به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، «سیاوش رضوانی» صبح امروز(دوشنبه24تیرماه) در نشست با خبرنگاران با محوریت "تابستان خبری" با بیان اینکه این بندر فرصتی جهت تامین نیازمندی های اقتصادی کشور از طریق حمل و نقل دریایی است،اظهار کرد: روزانه 600 کامیون برای جابجایی کالا وارد بندر می شوند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 30 فروند کشتی در دریای خزر تردد می کنند،افزود: سال گذشته پنج میلیون و 700هزار تن بار واردبنادرشمالی ایران شد که 3.5میلیون تن آن از طریق امیرآباد بوده است.
مدیر بنادر و دریانوردی منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد گفت: بندرامیرآباد بندری ترکیبی و چندمنظوره بوده و پاسخگوی رشد تبادلات کالا در شمال دریای خزر است.
وی درباره میزان سرمایه گذاری در بندر امیر آباد اظهار کرد:23 شرکت با هزینه بالغ بر 690 میلیارد تومان بهره برداری شد و 13 شرکت دیگر نیز با سرمایه گذاری 670 میلیارد تومان در حال ساخت است.
رضوانی تصریح کرد: حدود 13 - 14 نوع کالا وارد بندرامیر آباد می شود این نشان از افزایش تنوع کالایی در این بندر است.
وی با اعلام اینکه هزینه جاده سازی و تعریض مسیر گهرباران 40 میلیارد تومان است، گفت: هم اکنون 12 کیلومتر از مسیر انجام و پیشرفت 70 درصدی دارد.
رضوانی ظرفیت بندر امیرآباد را هفت میلیون و 500 هزار تن اعلام و خاطرنشان کرد: سال گذشته سه میلیون و 800 هزار تن بار وارد بندر شد و در حال حاضر بیش از 40 درصد ظرفیت این بندر خالی مانده است.
وی با اشاره به ساخت "اسکله رورو" و بیان اینکه 93 درصد ساخت این طرح انجام شده است،ادامه داد: تاکنون 80 میلیارد تومان برای ساخت این اسکله هزینه شده است.
مدیر بنادر و دریانوردی منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد با اعلام اینکه این پروژه تا پایان اسفندماه به بهره برداری می رسد ،خاطرنشان کرد: هم اکنون از 5 درصد این ظرفیت بهره گیری می شود که با تکمیل آن ظرفیت موجود به 35 - 40 درصد افزایش پیدا می کند.
وی بیان کرد: بیش از هزار و 800 نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم در این بندر فعالیت می کنند.
نظر شما