به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، «عباسعلی کدخدایی» شب گذشته (شنبه 22 تیر) در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما درباره تغییرات اعضای شورای نگهبان با تاکید بر اینکه جابجایی اعضای شورای نگهبان، طبیعی است، گفت: دوره اعضای شورای نگهبان، 6 سال و قابل تمدید است. در مدت کوتاهی سه تن از اعضای شورای نگهبان از جمله آیت الله مومن، آیت الله شاهرودی و آقای علیزاده، مرحوم شدند و همچنین پایان دوره سه نفر از فقها و سه نفر از اعضای شورای نگهبان است که طبیعتا ممکن است تغییراتی اتفاق بیفتد.
سخنگوی شورای نگهبان درباره چگونگی معرفی اعضای این شورا گفت: اعضای حقوقدان شورای نگهبان را رئیس قوه قضائیه به مجلس شورای اسلامی معرفی می کند و مجلس از میان اعضای پیشنهادی، افرادی را انتخاب می کند.
وی با تاکید بر اینکه این تغییرات در شورای نگهبان را نباید تحول، تلقی کنیم بلکه روال طبیعی است در ادامه توضیحات خود درباره چگونگی انتخاب اعضای شورای نگهبان گفت: بر اساس قانون اساسی، فقهای شورای نگهبان توسط مقام معظم رهبری انتخاب می شوند. وظیفه اصلی اعضای شورای نگهبان، اعلام نظر درباره مصوبات و انطباق آن با شرع و قانون اساسی است و نباید سلایق شخصی و سیاسی خود را دخالت دهند اما به عنوان انسان، سلایقی را هم دارند.
کدخدایی در ادامه با اشاره به برگزاری یازدهمین دوره انتخابات مجلس درباره تمهیدات شورای نگهبان برای انتخابات پیش رو گفت: مهمترین اقدام، اصلاح قانون انتخابات بود که متاسفانه ناتمام ماند بنابراین قانون موجود اجرا می شود که جدول زمان بندی از جمله زمان استعفا، رسیدگی به صلاحیت ها، تبلیغات و برگزاری انتخابات، رسیدگی به شکایات و اعلام صحت و سقم نتایج قطعی انتخابات در این قانون بیان شده است.
وی درباره برگزاری انتخابات الکترونیک نیز گفت: در حوزه الکترونیک، احتمالا احراز هویت را به طور الکترونیکی انجام می دهیم. الکترونیکی شدن در برخی مواقع، سرعت و اطمینان را افزایش می دهد اما در همه مراحل، این گونه نیست از این رو اعلام کردیم در حد اختیارات با امکانات خوب وزارت کشور تا جایی که مطمئن شویم رای مردم مخدوش نمی شود با الکترونیکی برگزار شدن انتخابات، همراهی می کنیم.
وی در ادامه درباره نقاط قوت و ضعف برگزاری الکترونیکی انتخابات گفت: در برخی اوقات، آرای الکترونیکی در بعضی مراحل، قابلیت بازیابی ندارد و باید این امکان وجود داشته باشد.
کدخدایی با اشاره به اینکه انسان جایزالخطاست و انتخابات را هم انسان ها برگزار می کنند در نتیجه مسئولان اجرایی، نظارتی و مردم امکان تخلف دارند، گفت: به همین علت قانون گذار نحوه برخورد با انواع تخلفات و رسیدگی به آن را پیش بینی کرده است.اگر برخورد سریع و قاطع با تخلفات داشته باشیم انتخابات، سالم خواهد بود.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان درباره انتخابات ریاست جمهوری دوره گذشته گفت: همکاری خوبی با قوه قضائیه داشتیم و این قوه فارغ از سمت ها و مقام، به خوبی و جدی با تخلفات، برخورد و احکامی را صادر کرد.
کدخدایی در بخش دیگری از سخنان خود درباره اظهارات اخیر یکی از چهره های سیاسی درباره شورای نگهبان و مطرح کردن اتهاماتی علیه این شورا گفت: بخشی از این موضوع به وقوع اتفاقاتی در دستگاه های مختلف مربوط می شود و بخشی دیگر هم اظهارات ایشان درباره شورای نگهبان است، برخی افراد ممکن است با ادعای نفوذ در شورای نگهبان و با طرح ادعاهایی از دیگران کلاهبرداری کنند و این ربطی به شورای نگهبان ندارد.
