به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سمنان، استان سمنان بواسطه قرارگرفتن در بین دو حرم نورانی امام رضا(علیه السلام)در مشهد و حرم حضرت معصومه در قم به بین الحرمین مشهور است که در مركز بافت قديم شهر سمنان و در انتهای بازار جنوبی حضرت و در ضلع جنوب غربی تکیه معروف پهنه ، بقعه ای با بارگاه رفیع و مجلل به نام حضرت امامزاده یحیی(علیه السلام) وجود دارد.
وجود بقعه متبركه امامزاده يحيي بن موسي (علیه السلام) در سمنان، برادر كريم و كريمه اهل بيت، حضرت امام رضا (علیه السلام) وحضرت معصومه (سلام الله علیها)، كه در مسير حركت زائرين كريمان اهل بيت از مشهد تا شهر قم قرار گرفته، فرصتي براي بازيابي معنوي زائران اين دو بارگاه ملكوتي است.
قرار گرفتن آستانه متبركه يحيي بن موسي (علیه السلام) در دل شهر سمنان،اين امكان را به هموطنان و زائران داخلي و خارجي و دوستدارخاندان عصمت و طهارت ميدهد كه نفسي تازه كنند، از شهر سمنان ديدن كرده و خستگي ناشي از يكنواختي و كويري بودن مسير زيارتشان را بكاهند.
تبديل شدن بقاع متبركه به قطب هاي فرهنگي، پايگاهي براي برگزاري نشستها و همايشهاي معرفتي، جاذبهاي ديني به منظور ترويج مسايل فرهنگي و مذهبي، مركزي براي برگزاري آيينهاي ديني و مناسبتي و ايجاد فرصت آشنايي گردشگران با سابقه ديني و تاريخي شهر سمنان از برنامه هاي اداره كل اوقاف و امور خيريه اين استان بوده است و با اين هدف تلاشهايي صورت گرفته است.
زيارت و توسل به خاندان متبرك اهل بيت(علیه السلام) در هر كجا و در هر مسير، امكان بهره مندي از توشه اي معنوي براي دوستداران اهل بيت(علیه السلام) را فراهم ميكندو آستانه امامزاده يحيي(علیه السلام) كه برادر و ياريگر كريمان اهل بيت بودند با معرفي و تبليغ بيشتر و بهتر، اين فرصت را براي زائران عبوري در مسير زيارت صاحبان دهه كرامت را ممكن ميسازد.
به شهادت ابن شهر آشوب در مناقب و صاحب عمدة الطالب و کشف الغمه و کتب دیگر و تأیید مرحوم حضرت آیت الله علّامه حائری مازندرانی که سالها در جوار بقعه سکونت داشته پس از تحقیقات لازم،صاحب بقعه فرزند بلافصل حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام) امام هفتم شیعیان است که در سال 198 هجری قمری هنگام مسافرت حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) از مدینه به مرو جزو همراهان حضرت بوده و وقتی به سمنان می رسد حضرت رضا (علیه السلام) جهت ارشاد مردم این سامان برادر خود حضرت یحیی(علیه السلام) را در سمنان مأمور این مهم می کند.
بعد از شهادت حضرت امام رضا (علیه السلام) به تحریک مأمون خلیفه عباسی حضرت یحیی(علیه السلام) نیز در سمنان به شهادت می رسد و در محل کنونی به خاک سپرده می شود.
منقول است :حضرت یحیی(علیه السلام) فرزند بلافصل حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام) در سنه 178 هـ . ق در مدینه منوره دیده به جهان گشود و در پنج سالگی از نعمت وجود پدر محروم شدند.
وی که به شوق دیدار برادر بزرگوارش حضرت رضا (علیه السلام) از مدینه به سوی خراسان رهسپار بود، در بین راه به این دیدار رسید.
ایشان که تحت تعقیب مأمورین مأمون عباسی لعنة الله علیهم بودند، به منظور محفوظ ماندن از گزند آنان وارد گرمابه ( موزه حضرت واقع در تکیه پهنه ) شدند و درون گرمابه مرد نابینایی را مشغول استحمام دیدند که در جستجوی ظرف آبی بود، حضرت به آن مرد کمک کردند و ظرف آب را به او دادند.
