خبرگزاری شبستان – چهارمحال و بختیاری : استقبال انسان ها از اماکن زیارتی در تمامی ادیان آسمانی و بشری و نیز اشتیاق مسلمانان به زیارت اماکن و مزارات مقدس بر کسی پوشیده نیست، این ارتباط در حال حاضر با زیارت قبور امامزادگان و برقراری ارتباط معنوی با آنها میسر می شود، زیارت قبور اولیای الهی می تواند به شناخت بیشتر آن بزرگواران و الگوبرداری از خصلت های الهی آنان بینجامد و یا از طریق اشراق معنوی بر روح و جان آدمی تاثیرگذار باشد به طوری که همین کارکرد سبب شده تا سالانه میلیون ها زائر از سراسر کشور به مکان های زیارتی سفر کرده و از آنها بهره معنوی دریافت کنند. از آنجاکه زیارتگاه ها بزرگترین پایگاه تبلور آموزه های دینی و آسمانی است، نقش اساسی و عظیمی در تامین راهبردی بنیادی در حرکت تاریخ بشر داشته و دارند.
آرامگاه های امامزادگان در شهرها و مناطق متعدد به مثابه پل های ارتباطی بین اعصار و قرون از دیدگاه مذهبی، تاریخی و هنری همواره در رشد و تعالی فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی نقش بسزایی داشته و به عنوان مراکز مذهبی بعد از مساجد بیشترین کارکرد را در جوامع اسلامی دارند.
اجرای برنامه های مذهبی متعدد از قبیل برگزاری نماز جماعت، دعا و نیایش، مراسم جشن در اعیاد و عزاداری در ایام شهادت ائمه معصومین از قابلیت هایی است که بقاع متبرکه امکان برگزاری آن را در طول سال برای مردم فراهم می کنند، ابراز علاقه و ارادت ایرانیان به ائمه اطهار (علیهم السلام) باعث شده تا امامزادگان بسیاری در طول تاریخ به ایران سفر کنند و هم اکنون در جای جای کشورمان به خاک سپرده شوند.
در چهارمحال و بختیاری نیز ۱۰۱ امامزاده و بقعه متبرکه به ثبت رسیده که این بقاع متبرکه مامن مردم و به مکانی برای برقراری ارتباط آنها با خداوند متعال و مناسک مذهبی تبدیل شده اند.
دهه تکریم امامزادگان و بقاع متبرکه بهترین فرصت برای پرداختن به نقش معنوی امامزادگان در هدایت مردم و تبیین اهمیت و جایگاه این بزرگواران در تداوم مذهب شیعه در کشور است.
حجت الاسلام حسن امیری با اشاره به وجود ۱۰۱ امامزاده و بقعه متبرکه در چهارمحال و بختیاری، تصریح کرد: از این تعداد ۴۳ بقعه در شهرستان لردگان، ۳۶ بقعه در شهرستان های شهرکرد، بن و سامان، ۱۳ بقعه در شهرستان های فارسان و کوهرنگ و ۹ بقعه در شهرستان بروجن واقع شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری افزود: برای هریک از بقاع متبرکه استان ۴۰ شناسه برنامه فرهنگی تدوین شده که در ایام ویژه سال از جمله در تابستان اجرا می شود.
وی با تاکید بر بهره گیری از کارکردهای مختلف بقاع متبرکه، تصریح کرد: تلاش شده تا علاوه بر کارکردهای مذهبی، کارکردهای اجتماعی، فرهنگی و آموزشی نیز در دستور کار قرار گیرد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه بقاع متبرکه به صورت مردمی اداره می شوند، خاطرنشان کرد: نذورات جمع آوری شده در خود امامزادگان هزینه می شود و تنها پنج درصد آن بعنوان حق تولیت کنار گذاشته می شود.
حجت الاسلام امیری، جذب خیران برای توسعه فعالیت های عمرانی و زیرساختی را از مهمترین برنامه های این نهاد عنوان کرد و گفت: جوانگرایی، آموزش خادمان، تکریم بیش از پیش زائران و جذب سرمایه گذار از دیگر برنامه های تدوین شده در این حوزه است.
اما مردم در کنار معرفت افزایی در امامزادگان استان می توانند به سیاحت نیز بپردازند و از فضاهای تفریحی و طبیعی پیرامون این بقاع متبرکه استفاده کنند و به شکل گیری توریسم مذهبی منجر شود که در ادامه به معرفی تعدادی از امامزادگان استان پرداخته می شود.