وی با بیان اینکه از این فرد خواستیم که تخلفات را به مقامات صالح مربوط گزارش کند اما این کار را نکرد، گفت: ما علیه ایشان در هیئت نظارت بر عملکرد نمایندگان، طرح دعوا کردیم اما تاکنون چیزی به ما اعلام نشده است. از این ادعای کذب، زیاد مطرح می شود اما کسی که ادعایی دارد باید آن را ثابت کند و اگر تخلفات، اثبات شود سپاسگذار می شویم.
سخنگوی شورای نگهبان درباره اینکه شنیده شده برخی از نمایندگان با وعده دریافت آپارتمان از استیضاح وزراء انصراف داده اند و شورای نگهبان هم پس از اطلاع، آنها را رد صلاحیت کرده است؟ گفت: به این شکلی که مطرح شده، چیزی خاطرم نیست اما اگر گزارش تخلفی به ما ارائه شود برخورد می کنیم و در ادوار گذشته هم کسانی بوده اند که سوء استفاده های مالی کرده اند و با آن ها برخورد کردیم.
کدخدایی با تاکید بر اینکه شورای نگهبان نمی تواند شایستگی ها و کارآمدی ها را تضمین کند و امکان سنجش شایستگی نمایندگان را ندارد، افزود: اگرچه فرد را تائید صلاحیت می کنیم اما نمی توانیم تضمین دهیم که در طول انتخابات یا پس از آن مرتکب هیچ تخلفی نشود به همین علت برخی از نمایندگان تائید شده فعلی در دوره بعدی انتخابات، صلاحیت آنها تائید نمی شوند.
وی با بیان اینکه اگر نمایندگان در چارچوب وظایف قانونی خود اقداماتی انجام دهند شورای نگهبان اقدامی نمی کند، گفت: 6 هزار نامزد را برای کسب 290 کرسی نمایندگی مجلس تائید کردیم اما در نهایت، مردم با تشویق گروه های سیاسی به افراد مورد نظر خود رای دادند آیا آن ها مسئولیت و نقشی ندارند؟
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: برخی افراد گفته اند که بعضی از گروه های سیاسی برای قرار دادن اسم آن ها در لیست خود، تقاضای پول کرده اند و چون پول نداشته اند نتوانستند در آن لیست قرار گیرند
کدخدایی در بخشی دیگری از سخنان خود درباره ادعای برخی افراد مبنی بر اینکه اگر آرای نمایندگان، شفاف شود ممکن است شورای نگهبان با توجه به آن، افراد را تائید یا رد صلاحیت کند، گفت: این موضوع، خنده دار است و رویه شورای نگهبان چنین نبوده است و قانون هم چنین اجازه ای را به این شورا نمی دهد. بر اساس اصل 86 قانون اساسی، نمایندگان در قبال اقدامات و آرای خود در مجلس به حسب نمایندگی شان، مصون هستند همچنین بسیاری از نمایندگان زیر طرح ها و لوایح را امضاء می کنند.
وی با اشاره به اینکه این شورا جناحی عمل نمی کند، گفت: شورای نگهبان بر اساس قانون و اسناد رسمی عمل می کند و نتیجه انتخابات ادوار گذشته هم مؤید این موضوع است.
کدخدایی درباره ادعای مطرح شده یکی از افراد درباره انتخابات سال 88 هم گفت: ادعای عجیب و غریبی که مطرح می شود نباید به آن توجه شود بسیاری از دوستان این فرد در همان سال 88 اعلام کردند تقلبی صورت نگرفته است و نماینده آقای موسوی در شورای نگهبان در محضر مقام معظم رهبری اعلام کرد که در کشور ما تقلب، امکان پذیر نیست اکنون پس از 10 سال، شخصی آمده آمار گنگی را اعلام کرده است و ادعای تقلب دارد.
وی با اشاره به اینکه شورای نگهبان وظیفه دارد در همه انتخابات، آمار و ارقام را بررسی و آمار نهایی و درست را اعلام کند، گفت: آمار نهایی شورای نگهبان با آمار وزارت کشور، متفاوت است. شورای نگهبان حجت و اسناد و مدارکی داشته و بر مبنای آن، آمار را اعلام کرده است./
نظر شما