مرد نابینا پس از تشکر، از تنگدستی و نابینایی خود شکایت کردو حضرت بر چشمان آن مرد دستی کشید و در حق او دعا فرمودند.
از برکت دعای حضرت، مرد نابینا بینایی خود را بدست آورد و با خوشحالی از گرمابه بیرون دوید. مأمورین مأمون که به شکل کشاورزان لباس پوشیده بودند، از او علت خوشحالی اش را پرسیدند. او که ایشان را نمی شناخت پس از شرح ماجرا به آنان گفت : سید بزرگوار داخل گرمابه است.
مأمورین با شنیدن این سخن به داخل حمام یورش بردند و با بیل هایشان ،حضرت را در سن 25 سالگی مظلومانه به شهادت رساندند. این واقعه جانگداز در بیست و سوم صفر المظفرسال دویست و سه هجری قمری اتفاق افتاده است .
این امامزاده گنبدی عظیم از نوع پیازی شکل و ایوان مرتفع کاشیکاری شده دارد که چون نگینی در دل شهر کویری سمنان میدرخشد و دلهای عاشقان ائمه را به خود جذب میکند.
گنبد که قریب 600 سال پیش ساخته شده در سنه ۱۳۴۸ مرمت و کاشیکاری شده و قدمت آن مربوط به قرن هشتم و دوران مغول است.
گنبد عظیم بقعه، که بر بالای حرم و بر روی چهار فیل پوش استوار است، پیازی شکل و نمای خارجی آن را کاشی های فیروزه ای پوشانده است.
بقعه دارای حرم و صحن است که ارتفاع ایوان آن حدود ۵/۱۲ متر و به شکل زیبایی در سال ۱۳۳۸ کاشیکاری شده است.
قسمت تحتانی ایوان دارای کاشی کاری جدیدتری است شامل چهار طاقنمای کاشی کاری و یک درب ورودی حرم است که دو طاق نما، در سمت غرب و در طرفین درب حرم و دو طاقن مای دیگر یکی در ضلع شمالی و دیگری در ضلع جنوبی ایوان برپا شده است و دو راهروی شمالی و جنوبی ایوان را به صحن مرتبط می سازد.
دو طاق نمای طرفین درب حرم طاق نمای سمت راست، زیارتنامۀ حضرت یحیی بن موسی(علیه السلام) و طاق نمای سمت چپ دعای اذن دخول با کاشی های لاجوردی رنگ مزین شده است.
همچنین بر طاق نماهای جنوبی، آیۀ شریفۀ الکرسی به خطی زیبا نوشته شده است . بالای راهرو ورودی قسمت جنوبی، سورۀ مبارکۀ توحید به چشم می خورد.
در ضلع شمالي حرم حضرت امامزاده يحيي (علیه السلام) مراقد مطهر بيش از ۲۷۰ نفر از شهداي گرانقدر انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي سمنان وجود دارد كه زينت و اعتبار خاصي به آستانه بخشيده و امت شهيدپرور و متدين به دليل علاقه و اعتقاد قلبي خود و به منظور بهره گرفتن از فيوضات معنوي و فضاي روحاني اين مكان مقدس فواصل طولاني را پيموده و با اشتياق فراوان براي عبادت و برآورده شدن حاجات خود به اين مكان مقدس روی می آورند.
همچنين در ايوان بقعه تعدادي از علماي معروف و برجستة سمنان چون آيت الله شيخ محمّد علي عالمي،حجت الاسلام و المسلمين حاج شيخ ملا غلامحسين هراتي،آيت الله شيخ محمّد رضا فيض سرخه اي،آيت الله حاج شيخ مهدي شريفي و حجت الاسلام و المسلمين حاج سيد علي اكبر سيادتي و حجت الاسلام حاج شيخ علي اكبر ادب و حاجي شيخ هادي شريفي مدفونند.
در این مکان زائرسرایی نیز ایجاد شده است که پذیرای زائران این حرم مطهر و نیز دوستداران حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) است که از سمنان عبور می کنند.
این بناى با شکوه به شماره ۵۶۸۰ در تاریخ ۲۵/۱۲/۱۳۸۰ به ثبت آثار ملی و تاریخى رسیده است.
نظر شما