**امامزاده حمزه علی بلداجی
بقعه باشکوه این امامزاده در پنج کیلومتری شمالغرب بلداجی در نزدیکی روستای کلبی بک در بالای کوهی مرتفع با چشم انداز زیبا و دیدنی واقع شده است، این زیارتگاه از مهمترین بقاع متبرکه استان است و قدمت آن به دوره تیموریان بازمی گردد. این بقعه در زمان صفویه تجدید بنا شده و در دوره های بعدی تا سالهای اخیر نیز بارها مرمت و بازسازی شده است، این بنا در فروردین سال ۱۳۸۲ تحت شماره ۸۲۲۵ در فهرست آثار ملی کشور ثبت گردیده است.
به واسطه جایگاه طبیعی و آب و هوای مطبوع و دیگر جاذبه های اطراف آن همه ساله از اوایل سال تا پایان شهریور ماه هزاران گردشگر از درون و بیرون استان به این زیارتگاه سفر می کنند. گاه در فصل تابستان اردوگاهی با حدود 40 هزار چادر در این مکان برپا می شود.
**امامزادگان حلیمه و حکیمه خاتون
بقعه این دو امامزاده از بناهای قدیمی و تاریخی شهرکرد به شمار می رود و در هسته مرکزی و بافت قدیمی شهر قرار دارد، با اینکه از بانیان اولیه این امامزاده تاریخ و سندی دقیقی در دست نیست اما از مندرجات کتابهای تاریخی و آثار تاریخی و قبرهای و ساختمان های اطراف می توان دریافت که این اثر تاریخی و مذهبی مربوط به دوره اتابکان لرستان بوده است و آنها نیز در عمران آن همت گمارده اند.
بنای این امامزاده شامل بخش های مختلفی چون ایوان ورودی، سردر، هشتی، صحن، ایوان اصلی، بقعه و بناهای الحاقی است.
به لحاظ دارا بودن ویژگی های معماری و تاریخی این بنا به شماره ۲۵۸۹ در تاریخ ۲۷ بهمن سال ۷۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
** امامزاده باباپیر احمد
بقعه این امامزاده در ۱۰ کیلومتری شهر سامان و در کنار زاینده رود واقع شده است، بنا متعلق به دوره صفویه و شامل ایوان، گنبد، ضریح و صحن می باشد.
طرح جامع این بقعه در دست اجراست و به جهت واقع شدن بقعه در میان باغات میوه و رودخانه زاینده رود باعث شده زائران و گردشگران زیادی جهت زیارت و سیاحت به این محل زیبا سفر کنند.
**امامزاده بهاء الدین محمد شیخ شبان
بقعه این امامزاده در ۴۴ کیلومتری شهرکرد واقع شده است، بنا متعلق به دوره صفویه و شامل گنبد، ایوان، گلدسته، حرم، صحن و زائرسراست. در وسط بقعه ضریح بسیار عالی از جنس طلا و آب نقره نصب است. چنانچه در کتاب شجره طیبه در انساب سلسله سادات شیخ شبان اشاره شده است نسب شریف امامزاده با هشت واسطه به امام موسی کاظم (علیه السلام) منتهی می شود.
**امامزاده محمدعلی منجرمویی لردگان
آستان باشکوه امامزاده در روستای منجرمویی در ۱۰ کیلومتری شهر لردگان در میان قبرستان عمومی قرار دارد، بنای ساختمان بقعه بصورت هشت ضلعی است، از چهار طرف درب دارد اما درب اصلی آن از جانب شرق است.
در جنوب بقعه شبستان بزرگی به مساحت تقریبی ۳۰۰ مترمربع قرار دارد و در طبقه پایین این شسبتان چندین حجره جهت زوار به عنوان زائرسرا در حال ساخت است.
امامزاده محمد اکبر دستگرد، امامزاده شاهزاده عزیزالله شهرکیان، امامزاده جعفر شهرستان اردل، امامزاده سبزه پوش غرب شهرکرد، نظرگاه مادر و دختر، امامزاده علی بن احمد (باباگردالو) شهرستان بروجن، امامزاده بی بی شاه منظر، امامزاده سیدعلی اکبر نافچ، امامزاده خاتون گوشه، امامزاده حیدرابن مالک اشتر شهرستان فارسان، امامزاده ابراهیم (گردوعلیا) شهرستان کوهرنگ و امامزاده سیدعیسی روستای سرآقاسید از دیگر امامزادگان و بقاع متبرکه استان به شمار می رود که سالانه پذیرای خیل عظیمی از دوستداران خاندان عصمت و طهارت هستند.
گزارش از سجاد عباسی
نظر شما