت: انتخاب دفترخانه به عنوان پیشخوان این سامانه اقدام هوشمندانه ای است چون همه آنها شناخته شده اند و زیرساخت های لازم را نیز دارند.
«محمد جمشیدی» با اشاره به اینکه در روند سنتی، مراجعه کننده باید 20 تا 30 سند کاغذی با خود به اداره دارایی می برد، گفت: با روند جدید علاوه بر اینکه در زمان، صرفه جویی می شود، استفاده از کاغذ نیز به مراتب کمتر می شود.
وی با ابراز امیدواری نسبت به رفع کاستی های روند جدید در آینده نزدیک گفت: در حال حاضر نیز دفترخانه ها دستکم در 7 مورد باید با دارایی تعامل کنند که زمان و انرژی زیادی می برد.
بنابراین گزارش، مدیرکل اجرایی طرح جامع مالیاتی نیز در بخش دیگری از یان گفتگوی خبری با اشاره به اینکه امیدواریم این طرح به تمام سطح تهران تعمیم یابد، گفت: امیدواریم با تعمیم این طرح در کل تهران مردم دیگری نیازی به مراجعه و حضور فیزیکی در چند نهاد نداشته باشند.
«سیدمحمدرضا احمدی» از ارتباط چندجانبه دستگاه های مختلف به عنوان یکی از امتیازهای روند جدید اخذ مالیات یاد و خاطرنشان کرد: بخشی از اطلاعات مورد نیاز برای تعیین مالیات املاک در اختیار نبود و با فراهم شدن امکان تبادل اطلاعات میان دستگاه های مختلف تا حد زیادی مشکلات رفع می شود./
نظر شما